perjantai 21. huhtikuuta 2017

Hanki helposti luettavaa e-kirjastosta

Oletko innokas lukemaan? Kaipaatko nopeaa tapaa hankkia luettavaa ja vieläpä ilmaiseksi?

Asiaan on olemassa helppo ratkaisu - Helsingin kaupunginkirjaston Helmet-palvelun e-kirjasto. Helmet-palvelu on jopa maailmanlaajuisessakin mittakaavassa lukijamäärältään poikkeuksellisen suosittu ja kaiken lisäksi se tarjoaa monia muitakin kokoelmia kuin e-kirjoja. Seuraavassa kuitenkin lyhyehkö esittely e-kirjakokoelmista, joita ovat Ellibs ja OverDrive.

Ensisijaiset asiat, joita palvelun käyttämiseen tarvitset ovat KIRJASTOKORTTI ja sen PIN-KOODI. Niitä voit tiedustella lähikirjastostasi!


ELLIBS

Ellibs-kokoelmassa on pääasiassa suomen- ja ruotsinkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta sekä englanninkielistä tietokirjallisuutta. Kokoelmasta löytyy myös suomenkielisiä äänikirjoja.

Tietokoneella

Mene sivulle ellibslibrary.com. Kokoelmaa voit selata ilman kirjautumista ja vasta lainatessasi kirjaa, tulee kirjautua sivulle. Kirjautumisruudussa kysytään Kirjastoa, joka on Helmet-kirjastot, sekä kirjastokorttisi numeroa ja PIN-koodia.

Voit selata ja etsiä haluamiasi kirjoja keskellä olevasta “Etsi sisältöä”-ruudusta tai katsella lainattavissa olevia ruksaamalla ruudun “Näytä vain lainattavissa olevat”.

Helpoin tapa lukea Ellibs-kirjoja on selaimessa jatkuvalla verkkoyhteydellä. Osa kirjoista on pdf-muodossa, jolloin selaimessa lukeminen ei onnistu vaan tuolloin tarvitaan lukusovellus.

Kun haluat ladata Ellibs-kirjan koneellesi, tarvitset lukusovelluksen, esim. BluefireReader tai Adobe Digital Editions, jotka voit ladata netistä. Lisäksi tarvitset Adobe ID-tunnuksen, jonka luomiseen ohjeet voit googlata esim. haulla “Adobe ID -tilin hallinta” ja seurata sitten sen ohjeita.

Äänikirjoja voit kuunnella ainoastaan selaimessa.

Mobiililaitteella

Perustoiminnot ja sovellukset ovat mobiililaitteilla pääosin samat kuin tietokoneellakin. Laitekohtaisia eroja  lukusovellusten toimivuudessa voi kuitenkin esiintyä.

iOs- ja Android-laitteille on saatavissa sovelluskaupasta myös Ellibs-sovellus, jonka kautta kokoelman selaaminen ja lukeminen sujuu helpoiten. Sovelluksessa ei ole vielä tukea äänikirjoille, mutta sekin on luvassa tänä vuonna.

Kun e-kirjan varaaminen ja lukeminen tapahtuu esim. tabletilla Ellibs-sovelluksen kautta, ei Adobe ID:tä tarvita.

Äänikirjojen lukeminen onnistuu suoraan laitteen selaimessa. Laitekohtaisia eroja esiintyy myös äänikirjojen kuuntelemisessa.
Ellibs-kirjojen laina-aika on joko 1 tai 14 vuorokautta.


OVERDRIVE

OverDrive-kokoelma sisältää pääosin englanninkielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja sekä jonkin verran ruotsin-, venäjän- ja kiinankielisiä kirjoja. Lisäksi kokoelma sisältää Lonely Planet-matkaoppaita.


Tietokoneella

Mene sivulle https://helmet.overdrive.com. Kokoelmaa voit selata ilman kirjautumista ja vasta lainatessasi kirjaa, tulee kirjautua sivulle. Kirjautumisruudussa kysytään kirjastokorttisi numeroa ja PIN-koodia.

Helpoin tapa lukea kirjaa on selaimessa jatkuvalla verkkoyhteydellä. Osa kirjoista on pdf-muodossa, jolloin selaimessa lukeminen ei onnistu vaan tuolloin tarvitaan lukusovellus.

Kun haluat ladata OverDrive-kirjan koneellesi, tarvitset lukusovelluksen, Adobe Digital Editions, jonka voit ladata netistä. Lisäksi tarvitset Adobe ID-tunnuksen, jonka ohjeet voit googlata esim. haulla “Adobe ID -tilin hallinta” ja seurata sitten ohjeita.

E-äänikirjojen kuuntele onnistuu joko suoraan selaimessa tai OverDrive Media Console-ohjelmassa.

Mobiililaitteella

Helpoiten lukeminen onnistuu mobiililaitteella selaimessa, mutta voit halutessasi ladata teoksen laitteellesi.

Laitteelle ladatun kirjan lukemiseen tarvitset OverDrive Media Console-sovelluksen. Lataa ja luo OverDrive-tili, jolla lukuohjelma valtuutetaan automaattisesti. Sovellus kysyy kirjautumistapaa, jolloin valitse “Kirjastokortilla”. Kun sovellus pyytää valitsemaan kirjastosi, hae sanalla “Helsinki” ja laita ruksi ruutuun “name”. Napauta sitten “Helsinki City Library”-hakutulosta.

Kirjaudu OverDrive- kirjastoon kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodilla. Lataa haluamasi kirja OverDrive Media Console-lukuohjelmaan.


Lisätietoja löytyy

Hakeudu laitteellasi helmet.fi - sivulle ja etsit sieltä e-kirjaston sivut, löydät Helsingin kaupunginkirjaston laajan e-kirjastotarjonnan. Sieltä löytyvät myös tarkemmat ohjeet eri kokoelmien käyttöön eri laitteilla.

Palveluihin kannattaa tutustua ja ryhtyä e-kirjojen lainaajaksi! Ei tarvitse muistaa palautuspäiviä eikä vaeltaa hyisessä kevätsäässä etsimään luettavaa, kun kaikki löytyy netistä näppäilemällä!
Toivotan iloista kesän odotusta kaikille ja erityisesti lukemisen iloa e-kirjoista pitäville!

Markku Ukonaho
Enterin opastaja


helmet.fi
ellibslibrary.com
https://helmet.overdrive.com

1 kommentti:

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.