sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

"Oma yhteyspiste"-peliä netissä


Otsikko saattaa kuulostaa oudolta, mutta ei se oikeastaan ole kunhan kerron asiasta hieman lisää! Peli on loppujen lopuksi aika yksinkertainen ja "helppo" oppia (vaikka välillä itkettää!) .Lähtökohtatilanne on seuraava:
- olemme vaimon kanssa mökillä Elisan linkkien melkoisen hyvällä kuuluvuusalueella
- kummallakin on mukana oma iPhone ja iPad eli yhteensä meillä on 4 Apple-laitetta
- molemmissa iPadeissa on oma SIM-korttinsa
- siis kaikilla em. laitteilla on oma nettiyhteys (Järkevää vai ei? Mitäpä tuohon sanoisi? Elämä on!)
- mökillä ei ole muuta nettiyhteyttä kuin yo. laitteemme (Monenlaista on kokeiltu!)
- mukana on lisäksi kannettava tietokone
- mukana mökillä on myös Elisa Viihde-boxi.
Seuraavia tarpeita esiintyy päivittäin tai muutamien päivien välein:
- läppärillä pitää päästä nettiin (No kun kirjoittaminen sillä on helpompaa kuin iPadilla)
- Elisa Viihde-boxilla pitäisi katsoa tv:sta jotain tallennettua ohjelmaa (jäljempänä esillä toinenkin vaihtoehto tallenteiden katseluun)
- jokin Applen laitteista herjaa iCloudiin päivitystarpeesta
- jokin laite ilmoittaa appien (sovellusten) päivitystarpeesta
- jokin laite ilmoittaa akun lataustarpeesta.
Oma yhteyspiste-peli on seurausta edellisten tarpeitten hoitamistarpeesta. Koska Oma yhteyspisteen päällä pitäminen syö rajusti akkua, on sitä tehtävä harkitusti.
  
Kaikki laitteet ovat käyttäneet jo aiemmin toisiaan ristiin, joten yhteyksien luominen onnistuu yleensä helposti avaamalla jonkin laitteen Oma yhteyspiste ja toisen laitteen Wi-Fi-yhteys ja "naittamalla" laitteet yhteen. Joskus se onnistuu helposti ja automaattisesti ja joskus joutuu tekemään päälle-pois-toiminnon ainakin kerran uudelleen.
Mutta kun - yleensä iltaisin - tulee tarve hoitaa joitain em. ongelmista, alkaa se "naittamis"-peli. Nettilinkkinä toimiva laite (useimmiten minun iPhone 6S-puhelimeni) on kytkettävä laturiin, koska yhteys syö nopeasti akun loppuun. Laturi käy tietenkin kuumana tarvittavan yhteysajan. Mutta nettiin pääsee ja linkki pelaa! 

Kuten huomaatte edellisestä, nettiyhteyksiemme varmistus on hoidettu aikamoisella yhteys- ja laiteriskien minimoimisella. Bitti kulkee "aina" jollain em. neljästä laitteesta.

Minulla oli muinoin Apple Tv ja Chromecast, mutta ne olivat niitä "esihistoriallisia" versioita. Toiseen ei meinannut saada yhteyttä ja toinen hehkui punaisena tv:n HDMI-portissa. Luovuin niistä, mutta tosin ostin uuden Chromecastin, jota en ole juurikaan käyttänyt lievien yhteyshankaluuksien takia.
No sitten toinen tapa Elisa Viihteen käyttöön ja kaikkien Apple-laitteiden näyttöön tv:n isommalla ruudulla. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiAfnL0rhE3JS8WOCardTLR4nIypxVOIQeyrbOSGqzmc-z7exRcHCwlyt4PKJwZqFINMo4w9nc9aGp4KGvslGm77N4aNZPDOaan0bjCDR0o78RWeofvwJVhB5bNbuhu_NOU-O-o4O2yAzd/s200/IMG_3086.JPGhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3_isU-MOZkQGoZz8weCXAfb5aKJ1fvEeE68mmVXg-dBo262fuhAdi8Vwzuog6Ff9I8AO2EdS1fRcS2UjfVIhYMeH5tLdY1c-eVgykO-E5s9x7N5-5j1jt3V7htdkc7eQAFtB2gj0VsL2z/s200/IMG_3088.JPGhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifgAyrHpWwD18q-88Q0W7ADGg1A5ig04aZmHc1pBt4k9oWliqvdlJzYH7w9Zja44jIwgMeT-DcpFjFhcu7j16vW7FG0B6B9L7nqXx4xz1Tw5qsDyhyG_UIfcV5OjBeglw1XTVrl5SU412D/s200/IMG_3085.JPG

Elisa Viihde-boxi on kytkettynä tv:n HDMI-porttiin ja vaatii toimiakseen nettiyhteyden joltain Apple-laitteeltamme. Näillä yhteyksillä olemme saaneet nauttia tallennetuista ohjelmista vaivattomasti sen jälkeen kun nettiyhteys boxiin on ensi kerran perustettu. Samoin boxin kautta olemme pystyneet katsomaan kanavia, jotka eivät muutoin kulkeutuisi etelän maalikyliltä ilmojen halki mökkimme kattoantenniin. Tuolloin laitan ohjelman nauhoituksen päälle ja katsomme nauhoituksen reaaliajassa sitä mukaan kun sitä tulee ehkä muutamien sekuntien viiveellä. 
Toinen tai oikeastaan kolmas tapa käyttää tv:n näyttöä apuna, on kytkeä Apple-laite HDMI-kaapelilla tv:n porttiin ja peilata laitteen näyttö sekä esim. Elisa Viihde-appista ohjelmat ja tallennukset tv:n ruudulle.

Sanoisinpa, että helppoa kuin heinänteko, joka onkin monivaiheista puuhaa sekin! Ja rankkaa ynnä hikistä hommaa! 
Liukasta bitti- ja nettikesää kaikille! 

 Ja sitten eikun naittelemaan laitteita yhteen ja etsimään nettiyhteyksiä!

Markku Ukonaho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.