Kevätkausi 2017 on ollut Enterissä vauhdikas. Toiminnanjohtaja vaihtui alkuvuodesta, kysyntä opastukselle on kasvanut jatkuvasti ja uusia opastajia on tullut mukavasti toimintaan mukaan. Samalla yhteiskunnan palvelut siirtyvät yhä enenevissä määrin digitaalisiksi, tai niin ainakin yleinen toive tuntuu olevan. Ei mekään muutosta toki haluta jarruttaa, mutta meidän tehtävänä on muistuttaa palveluiden tarjoajia siitä, etteivät kaikki osaa tai pysty käyttämään sähköisiä palveluita automaattisesti. Enterin sekä muiden tietotekniikkayhdistysten ja järjestöjen tapa auttaa ikäihmisiä digitaalisiin palveluihin vertaisopastajien avulla on mainio, mutta ei voi millään kattaa kaikkia Suomen ikäihmisiä ja muita erityisryhmiä, jotka kaipaavat tukea palveluiden käytössä. Onneksi tämä pulma on nyt ymmärretty valtion tasollakin ja ministeri Vehviläinen on perustanut yhdeksi lääkkeeksi Digi arkeen -neuvottelukunnan, jossa myös Enter on edustettuna. Palveluita digitalisoidessa tulee muistaa, ettei kaikkia saa käyttäjiksi automaattisesti, joitain ei saa koskaan ja monet kaipaavat apua palveluiden käytössä. Myös opastaminen tulee mahdollistaa, sillä se on avainasemassa suurempia käyttöprosentteja tavoiteltaessa.
Erilaisissa työryhmissä mukana olo on kuitenkin vain osa Enterin arkea, pääpaino on ehdottomasti ruohonjuuritason työssä. Enterin säännöissä ensimmäisenä kohtana toimintamuodoista kerrotaan: “yhdistys järjestää henkilökohtaista vertaisopastusta, jossa ikäihmisiä opastetaan käyttämään tietoteknisiä laitteita ja sähköisiä palveluita arjessa“. Vertaisopastuksen tarve sekä toteutuneet määrät ovatkin taas lisääntyneet entisestään. Kuluneen kevätkauden aikana vapaaehtoiset vertaisopastajamme ovat opastaneet yhteensä noin 3900 tuntia ja opastuskertoja on ollut noin 3600, mikä tarkoittaa yli 10 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Uusia vapaaehtoisia on tullut mukaan toimintaamme toistakymmentä ja opastuspaikkoja oli kevään lopulla yhteensä 55. Kaikille avoimia tietoiskuja toteutettiin kevään aikana yhteensä 29 ja osallistujia niissä oli yhteensä noin 1100. Aiheina oli mm. älykännykän ilot, tietoturva sekä arjen helpottaminen netin avulla. Neljä luentoa taltioitiin myös Helsinkikanavalle https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot?search=enterja näitä videoita on katsottu yli 500 kertaa. Lisäksi järjestimme monia tilaisuuksia, jotka oli suunnattu vain Enterin omille jäsenille, muille yhdistyksille tai opastajillemme. Tietoteknisten tapahtumien lisäksi Enter järjestää jäsenilleen myös retkiä lähes kuukausittain; kevätkauden aikana retkiä toteutui 7 ja osallistujia niissä oli yhteensä 343.
Aika mukavia määriä! Niin, ja voitimmehan me myös Demokratiapalkinnon yleisöäänestyksen! Lisäksi media on noteerannut toimintamme ilahduttavasti. Olemme näkyneet monissa medioissa, kuten mm. Hesarissa ja paikallislehdissä sekä televisiossa: YLEn Puoli Seitsemässä, MTV:n Huomenta Suomessa ja AlfaTV Seniorielämää-sarjassa. Johan siinä onkin ollut yhdelle keväälle toimintaa. Ja tilasimme muuten uusia kuviakin Enterille. Syksyllä niitä näkyy enemmänkin viestinnässä, alla yksi kuva työntekijöistä todistusaineistoksi.
Ilman mahtavia jäseniämme ja vapaaehtoisiamme ei tätä kaikkea olisi millään saatu tehtyä. Kaunis kiitos siis teille kaikille, kiitos kun olette toiminnassa mukana! Syksyllä on tiedossa yhdistyksen upeat 20-vuotisjuhlat, mutta sitä ennen - Ihanaa ja rentouttavaa juhannusta!
Tyytyväisin terveisin,
Enterin toimistosta Tiina (oikealla) ja Nina (vasemmalla)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.