keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Kirjahylly taskussasi


Mitä tehdä kun lukuinto iskee kesken kaiken, mutta oman kirjahyllyn teokset on jo koluttu läpi, kirjastoon tai kirjakauppaan ei pääse tai matkalaukkuun ei mahtuisi enää yhtään lisää kirjaa? Tai kädet eivät jaksaisi kirjaa kantaa. Tai kun pihamaalla ja veneen kunnostamisessa menee aamusta iltaan, eikä kirjan kanssa ehdi istua alas.

Mobiililaitteelle ladattavat e-kirjat ja äänikirjat ovat loistava apu tällaisissa tilanteissa. Ikinörtissä on kevään aikana esitelty kattavasti Helmet-kirjaston e-aineistoja, mutta muitakin vaihtoehtoja on, jos valikoima ei syystä tai toisesta tyydytä. Itse etsin kesän alussa suomenkielisiä äänikirjoja matkalle kuunneltavaksi. Helmetin Ellibs-kokoelma olisi vaatinut jatkuvan verkkoyhteyden ja niinpä etsin verkosta muita vaihtoehtoja.

 BookBeat (https://www.bookbeat.com/fi) osui silmiini erään toisen blogin suositusten kautta. Palvelu on maksullinen (16,90e/kk), mutta siihen voi tutustua kahden viikon ilmaisen kokeilujakson myötä.

Heti ensimmäisenä vaikutuin sovelluksen helppokäyttöisyydestä. Nettisivuilla rekisteröitymisen jälkeen puhelimeen ladataan sovellus (Google Play -kaupasta tai App Storesta), ja sen jälkeen kaikki tapahtuu suoraan sovelluksessa. Voit selata erilaisia suosikkilistoja eri aihealueista tai hakea suoraan tiettyä teosta kirjailijan tai teoksen nimellä. Kirjan päällä olevista symboleista näet, onko teos luettavissa vai kuunneltavissa. Valikoima tuntuu olevan erittäin monipuolinen, kirjoja löytyy niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksi.

Kirjan lataaminen tapahtuu nopeasti ja sen jälkeen teos on luettavissa tai kuunneltavissa myös ilman verkkoyhteyttä eli offlinessa. Tekstin kokoa tai lukunopeutta voi säätää itselleen sopivaksi ja sovellus tietysti muistaa sen kohdan, mihin edelliskerralla jäit. Ja jos tykkäät kuunnella äänikirjaa viimeisenä ennen nukkumaanmenoa, sovelluksesta löytyy myös ajastin, joka katkaisee lukemisen esim. 15 minuutin kuluttua.

BookBeat soveltuu kirjojen säännölliselle kuluttajalle, sillä palvelu maksaa 16,90e kuukaudessa. Sillä hinnalla kirjoja voi ladata, lukea ja kuunnella rajattomasti. Itse en luultavasti olisi lähtenyt palvelua kokeilemaan ilman maksutonta kahden viikon kokeilujaksoa. Siinä ajassa ehtii hyvin tutustua palveluun ja arvioida omaa kirjojen kulutustaan eli kannattaako siitä maksaa. Tilauksen voi katkaista milloin vain, ilman sitovia määräaikoja.


Toinen testaamani palvelu oli Elisa Kirja. Tähänkin palveluun kirjaudutaan verkkosivuilla https://kirja.elisa.fi/ ja mobiililaitteelle haetaan sovelluskaupasta ilmainen sovellus “Elisa Kirja”. Kirjavalikoiman selaaminen ja kirjojen ostaminen tapahtuu nettisivuilla. Elisa Kirjassa on noin 400 ilmaista klassikkoteosta, joiden lisäksi e-kirjoja ja äänikirjoja löytyy isot kokoelmat kaunokirjallisuutta, dekkareita, tietokirjoja ja vaikkapa lasten kirjoja. Isoäiti voi ladata itselleen myös lapsenlapsia kiinnostavaa kirjallisuutta mummolakyläilyjä varten!

E-kirjat ja äänikirjat maksavat Elisa Kirjassa muutamasta eurosta pariin kymppiin kappaleelta. Monet kirjat ovat edullisempia kuin kirjakaupassa ja varsinkin näin kesäaikaan on paljon tarjouksia. Ostokset voit maksaa luottokortilla, verkkopankkimaksulla tai laskulla ilman ylimääräisiä kuluja. Ostettu kirja siirtyy omalle tilillesi ja se näkyy sovelluksessa omassa kirjahyllyssäsi. Itse voit valita, mitkä kirjat lataat laitteellesi luettavaksi. Muista, että puhelimen muisti on rajallinen ja sen vuoksi luettu kirja kannattaa poistaa laitteelta.

Kyllä fyysinen kirja on ihana kädessä, mutta joskus on tilanteita kun e-kirjat pelastavat! Kuulokkeet korviin, äänikirja soimaan ja vaikka kävelylenkille!
 
Nina Ziessler

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.