perjantai 9. helmikuuta 2018

Innostu Instagramista

Liityin Instagramiin vuonna 2012 ja julkaisin ensimmäisen kuvani 12.7.2012. Sen jälkeen oli yli vuoden tauko. Vasta vuonna 2014 aloin julkaista kuvia Instagramissa melko säännöllisesti, en kuitenkaan joka päivä. Tarinoita en ole vielä lisännyt yhtään.


Instagram-ohjelman ominaisuuksia

Aluksi palvelussa pystyi julkaisemaan vain kuvia, mutta myöhemmin tuli mahdolliseksi julkaista myös lyhyitä, jatkuvasti toistettavia videon pätkiä. Ensimmäisen videoni julkaisin Instagramissa 14.6.2015.

Alun perin Instagramissa julkaistiin vain neliönmuotoisia kuvia, mutta vuonna 2015 tuli mahdolliseksi jakaa myös vaaka- tai pystykuvia. Julkaisin ensimmäsen vaakakuvan 5.9.2015.


Kuvia saattoi muokata mm. InstaSquare-ohjelmalla ja tallentaa myös neliönmuotoisena. Nykyisin Instagramissa voi julkaista minkä muotoisia kuvia tahansa, eikä tarvita erikseen Instagram-julkaisemisen ohjelmia. Kuvat voi tarvittaessa muokata millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla.

Instagramia on kehitetty jatkuvasti ja syksystä 2016 lähtien siellä on voinut julkaista lyhyitä viiden sekunnin tarinoita, jotka koostuvat valokuvista ja/tai videoista. Useat henkilöt ovat julkaisseet vain yhden kuvan tarinan. Tarinat näkyvät seuraajille yhden vuorokauden ajan. Itse julkaisija näkee tarinat myös myöhemmin, jos hänellä on kuvien ja videoiden arkistoinnin asetus päällä. Tarinat voidaan jakaa myös Facebookiin.

Instagramia on mahdollista käyttää Apple-, Android- sekä Windows-kännyköillä ja -tableteilla. Windows-tietokoneiden Instagramilla on mahdollista vain katsella Instagramin postauksia, mutta ei lisätä sinne sisältöä.

Instagamiin rekisteröidytään sähköpostiosoitteella, käyttäjänimellä tai puhelinnumerolla. Salasana ja sukupuoli pitää myös antaa. Henkilön oikea nimi ei ole kuitenkaan pakollinen. Tiliin voi lisätä myös lyhyen kuvauksen itsestään. Kaksivaiheista todennusta voi käyttää, mutta se ei ole pakollista. Sähköposti, puhelin ja sukupuoli ovat yksityisiä tietoja, joita muut kuin tilin omistaja eivät näe.

Muiden käyttäjien julkaisuja voi seurata vapaasti, ellei Instagram-tili ole yksityinen.
Yksityisen tilin seuraaminen edellyttää, että tilin omistaja on hyväksynyt seuraamispyynnön.

Postauksista voi tykätä ja kommentoida. Käyttäjille voi lähettää yksityisiä pyyntöjä ja esim. yksityisiä viestejä, mikäli on nämä asetuksissa hyväksynyt. Asetuksissa voi myös määritellä, että alkuperäiset kuvat talletetaan kännykän muistiin.

Kuviin ja videoihin voi lisätä #aihetunnisteita eli hashtageja. Niiden avulla voi etsiä aiheesta julkaistuja postauksia. Joskus käyttäjätunnuksen yhteydessä näkee @-merkin. Se esim. @tapsah tarkoittaa sitä, että ko. henkilölle tulee ilmoitus tästä postauksesta, jossa hänet on mainittu. Sama käytäntö on myös esim. Facebookissa.

Käyttökokemuksia

Julkaisen Instagramissa iPhone 7 Plus-kännykälläni pääasiassa kuvia, videoita olen postannut  vain muutaman. Ennen kuvan julkaisemista saatan rajata kuvaa ja muokata jonkin verran valoa ja väriä kännykän omalla kuvankäsittelyohjelmalla. Koska kännykkä on aina mukana, kuvan voi julkaista heti Instagramissa valokuvan ottopaikalla.

Muutamat käyttäjät ovat keskittyneet tiettyyn aiheeseen esim. taiteeseen liittyviin kuviin tai ulko-ovien kuvaamiseen. Itse en ole rajannut pois mitään aiheita. Kuvaan sellaista, mikä minusta vaikuttaa mielenkiintoiselta. Aika paljon julkaisen ulkokuvia luonnosta, mutta myös sisäkuvia.

Instagramiin liittyminen on helppoa. Kun nykyisin melkein kaikilla on älykännykkä ja siinä kamera, kuvien ottaminen on helppoa. Kuvat voi julkaista helposti Instagramissa. Instagramissa julkaistun kuvan saa automaattisesti siirtymään myös Facebookiin ja Twitteriin, jos on asetuksissa määritellyt niin.  Kannattaa siis kokeilla myös Instagramia.


 Instagram-palvelun logo löytyy myös Enterin etusivulta. Siirry siitä seuraamaan Enterin Instagram-tiliä, johon päivitetään kuvia yhdistyksen toiminnasta. 
Enterin suunnitelmisssa on myös Instagramiin liittyvä tapahtuma ensi kevään aikana.

Tapsa Hietamäki - Enterin opastaja

3 kommenttia:

  1. Eräs ärsyttävä piirre Instagramin Appissa on se, että se on tehty vain puhelimelle. Esim. IPadilla sitä voi käyttää sitä vain pystyasennossa. Kuva ei käänny vaakatasoon ollenkaan

    VastaaPoista
  2. Innostuin! Pitkään olen kurkkinut toisten kuvia uskaltamatta itse julkaista omiani. Nyt taidan aloittaa. Kiitos Tapsa hyvästä jutusta.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.