perjantai 21. syyskuuta 2018

Vertaisopastajat verkostoitumassa Joensuussa

Vapaaehtoisten vertaisopastajien valtakunnallisen tapaamisen järjesti tänä vuonna Joen Severi Joensuussa 15.–16.9.2018. Mukana oli edustajia pääkaupunkiseudun Enteristä, Tampereen Mukanetista, Kuopion ja Pohjois-Savon alueen Savonetista sekä Jyväskylän Geronetista.

Enterin edustus Joensuussa, 6 vertaisopastajaa ja toimiston väki
                                                                                Kuva:Teija Saarinen, VTKL
Ensimmäisenä päivänä Ortodoksisen kulttuurikeskuksen ravintola Eliaksessa kuuntelimme alustuksia elämänilosta ja digitaalisesta vallankumouksesta, teimme ryhmätöitä, tutustuimme robotteihin ja nautimme sydämellä valmistettuja herkkuja tuoreista, kotimaisista raaka-aineista. Toisena päivänä tutustuimme Heinäveden Valamon historiaan ja nykypäivään ja nautimme maukkaan lounaan ravintola Trapesassa. Valamon oppaamme oli talkoolainen, siis vapaaehtoinen, kuten mekin.

Uusi Valamon luostari             Kuva: Nina Ziessler

Valamon luostari            Kuva: Päivi Savolainen
Ikoni Uuden Valamon luostarin seinällä
                              Kuva: Päivi Savolainen
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen alusti vapaaehtoistyöstä ja elämänilosta, lausui runoja ja innosti meitä ryhmäporinoihin. Aivot tarvitsevat lepoa ja aktiivisuutta tasapainoisesti. Kun ihminen asennoituu myönteisesti, hän näkee herkästi hyviä asioita elämässään. Saat enemmän aikaan, kun kiität itseäsi ja toisia. Opi nauramaan itsellesi.

Digitaalinen vallankumous, professori Matti Tedre, Itä-Suomen yliopisto
                                                 Kuva: Nina Ziessler
Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Matti Tedre kuvasi teknologista murrosta Kopernikuksesta ja Galileista nykypäivään ja tulevaisuuteen:
Esimerkiksi metsurin työ on muuttunut. Pokasahaan tarvittiin kaksi metsuria, moottorisahaan vain yksi, nyt metsäkone tekee monen metsurin työt ja sen ohjaimissa tarvitaan tietotekniikan osaamista. Mitä kone ei osaisi? Matematiikkaa? Shakkia? Kuvien tunnistamista? Auton ajamista? Uutisartikkelien kirjoittamista? Lääketieteellistä diagnosointia? Kone osaa niitä kaikkia – eikä sen tarvitse tajuta mitään niitä tehdäkseen. Computational thinking (koneajattelu, algoritminen ajattelu) ja datalukutaito ovat tulevaisuuden taitoja. Niihin kannattaa panostaa.

Timo Pappinen, Robotiikka nyt ja tulevaisuudessa       Kuva: Eija Kalliala
Projektiasiantuntija Timo Pappinen Riverian RoboBisnes-hankkeesta esitteli meille robotteja, joita oli tuotu Ortodoksisen kulttuurikeskuksen alakertaan. Muutamat roboteista osasivat suomea, useimmat vain englantia. Nao-robotit tanssivat ja eläinrobotit antoivat helliä itseään.

 Robottikissa, liikuteltava robottiroskis ja robottikoiria             Kuvat: Nina Ziessler ja Päivi Savolainen
Viikonlopun anti oli mahtava. Tärkein anti oli kuitenkin eri paikkakunnilla toimivien vapaaehtoisten vertaisopastajien kohtaaminen ja verkostoituminen.
Kiitos Joen Severille järjestelyistä ja kiitos kaikille osallistujille!

Eija Kalliala - Enterin vertaisopastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.