maanantai 27. toukokuuta 2019

HUAWEI JA GOOGLE NE YHTEEN SOPPII, HUOMENNA MENNÄÄN ...
Toukokuun 2019 puolivälistä lähtien on uutisoitu Huawei- ja Honor-merkkisten puhelinten ja tablettien haasteista Googlen kanssa. Mahdollista on, että käyttöjärjestelmän valmistaja Google lopettaa Android-käyttöjärjestelmän käyttömahdollisuuden Huawein uusissa laitteissa. Tämä koskee myös Honor-laitteita, joka on yksi Huawein tavaramerkeistä.

Käsityksemme mukaan Huawei ja Honor-merkkisten laitteiden käyttö on edelleen turvallista, joten uutta laitetta ei ole tarpeen hankkia tämän uutisoinnin vuoksi. Sen sijaan uuden Huawei- tai Honor-laitteen hankintaa emme juuri nyt voi suositella.

Googlen toiminnan perusteena on USA:n hallinnon päätös, jossa Huawei-yhtiö on määritetty potentiaalisesti epäluotettavaksi valmistajaksi. Tämä johtuu siitä, että Kiinan valtion lakien mukaan kiinalaisten yritysten pitää auttaa valtiota turvallisuusasioissa eli tarvittaessa myös luovuttaa käyttäjätietoja. Taustalla on siis valtioiden keskinäisen kaupankäynnin kädenvääntö USA-vastaan-Kiina. On myös jo uutisoitu, ettei Huawei saa mm. tarvitsemiaan laiteosia (mikropiirejä) ja muita elektroniikkakomponentteja laitteisiinsa. Näinkin voi käydä. Olemassa olevien laitteiden toimintaan tällä ei ole mitään merkitystä.

Huawei valmistaa myös mobiiliverkon runkolaitteita ja kiinteän tietoliikenneverkon laitteita. Näistä laitteista on Ficom ry, suomalaisten operaattorien yhteistyöelin, antanut lausuman:

Jos siis taskusta löytyy Huawei (tai Honor), käytä sitä rauhassa äläkä hätäile. Katsotaan mihin tämä tilanne kehittyy ja reagoidaan sitten sen mukaan.


Ilkka Veuro, Enter ry vertaisopastaja
René Tigerstedt, Enter ry vertaisopastaja
Tiina Etelämäki, Enter ry toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti