torstai 26. maaliskuuta 2020

Digiopastusta senioreille etänä

Maailman yhtäkkiä vallinnut poikkeustila on saanut meidätkin Enterissä miettimään uusia järjestelyjä. Olemme perinteisesti tarjonneet digiopastusta senioreille julkisissa paikoissa vierekkäin istuen. Nyt emme pysty näin tekemään. Opastustarve ei ole kuitenkaan hävinnyt mihinkään, joten ratkaisuja pitää etsiä!

Onneksi Enterissä oli jo pilotoitu etäopastamista talven aikana yhdistyksen jäsenistölle. Viime viikolla tiedustelimme vapaaehtoisiltamme, ketkä haluaisivat alkaa opastaa etänä nyt poikkeusaikana. Saimme välittömästi 35 ilmoittautumista! Mahtava määrä innokkaita ja osaavia ihmisiä, tämän porukan kanssa on hieno lähteä taas opettelemaan uutta!

Pystymme siis tarjoamaan etäopastamista Uudenmaan senioreille ainakin toistaiseksi. Tällä hetkellä pystymme opastamaan Windows 10 -koneiden käyttöä. Etäopastusta voi pyytää melkeinpä mihin asiaan tahansa: laitteen ja ohjelmien asetuksiin, ohjelmien käyttöön, tiedostojen siirtoihin, varmuuskopiointiin, pilvipalveluihin, jossain määrin myös päivitysasioihin. Suunnittelemme jatkuvasti myös muita etänä tarjottavia palveluita. Lähiaikoina on tiedossa ainakin tietoiskuja etänä kaikille kiinnostuneille!

Etäopastuksista löytyy lisätietoa sivuiltamme:
https://www.entersenior.fi/opastus/etaopastus/

Tietopaketti ikäihmisille korona-aikaan

Enterin vapaaehtoiset ovat koonneet senioreille myös tietopaketin korona-ajalle.
www.entersenior.fi/opiskele-itse/tietopaketti-ikaihmisten-avuksi-/ (Tietopaketin päivittäminen lopetettiin poikkeustilan päätyttyä)

Pakettiin on koottu linkkejä viranomaisten ja muiden luotettavien tahojen koronatiedotuksiin sekä sivustoille, joista ikäihmiset löytävät nopeasti tietoa oman alueensa terveyspalveluista epidemia-aikana Uudellamaalla. Tietopaketista löydät myös vinkkejä ruokaostosten tilaamisesta kotiin, ehdotuksia ajanvietteeksi sekä keinoja virtuaaliseen yhteydenpitoon.

Mahdollisuuksia ja kärsivällisyyttä

Poikkeusaika vaatii meiltä kaikilta uutta ajattelua. Kun kuuluu riskiryhmään ja joutuu olemaan neljän seinän sisällä, vaatii tilanne entistä enemmän mielikuvitusta. Jos tuntuu että sosiaalinen elämä häviää, kannattaa opetella soittamaan videopuheluita tai kokeilla sosiaalista mediaa. Monta asiaa pystyy myös tilaamaan kotiin erilaisten verkkokauppojen kautta, niihin kannattaa tutustua nyt viimeistään. Jos ystävällä ei ole mitään digivälinettä, kirjoita ihan fyysinen kirje. Se varmasti ilahduttaa. Välillä varmasti ärsyttää ja turhauttaa, mutta ainakin Windows 10 -koneiden käytössä me Enterissä voimme auttaa <3


Tiina Etelämäki
toiminnanjohtaja
ENTER ry
entersenior.fi/

keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Enteriläinen esillä: Matti Antman

Matti Antman

Olen olympiavuoden lapsi, synnyin Helsingissä. Muutimme perheen kanssa Järvenpäähän isovanhempien omakotitalon saunatupaan ja sitten vinttikamariin, kuten silloin tapana oli.
Koulut kävin Järvenpäässä ja lisäopinnot Helsingissä pääosin työn ohessa.

Ammattialani löytyi varsin kiinnostavalla tavalla. Kun olimme muuttaneet tuohon vinttikammariin, saunatupaa alettiin vuokrata. Ollessani vähän toisella kymmenellä huomasin eräänä aamuna transistorimatkaradion palasina pihalla. Kävi ilmi, että vuokralainen oli jostain polttanut päreensä ja rikkonut radionsa mainitulla tavalla. Korjasin osat talteen. Ihmettelin tietysti saisiko radiosta vielä ehjän. No ei saanut. Mutta kiitos mainion kirjastolaitoksen löysin radio- ja elektroniikkaharrastajille suunnattuja kirjoja ja opiskelin vähitellen, mitä eri osat olivat ja voiko niitä hyödyntää jotenkin.

Eipä aikaakaan, kun aloin matkustella Helsinkiin komponenttiostoksille Yrjönkadulle ja aloin rakentelemaan elektroniikkalaitteita, ensin ns. kidekoneen, jolla vastaanotin voimakkaita radioasemia, sitten transistorivahvistimia, kaiuttimia koteloineen jne. Tein myöskin paikallisen radiolähettimen ULA-taajuuksille. Lähettimen myöhemmillä versioilla perustin oman musiikkikanavan, joka kuului omaan matkaradiooni noin kilometrin päähän kotoa. Olin kyllästynyt sen aikaiseen YLEn musiikkitarjontaan, sitä ei teinipojalle juuri ollut tarjolla.
Nauhoittelin siis omalle nauhurille kaverin levyjä ja joitakin kappaleita sain otettua YLEn tarjonnasta. Niitä sitten kuuntelin, kun liikuin ulkona matkaradion kanssa. Tämä oli tietysti laitonta ja toivottavasti rikos on vanhentunut.

1970-luvulla pääsin töihin silloiseen Nokia Elektroniikkaan ja työskentelin kymmenen vuotta teknisissä tehtävissä. Töihin kuului myös mittalaitteiden käytön opastusta mm. silloisen Neuvostoliiton Öljyministeriön henkilöstölle ja suomalaisille pankkiterminaaleista vastaaville huoltotekniikoille. Kouluttaminen oli jännittävä kokemus ja huomasin pitäväni siitä. Itse sain laiteopastusta mm. Guernseyn saarella vuosittain. Siinä sai hyvää oppia siitä, miten monikansallinen elektroniikkafirma hoitaa jälkimarkkinoinnin (Tektronix inc. teki oskilloskooppeja, joita Nokia osti sadoittain jälleenmyyntiin ja itselleen).

Nokia oli hyvä firma olla töissä siihen aikaan. Jos kykyjä ja tahtoa riitti, sai aina kokeilla siipiään eri tehtävissä. Erityisesti oto-kouluttajan mieltä lämmitti kun esimiehelle tuli kiitoskirje Kremlistä hyvin hoidetusta koulutuksesta.

Tuon kymmenvuotisen teknisen kauden jälkeen siirryin kaupallisiin tehtäviin, ensin Nokian materiaalihallintoon, jossa tehtävänäni oli hankkia globaaleilta markkinoilta tehdaskoneita, mittalaitteita ja kaikkea niihin liittyvää.

Murroskohta urallani tuli silloin, kun Nokia muutaman muun suomalaisyhtiön kanssa päätti perustaa mikropiiritehtaan Suomeen. Pääsin mukaan tehdasprojektiin, ja 80-luvun puolivälin jälkeen aloimme tehdä avainkomponentteja Nokia-Mobira nimiselle firmalle, joka oli silloin vielä varsin pieni ja tuntematon. Kävi ilmi, että heidän tuotteensa – matkapuhelin – tulee olemaan menestystuote. Kaikki arviot valmistukseen tarvittavasta materiaalimäärästä menivät totaalisesti pieleen …

1980-luvulla Nokialla oli vielä omaa tietokonetuotantoa, MikroMikko-nimiset koneet, joita saimme käyttöömme työtehtäviin. Siitä alkoi orastaa kiinnostukseni myös niihin ja aloin harrastaa tietokonejuttuja. Taisi olla niin, että aina kun Intel julkaisi merkittävän uuden prosessorin, minun piti päivittää oma kotikoneeni nopeampaan versioon vähintään vaihtamalla ns. emolevy uuteen. Yrityksen ja erehdyksen kautta opin asioita. Netti ja hakukoneet (Netscape) tulivat aikanaan avuksi. Kun sain ensimmäisen multimediatietokoneen Windows 95 -käyttöjärjestelmällä, niin sillä koneella tekikin jotain, mm. ääni ja valokuvaprojekteja).

Yhdeksänkymmentäluvulle tultaessa kävi ilmi, että pieni mikropiiritehtaamme ei kykene vastaamaan Nokian matkapuhelinyksikön kysyntään. Niinpä Nokia päätti myydä firman, johon olin mennyt mukaan tuotannon suunnittelun ja materiaalihallinnon vastaavaksi päälliköksi.

Firman ostivat puolijohde alalla pitkään työskennelleet kaverukset Sveitsistä ja Saksasta. Sain jäädä firmaan ja etenin siellä myyntiin ja markkinointiin. Teimme erikoistuotteita mm. TV- ja autoteollisuuteen ympäri Eurooppaa.

Sitten tuli puhelinsoitto, jolla minut kutsuttiin italialais-ranskalaiseen mikropiirijättiin töihin, vastuualueena Nokia Tietoliikenne ja myöhemmin asiakaskohtaisten ratkaisujen myynti Nokia Matkapuhelimiin. Tätä vaihetta kesti pitkälle 2000-luvun loppupuolelle. Kiinnostavin myyntiprojektini oli kamerasensorin saaminen Nokian puhelimeen. Työurani päättyi Nokian liiketoiminnan vastuuhenkilönä ST-Ericsson nimisessä tytäryhtiössä, jossa yritimme yhdessä Nokian kanssa tehdä maailman parasta mikropiirisarjaa matkapuhelimen alustaksi.
Tämä tarina päättyi, kun herra Elop astui Nokian johtoon. Hän lopetti kaikki projektimme. Jouduin sitten irtisanomaan tiimimme jäsenet, ja lopulta sain itse ns. kultaisen kädenpuristuksen 61,5 vuotiaana vuoden 2013 lopulla. Eläkettä anoin, kun täytin 63-vuotta.

Mietin mitä tehdä; olin ns. kotimiehenä ja muutaman vuoden jälkeen vaimoni omaishoitajana, hänellä oli vaikea parantumaton sairaus. Tältä kannalta katsoen tuo kultainen kädenpuristus tuli oikeaan aikaan.

Etsin kuitenkin jotain järkevää puuhaa kotona olemisen vastapainoksi. Taisi olla vuoden 2015 puolella, kun selailin nettiä ja näin Enter ry:stä jonkun jutun, jolloin otin yhteyttä Juulia Anderssoniin. Tapasimme ja kysyin, kelpaisinko minä mahdollisesti yhdistyksen jäseneksi ja vertaisopastajaksi, olihan kouluttajakokemukseni työelämässä tuoreena mielessäni, samoin käytännössä opittu tietotekniikka ja työelämässä opittu matkapuhelintekniikka.

kuvituskuvassa opastajia
            Kuva: Katri Lassila
Olen todella tyytyväinen siihen, että pääsin mukaan Enterin toimintaan. Nyt takana on useita vuosia, joina olen saanut auttaa senioreita heidän tietotekniikka- ja laitteen käyttö -ongelmissaan. Itse olen oppinut samalla paljon uutta. Välitön palaute palkitsee, varsinkin, jos se on myönteistä. Jatkuva opiskelu pitää virkeänä.

Matti Antman
Enterin vertaisopastaja

keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Kännykällä voi soittaa ja maksaa ostoksia

 Kesällä 1989 menin vaateostoksille kera suuren käsilaukun,
jonka täyttivät kokonaan Mobiran raahattava kännykkä ja lompakko,
jossa oli käteistä. 30 vuotta myöhemmin olin viettämässä viikonloppua
Lontoossa ja toki menin vaateostoksille. Kännykkä oli muuttunut
moninkertaisesti pienempään kokoon. Nyt se mahtui tavalliseen takin
taskuun ja samaan kännykän suojakuoreen mahtui pankkikorttikin.


Kuinkas ollakaan - omassa pankissani oli huoltokatkos, eikä korttia
voinutkaan käyttää. Mikä avuksi, kun käteistä ei ollut kuin muutama
punta? Eipä hätää! Onneksi olin jo aikaisemmin ottanut käyttöön
kännykässäni mobiilimaksamisen eli se toimi kuin luottokortti
lähimaksulla kaupan maksupäätelaitteella. Kera ostoskassin ja pienen
kännykän, jossa oli suuri joukko toiminnallisuuksia sisällään, matka jatkui.
Paljon on muuttunut tuon 30 vuoden aikana.


kuvituskuva

Kuva: Pixabay

Suomi on ollut mobiilimaksamisen pioneereja 

Sonera esitteli vuonna 1997 ostosautomaatin, josta oli mahdollista
ostaa tuotteita puhelinsoitolla. Vähän myöhemmin siirryttiin käyttämään
tekstiviestejä, mikä osoittautui käteväksi tavaksi sisältöpalveluiden
maksamiseen. Kehitys on jatkunut ja tänä päivänä mobiilimaksamisen
ideana on, että käteisen ja maksukortin
sijasta voi maksaa esimerkiksi
kaupan kassalla pelkästään vilauttamalla puhelinta maksupäätteelle.

Pääosin mobiilimaksusovellukset käyttävät tunnistautumiseen joko
bluetooth-tekniikkaa tai nfc-lähimaksutekniikkaa.

Mobiilimaksamisen käyttöönotto toki vaatii älykännykän. Siinä pitää olla
viimeisimmät päivitykset omaava käyttöjärjestelmä, jossa valittu
mobiilimaksamisen sovellus toimii. Myös tunnistamiseen tarvittava
bluetooth- tai nfc-asetukset täytyy olla aktivoituna.


Suosittelen, että kännykkämaksamista kannattaa harjoitella muutamia
kertoja jossain tutussa kaupassa - pienellä ostoksella - rauhallisena
ajankohtana. Mukana kannattaa olla myös ensimmäisillä harjoittelukerroilla
vielä se vaihtoehtoinen maksutapakin ihan varmuuden vuoksi. Se kummasti
rauhoittaa mieltä, vaikka sitä ei tarvittaisikaan.


Markkinoilla on jo monta mobiilimaksamisen vaihtoehtoa

Lista ei ole kattava vaan esimerkki osasta vaihtoehdoista.

 

logo ePay
Apple Pay tuli saataville Suomeen lokakuussa 2017.
Apple Pay -mobiilimaksu toimii kaikissa lähimaksupäätteissä ja tukee
Wallet-sovelluksen kautta muun muassa Nordean ja St1:n Mastercard
-kortteja.
Maksun voi tehdä pitämällä Apple iPhonea maksupäätteen lähellä
ja vahvistamalla maksu esimerkiksi iPhonen sormenjälkilukijalla.
Puhelimen lukitusta ei tarvitse avata, sillä puhelin havaitsee lähellä
olevan maksupäätteen.
Kaupoissa Apple Pay toimii iPhone SE-, iPhone 6- ja uudemmissa
iPhone-malleissa sekä Apple Watch -älykellolla.

logo GPay
Google Pay -mobiilimaksujärjestelmää käytetään yleisimmin
Android-laitteissa. 
Google Paylla maksaa ostoksia kaupoissa puhelimellasi napauttamalla. 
Google Pay käyttö vaatii kännykässä yleistä nfc-tekniikkaa, jolla maksutiedot
siirtyvät maksupäätteelle. Google Payllä tehdä myös ostoksia sovelluksissa ja verkkosivustoilla. Google Pay julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 2015.
Eurooppaan Google Pay tuli 2016 ja pohjolaan vuonna 2018.


logo Samsung Pay
Samsung Pay: Samsung Pay ei vielä toimi Suomessa, eikä tänne tulon
päivämäärääole vahvistettu. Pohjoismaista Samsung Pay on käytössä
vasta Ruotsissa.
Samsung Pay -järjestelmän avulla voi maksaa ostoksia lähimaksuna
nfc-tekniikan eli lyhyen kantaman langatonta tiedonsiirtoa tukevissa
laitteissa.
Nfc:n lisäksi Samsung Pay käyttää mst-teknologiaa
(magnetic secure transmission), joka tuo mobiilimaksamisen mahdolliseksi
myös paikoissa, joissa lähimaksaminen ei ole tuettuna. Samsung Pay vaatii
Samsung Galaxy S6 edge+ -puhelimen tai uudemman.


logo Nordea mobiilimaksaminen
Nordean mobiilimaksamisen vaihtoehto on aikoinaan ollut Nordea Pay. Nykyään Nordea suosittele seuraavia vaihtoehtoja:
Anroid-käyttäjille Google Pay:tä ja Apple-käyttäjille Apple Pay:tä
.

Lisäksi Nordealla on oma mobiilisovellus 
Nordea Siirto, jolloin käyttäjä
voi unohtaa käteisen tai pitkät pankkien tilinumerot,
maksaessaan vaikka
leffamaksuja kaverille tai nettikirppisostoksia. Maksut siirtyvät reaaliaikaisesti
Siirto-käyttäjien välillä helposti ja turvallisesti tililtä toiselle.
Jos käyttäjä on Nordean tai Osuuspankin asiakas, hän saat Siirron käyttöön
lataamalla sovelluksen puhelimeen ja vahvistamalla henkilöllisyyden
pankkitunnuksilla. Näin varmistetaan, että kaikki käyttäjät voivat siirtää ja
vastaanottaa maksuja turvallisesti pelkän puhelinnumeron avulla.


logo MobilePay
MobilePay-maksutavan Danske Bank esitteli vuonna 2013.
MobilePay oli alkuun kahden henkilön välisen rahan siirtämistä, mutta
palvelu on sittemmin yleistynyt mobiilimaksuna. MobilePaylla rahansiirto
kaverilletai laskujen jakaminen onnistuu kätevästi. Maksat ostokset verkossa, 
sovelluksissa ja kaupoissa vain yhdellä pyyhkäisyllä. Suomen käytetyin mobiilimaksusovellus MobilePay on maksuton kaikkien pankkien asiakkaille.

logo Pivo
Pivo on vastaavasti Osuuspankkiryhmän sovellus, joka on laajentunut kattamaan muutakin kuin maksusovelluksen. Sovelluksella voi maksujen suorittamisen lisäksi
muun muassa laatia budjetteja ja seurata omaa kulutusta.
Iso osa Pivo-sovellusta on myös erilaiset etuohjelmat. Esimerkiksi opiskelijat saavat liitettyä opiskelijakorttinsa Pivoon, sekä Cityshopparin etuohjelma löytyy myös sovelluksesta. Sovelluksen maksuominaisuudet ovat avoinna kaikkien pankkien asiakkaille.


 logo S-Mobiili
S-Mobiili on S-Pankin kehittämä sovellus, joka tuo yhteen sovellukseen S-kaupan, S-pankin ja varainhoidon palvelut sekä vakuutukset. Pysyt aina ajan tasalla S-bonustilanteestasi ja ostoistasi, saat juuri sinulle kohdennetut edut ja kuititkin
ovat tallessa sähköisessä kuittiarkistossa. S-Pankin Säästäjä-palvelussa näet
säästöjen karttumisen ja sähköinen tunnistaminen tekee verkkoasioinnistasi sujuvampaa. Käytännössä voit siis viedä esimerkiksi puhelimesi NFC-kortinlukijan lähelle, ja se lukee bonukset samalla tavalla kuin bonuskortin.


Mobiilimaksu on erillinen puhelinoperaattoreiden tarjoama palvelu, jolla ei ole
omaa sovellusta. Mobiilimaksu toimii kaikkien Suomen suurimpien operaattoreiden verkoissa, kuten DNA, Elisa, Moi ja Telia. Palvelu toimii niin, että hyväksyt maksutapahtuman kauppiaan nettisivustolla tai sovelluksessa, ja ostokset
veloitetaan omalla puhelinlaskullasi. Matkapuhelinoperaattori tunnistaa kännykäsi
SIM-kortin perusteella, jolloin itse maksutapahtuman toteuttaminen ei edellytä erillistä rekisteröitymistä tai kirjautumista.


logo payPal
Paypal on kansainvälinen verkko- ja mobiilimaksupalvelu, joka kattaa
verkko-ostokset, rahan lähettämisen perheelle tai kaverille netissä. Palvelun käyttö vaati, että vähintään itsellä on oman PayPal-tili.
Paypal-maksusovelluksella voi pitää kattavasti kirjaa maksuista ja tilitiedoista ja suorittaa maksuja mihin päin maailmaa tahansa. Rahansiirto toiselle henkilölle
voi olla maksullista, jos tarvitsee vaihtaa valuuttaa. Rahan lähettäminen vaatii myös vastaanottajalta PayPal-tilin. Lähimaksuomimaisuus kaupoissa ei kännykällä onnistu.


Miksi joitakin pankki- tai luottokortteja ei voi liittää
kauppamaksamiseen mobiilisovelluksessa

Pankit voivat päättää itse, voiko niiden myöntämiä kortteja käyttää mobiilimaksamiseen. Pankit voivat rajoittaa mobiilimaksamista tietyillä
tai kaikilla korteillaan. Esimerkiksi Google Payn osalta voi asiaa tarkistaa
Google Pay Ohjeet - Suomi: Tuetut maksutavat.
Aina voi soittaa myös omaan pankkiin ja tiedustella, onko oma luottokortti
kyseisen pankin mobiilimaksuliikenteeseen hyväksytty kortti.


Tuula Jylhänkangas
Enterin vertaisopastaja