torstai 15. lokakuuta 2020

Ajat muuttuvat - digiopastus elää ajassa

Digitaitoja tarvitaan enemmän kuin koskaan. Mutta mistä sitä digiopastusta on oikein saatavilla, kun yhteiskunta ilmoittaa jatkuvasti uusista rajoituksista ja suosituksista. No, monestakin paikasta - ainakin Enteristä! Etäopastuksesta on noussut uusi toimintamuoto, mutta on tarpeen muistuttaa, että Enterin opastajat löytyvät myös monista tutuista opastuspaikoista.

kuvitus digiopastusta
Kuva: ENTER ry

Opastusvolyymit ovat tällä hetkellä pienemmät kuin normaalisti, sillä vain puolet 190 vapaaehtoisestamme hoitaa tällä hetkellä lähiopastuksia. Myös suurin osa palvelukeskuksista on kokonaan suljettu. Tästä huolimatta monella alueella tarve ja tarjonta kohtaavat aika hyvin, mutta toki alueellisiakin eroja löytyy. Siinä missä joissain opastuspaikoissa ajanvarauskalenterit ovat  täynnä kuukauden päähän, toisaalla ihmetellään mihin opastettavat ovat kaikonneet. 


Moni senioreista varmasti pohtii, onko järkevää ja turvallista lähteä asioimaan julkisille paikoille ja toki asiaa kannattaakin punnita tarkasti. Meillä Enterissä on mietitty kovasti, miten lähiopastuksista saataisiin mahdollisimman turvallisia kaikille osapuolille ja sitä varten on laadittu uudet toimintaohjeet. Väljien opastustilanteiden takaamiseksi olemme ottaneet ajanvarauksen käyttöön suuressa osassa opastuspaikkoja. Vilkkaat ja sosiaaliset tapahtumat on rauhoitettu, maskit on otettu käyttöön ja käsihygieniasta huolehditaan alusta loppuun saakka! 

 

kuvitus
Kuva: ENTER ry

Opastajilta olemme kuulleet, että itse opastukset sujuvat niin kuin aiemminkin. Uudet opastuskäytänteet on otettu ymmärtäväisesti vastaan: opastuspaikat ovat pitäneet ohjeita selkeinä ja opastettavatkin muistavat yleensä ottaa oman kasvomaskin.


Opastuksissa näkyy myös poikkeuskevään jäljet. Kun apua ei ole ollut saatavilla, päivityksiä on jäänyt tekemättä ja pienet ongelmat ovat ehtineet kasvaa isoiksi. Myös digiosaamisen tarpeellisuuteen on herätty ja halutaan oppia hoitamaan asioita netissä tai osallistumaan kokouksiin ja vapaamuotoisiin tapaamisiin videoyhteydellä. 


Ja niille, jotka mieluummin välttävät tällä hetkellä julkisia tiloja tai eivät esimerkiksi voi kuljettaa isoa tietokonetta, etäopastukset palvelevat edelleen! Olemme harjoitelleet etäopastuksen antamista täydellä teholla puolisen vuotta ja tiettyä rutiinia niiden hoitamiseen on alkanut löytyä. Selvää on, että etänä auttaminen ei tule korvaamaan lähiopastuksia, mutta pysyväksi toimintamuodoksi se on meilläkin juurtumassa. Samat kärsivälliset vapaaehtoiset haluavat auttaa myös puhelimen päässä!


Nina Ziessler

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

ENTER ry


Lue myös: 

Tiedote: Digiopastusta seniorilta seniorille myös korona-aikana

Lue lisää Enterin lähiopastuksesta

Lue lisää etäopastuksesta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.