tiistai 4. toukokuuta 2021

Digitaitoja videoiden avulla

kuvitus

Kännykät ja netti ovat parhaimmillaan välineitä, joiden avulla arki helpottuu. Mutta eihän niiden toimintoja osaa hyödyntää edes välttävästi - saatikka monipuolisesti, jos ei ole aavistustakaan niiden mahdollisuuksista.  

Digitaitoja voi oppia ja kartuttaa monella eri tavalla. Kysymyksiä herättävät ongelmat ilmenevät yleensä ohjelmia ja laitteita käytettäessä ja silloin on hyvä, jos on joku jolta pyytää apua. Toisinaan virike uuden oppimiseen voi tulla vaikka kaverilta, joka kertoo jostain arkea helpottavasta toiminnosta. Luennot ja YouTube-videot ovat myös erinomaisia kanavia uusien taitojen oppimiselle tai ainakin kylvämään uteliaisuuden siemenen!

Mistä kannattaa aloittaa?

Jutussa on linkkejä ohjeisiin ja vihjeisiin ja kaikki linkit avaavat uuden selainikkunan

YouTubea voi oikeastaan käyttää vähän samaan tapaan kuin Google-hakua, mutta hakusanat kirjoitetaan YouTube-sovelluksen hakukenttään.  Hakusanoina toimii niin kysymykset (“miten soitan whatsapp puhelunlun”) kuin sanayhdistelmät (“facebookin yksityisasetukset”). Hakutuloksia kannattaa selata ja tarvittaessa tarkentaa omaa hakua. Kun hakusanoina on suomen kieltä, myös vastauksiin tulee todennäköisemmin suomenkielisiä videoita. Listauksessa näet heti myös videon lataajan eli kanavan nimen.

Jos löydät videon, jossa on sinulle mukava tyyli, kannattaa tutustua, löytyykö samalta tekijältä muitakin kiinnostavia videoita! Jutun lopussa kerrotaan kanavien tilaamisesta.

ENTER ry YouTubessa

Enterin YouTube-kanavalta löytyy useita eri tyyppisiä videoita, jotka on jaettu omiin soittolistoihin: Tietoiskuja senioreille (tallenteita Enterin senioreille suunnatuista tietoiskuista), Enterin digivinkit (lyhyitä opasvideoita yksittäisten digitaitojen oppimiseen, Tutustu ENTER ry:n toimintaan sekä keskustelevia ja ajatuksia herätteleviä videoita sisältävä Videoblogi.
havainnollistava kuva

Videokanava on ollut olemassa jo vuosikausia, mutta sisältöä kanavalle on tehty aktiivisemmin vasta parin vuoden ajan. Enterin vapaaehtoiset vertaisopastajat ovat kuvanneet digivinkkivideoita pinnalla olevista aiheista tai heitä itseään inspiroivista sovelluksista. Aktiivisten vapaaehtoisten joukosta muodostui vuonna 2019 YouTube-opintopiiri ja sittemmin Videotyöryhmä, joka ideoi kanavan sisältöä sekä tuottaa esimerkiksi videoblogia. 

Kun tietoiskuja alettiin pitää etänä reilu vuosi sitten, totesimme, että niidenkin tallentaminen onnistuu nyt helposti. Tietoiskujen katselu jälkikäteen ei toki ole sama asia, kuin niiden seuraaminen reaaliajassa, jolloin on mahdollisuus myös tarkentaviin kysymyksiin, mutta on hyvä juttu, jos esitysaika ei omaan kalenteriin sovi tai haluaa vielä palata esityssisältöön uudestaan. 

Pitkien tallenteiden katselu voi olla raskasta, vaikka aihe kiinnostaisikin. Digivinkkinä mainittakoon, että videon kuuntelunopeutta voi myös itse säätää videon yhteydessä olevista asetuksista:

kuvaohje

Viime vuoden aikana kanavan seuraajien ja videoiden katselumäärät ovat kasvaneet vauhdilla. Vuonna 2020 katselukertoja oli lähes 10 000, mikä on yli neljä kertaa enemmän kuin edellisvuonna! Eniten katsojia ovat keränneet ohjevideot Näin liityt Zoom-kokoukseen sekä Näin lataat HSL:n matkakortin netissä. Myös peruskäyttöön liittyvät ohjeet, kuten Kaiuttimen käyttö Android-puhelimella ja sama ohje iPhone-puhelimelle ovat katselumääristä päätellen tulleet tarpeeseen.

Itse harjoittelin Google Lens -sovelluksen käyttöä opasvideon avulla ja puhelimenvaihdon yhteydessä olen tarkistanut, kuinka Google Kuvat synkronointi (video) asennetaan päälle. Videon julkaisun jälkeen tähän sovellukseen on kuitenkin ehtinyt tulla muutoksia: asetuksiin pääsee nykyään omasta profiilikuvasta.  Lue tallennustilamuutoksesta: Google Kuvat tallennustilan muutokset 1.6. alkaen, pdf (11 sivua, 30.3.2021)

Ohjevideot ja kirjalliset ohjeet ovat siis hyödyllisiä, mutta haasteena on alati päivittyvät ohjelmat ja laitteet, jolloin ohjeet saattavat jäädä nopeastikin vanhaksi. Aina ei ohjeiden tekijät ehdi päivittämään ohjeita samaan tahtiin, mutta yleensä pienellä päättelyllä  vanhemmistakin ohjeista löytää sen tarpeellisen informaation. Jos huomaat vaikkapa Enterin videoissa päivittämisen varaa, voit mielellään kommentoida niitä suoraan YouTubessa! Muutkin palautteet ovat tervetulleita!

Enemmän irti YouTubesta

Videoita voi katsella kirjautumattakin, mutta kirjautuneena saat lisää mahdollisuuksia: voit tykätä videoista, kommentoida niitä tai seurata YouTube-kanavia. Kirjautumiseen tarvitset Google-tilin. YouTube-kanavan tilaamalla saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun kyseisellä kanavalla julkaistaan uusi video. Ja kirjautuneena voit luoda itsellesi erilaisia soittolistoja ja julkaista myös omia videoita.

YouTube on tietysti täynnä myös muita erinomaisia ohjeita ja kanavia. Olemme keränneet niitä omalle soittolistalle Enter suosittelee muiden videoita. Kannattaa tutustua niihinkin! 

Nina Ziessler
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, ENTER ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.