maanantai 31. toukokuuta 2021

Enterin jäsentoimintaryhmä esillä

toimintaryhmän tunnus

Enter ei ole pelkkää tietotekniikkaa vaan yhdistyksen jäsenet ovat aktiivisia monin tavoin. Enterin jäsentoimintaryhmä järjestää jäsenistölle virkistäytymiseen ja yhdessäoloon monenlaisia omakustanteisia retkiä, ja jäsenet voivat myös itse ehdottaa retkikohteita.

Kahdeksanhenkinen jäsentoimintaryhmä kokoontuu 4–5 kertaa vuodessa ja järjestää retkiä noin kerran kuukaudessa. Kokouksissa keskustellaan edellisen kokouksen jälkeen järjestetyistä retkistä ja niiden palautteesta sekä suunnitellaan tulevia retkiä. 

Tavoitteena on tarjota mahdollisimman monipuolisesti erilaisia retkiä ja jäsentoimintaa – jokaiselle jotain. Paljon ideoita tulee jäsenistöltä. Retket ovat omakustannushintaisia: STEA (= Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus) tukee Enterin opastustoimintaa, mutta ei retkiä. 

Teatteri-, konsertti- ja kartanoretket

Teatteri- ja konserttiretkien kohteet määräytyvät jäsenten toivomusten pohjalta tai tapahtumien järjestäjiltä saatujen tietojen pohjalta. Olemme käyneet Tampereen ja Lahden teattereissa seuraamassa musikaaleja kuten Evita ja Myrskyluodon Maija. Kestosuosikkeja ovat olleet Lahden Sibeliustalon päiväkonsertit, joissa olemme nauttineet esim. Olavi Virran, Frank Sinatran ja Juha Watt Vainion musiikista. Kartanoretkiä on tehty Malmgårdeniin, Rutumiin, Haikkoon sekä Mustioon, jossa olimme myös kesäteatterissa.

kooste retkikohdekuvista
Kuvakooste Carmen-retkestä Kuvat: Salme Hanski

Salme, Saila ja Marco
Salme ja Saila kohtasivat Marco Bjurströmin Carmen-retkellä

Ennen teatteriesitystä tai konserttia käymme yhdessä nauttimassa lounaan jossain ravintolassa, joka valitaan yleensä sijainnin ja lounastarjousten perusteella. Tietenkin hinta merkitsee jotakin, mutta lounaspöydän anti on tärkein. Yleensä lounaspöydissä syntyy lämminhenkisiä enteriläisiä keskusteluja, ja seuraavista retkikohteista voi jo tulla ehdotuksia.

kooste Fiskars-retken kuvista
Kuvia retkeltä  Fiskarsiin ja Mustioon  Kuvat: Salme Hanski

Retket pääkaupunkiseudulla

Olemme järjestäneet pienimuotoisia retkiä lähikohteisiin kuten Eduskuntataloon, Suomen Pankin rahamuseoon, Musiikkimuseo Fameen sekä Ateneumin taidenäyttelyihin. Näiden muutaman tunnin retkien jälkeen on joskus käyty yhdessä lounaalla tai kahvilla.

kooste Fame-retken kuvista
Kuvakooste retkestä Musiikkimuseo Fameen Kuvat: Salme Hanski

Op:n arkkitehtuuria
Retki OP:n tiloihin Vallilassa  Kuva: Eija Kalliala
Suosittuja ovat myös olleet yhteiset lounastilaisuudet, joita on järjestetty noin kuukauden välein. Lounaspaikoiksi on valittu ravintoloita, joihin on hyvät liikenneyhteydet. Näiden tilaisuuksien osallistujamäärät ovat vaihdelleet, parhaimmillaan mukana on ollut nelisenkymmentä enteriläistä. 

lounaalla Haraldissa
Lounastapaaminen  ravintola Haraldissa Kuva: Salme Hanski

Saariretket

Enter on järjestänyt yleensä alkukesästä opastettuja retkiä lähisaaristoon, kuten yleisölle vuonna 2016 avattuun Vallisaareen ja vuonna 2017 avattuun Isosaareen, joihin pääsee vuoroveneellä. Opas kierrättää meitä ympäri saarta ja kertoo saaren kulttuurihistoriasta ja luonnosta kuten erikoisista puista ja kasvillisuudesta. Oppaan avulla pääsemme myös paikkoihin, jotka eivät ole auki yksittäisille kävijöille, kuten Isosaaren torpedokoeasemalle, jossa sota-aikana testattiin torpedoita. 

Vallisaari-alus
Kuva: Salme Hanski

Retket Viroon

Tallinnan museoihin kuten Kumuun, Kadriorgin palatsiin ja Merimuseon Lentosatamaan olemme tehneet päiväretkiä ja nähneet mielenkiintoisia erikoisnäyttelyitä. Viimeisin museokäynti ennen koronapandemiaa suuntautui tukholmalaisen Fotografiskan Tallinnan filiaalin.

Pari kertaa olemme yöpyneet Tallinnassa ja käyneet Estonia-teatterissa katsomassa Sirkusprinsessaa ja Katariina-balettia. Aamupäivällä halukkailla on ollut mahdollisuus tutustua Viru-hotellin KGB-museoon. Pari kertaa olemme käyneet myös Tartossa, Viron ihanassa yliopistokaupungissa tutustumassa Viron uuteen Kansallismuseoon.

opas kertoo Tartosta
Tartossa 2019 Kuva: Eija Kalliala
Viron retkillä menomatkalle joku tai jotkut enteriläiset ovat pitäneet kokoustilassa tietoiskuja ajankohtaisista tietoteknisistä aiheista kuten tekoälystä. Paluumatkoilla olemme syöneet buffet-illallisen hyvässä enteriläisessä seurassa. 

Virtuaalikahvit

Korona-aika peruutti monet retket, joten aloimme järjestää jäsenistölle virtuaalikahvihetkiä Zoomissa kerran kuussa. Kahveille osallistuvat noin kolmisenkymmentä enteriläistä jaetaan 4–6 hengen virtuaalikahvipöytiin. Keskustelut ovat rönsyilleet laidasta laitaan opastuksista ja etäopastuksista terveyteen ja liikuntaan.

Virtuaaliretket

Aeroponinen viljely alkoi virtuaalikahvikeskustelujen myötä kiinnostaa niin paljon, että syksyllä 2020 järjestimme virtuaaliretken Omnian Otaniemen älykkääseen aeroponiseen yhteisöpuutarhaan. Siellä sinisten viljelypönttöjen anturit lähettelivät viestejä viljelijöiden älypuhelimiin, kun piti tarkistaa viljelmien valaistusta, kosteutta tai pH:ta.
Virtuaalisesti olemme tutustuneet myös Kirpilän kotimuseon teoksiin sekä Ateneumiin Ilja Repinin taiteeseen. Tänä keväänä yhdeksänkymmentä enteriläistä käveli virtuaalisesti oppaan johdolla Nizzan rantabulevardilla ja kaupungin kaduilla kuullen ja nähden, miten nizzalaiset elävät koronan keskellä. 

kuvakaappaus Nizzan rantabulevardilta
Virtuaalikävelyllä Nizzan rantabulevardilla Kuvakaappaus: Lea Grönlund

Retket tukevat Enterin varsinaista toimintaa

Laivaretkillä on tietotekniikkaan liittyvä tietoisku ja busseissa jaetaan tietoa opastuksista ja tulevista tilaisuuksista. Monesti bussin takapenkillä aloitetaan henkilökohtainen opastaminen jo ennen kuin bussi on lähtenyt liikkeelle.  

Jäsenretket ovat suosittuja ja toivottuja. Enteriläiset viihtyvät toistensa seurassa ja löytävät retkillä uusia tuttavuuksia. Joskus retki täyttyy jopa muutamassa tunnissa.

Tulevan syksyn tapahtumien suunnittelu on jo täydessä vauhdissa. Meillä kaikilla on tarve yhdessäoloon, ja siihen Enterin jäsentoimintaryhmä pyrkii omalta osaltaan tarjoamaan mahdollisuuksia.

Video: Enterin toimintaryhmät esillä: Jäsentoimintaryhmä

Enterin jäsentoimintaryhmä:
Salme Hanski, ryhmän vetäjä
Merja Eloaho
Marjatta Ikkala
Marita Kailovaara
Eija Kalliala
Eva Korkiala-Blomqvist
Saila Oinas
Olli Uotila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.