maanantai 21. maaliskuuta 2022

ENTER opastaa Itä-Uudellamaalla

Kantele-talon aulan lasiseinän toiselta puolelta ruokalassa kuuluu aamukymmeneltä pienten koululaisten iloinen pulina. Meillä Kevätkummun digipäivystyksessä on turhankin hiljaista. Arvelemme, että syynä on yhdistelmä: korona, runsasluminen talvi ja liukkaat kulkuväylät.

Toista oli, kun ENTER ry:n opastukset Porvoossa alkoivat nelisen vuotta sitten, kertovat alusta asti mukana olleet Ilpo Sorjonen ja Tommy Fransman.

Digiopastukset saivat silloin lentävän lähdön, kun kaupungin vanhus- ja vammaispalveluissa etsimme uutta suuntaa ja kumppaneita, sanoo nykyisin Porvoon kaupungin hyvinvointikoordinaattorina työskentelevä Petra Bärlund-Hämäläinen. Digitaitojen edistäminen oli kaupungilla yhtenä painopisteenä, ja ENTER ry oli juuri laajentamassa toimintaansa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Sopivat tilat löytyivät Omenamäen palvelukeskuksesta ja opastukset alkoivat kahdella kielellä, Petra kertoo. Hän toimii edelleen itsekin digiopastajana aina kun työtehtävät sen sallivat.

Hänen roolinsa oli ratkaiseva alusta alkaen paitsi yhteyshenkilönä kaupungin suuntaan myös opastusten organisoinnissa, Tommy korostaa.

Petra Bärlund-Hämäläinen ja opastajia
                                                              Kuva: Leena Kultanen

Valtava ilon lähde, kuvaa Petra Bärlund-Hämäläinen digiopastusta. “Enterin vahvuus on rauhallinen ja henkilökohtainen vertaistuki. Opastaja ja opastettava puhuvat samaa kieltä.”

Hur det började i Äppelbacken

“Fast vi hör till Enter rf och det är dom som sköter det här, har vi verkligen en motor här i Borgå, Petra Bärlund-Hämäläinen. I första tiden var hon med varje gång på tisdagarna i Äppelbacken och där var mycket folk. Hon ordnade, att det löpte”, säger Tommy.

”Det var ju meningen, att vi skulle ha en som vi lär, men när det fanns så mycket och vi var ju många förstås – kanske 8–9 – ändå räckte det inte och vi kunde i värsta fall ha två eller ännu värre en gång tre stycken på en gång. Alla var ändå nöjda och fick litet hjälp.”

Kevätkummun ja Gammelbackan kirjastot mukaan toimintaan

Myöhemmin uusiksi opastuspaikoiksi tulivat Kevätkummun ja Gammelbackan lähiöissä sijaitsevat kirjastot. Kun koronan takia keskeytyneet lähiopastukset käynnistyivät uudelleen syksyllä 2021, Kevätkummun opastukset lähtivät hyvin käyntiin. Gammelbackan pisteessä sen sijaan oli niin hiljaista, että se päätettiin sulkea.

Porvoossa on tärkeää tarjota neuvontaa ilman ajanvarausta, korostavat kokeneet opastajat. Yhtä lailla tärkeää on, että digiopastusta tarjotaan säännöllisesti joka viikko. Omenamäen palvelukeskuksen opastus toimii edelleen ajanvarauksella. 

Sipoossa etsitään lisää opastajia

Itä-Uudellamaalla on digiopastusta tarjolla Porvoon ohella Sipoon Nikkilässä kahden opastajan voimin. Toinen heistä porvoolainen Ilpo, joka on ”lainassa ” Nikkilässä kunnes sinne saadaan toinen sipoolainen opastaja.

”Samat asiat ovat esillä siellä kuin Porvoossa”, hän sanoo. Pääasiassa opastus liittyy läppäreiden, tablettien ja älypuhelinten käyttöön. Sipoon pääkirjasto Nikkilässä on hänen mukaansa hyvä paikka opastuksille, koska sinne on esteetön pääsy myös rollaattorilla liikkuville.

Digiopastusta on nyt tarjolla Nikkilässä joka toinen viikko. Se kannattaisi Ilpon mielestä muuttaa, jotta ihmiset löytäisivät palvelun pariin. ”Opastus pitäisi olla joka viikko kuten täällä Kevätkummussa”, hän ehdottaa.

Porvoon ja Sipoon lisäksi Itä-Uudenmaan kolmanneksi opastuspaikkakunnaksi on keväällä tulossa Pukkila, joten opastusta on yhä kattavammin saatavilla.

Pauli Säynäväjärvi , Tommy Fransman ja Ilpo Sorjonen
Opastajat Pauli Säynäväjärvi (vasemmalla), Tommy Fransman ja Ilpo Sorjonen
Kuva: Leena Kultanen

ENTER-yhteistyö vahvisti Porvoon kaupungin digitukea

Petra uskoo opastettavien palaavan, sillä tarvetta digiopastukselle on. Hänen visiossaan digiopastus pyörii ja pysyy voimissaan tulevaisuudessakin. Sähköisten palveluiden lisääntyminen kasvattaa henkilökohtaisen tuen tarvetta, hän uskoo.

”Etätuki ei sovi kaikille”, hän muistuttaa.

ENTER-yhteistyön myötä Porvoon kaupungille on syntynyt pikku hiljaa digituen verkosto, jossa eri ikäisten tarpeet otetaan huomioon. Kansalaisopiston tarjoama ikäihmisten digiloikka on nivottu mukaan säännöllisten tietoiskujen avulla. Omenamäessä pidetyt tietoiskut saavuttivat hyvin osallistujia ja täydensivät ENTERin opastuksia. Korona-aika siirsi ne kuitenkin etäopetukseksi.

Sote-uudistuksen myötä Porvoo ja Sipoo kuuluvat jatkossa samaan hyvinvointialueeseen.

Toimiva digiopastus vaatii sitoutumista myös kunnilta, sanoo Porvoon kaupungin hyvinvointikoordinaattori Petra Bärlund-Hämäläinen.

Leena Kultanen
Enterin vertaisopastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.