keskiviikko 2. maaliskuuta 2022

Muistelua: Ritva Wahlsten-Puska ja Timo Puska

ENTER ry:n 25-vuotishistoriikin osa 5

Ritva ja Timo Puska

Ritva muistelee

Työelämän päättyessä loppui myös työpaikan atk-tuki, joten hakeuduimme tietokonekursseille. Timo kävi Työväenopiston kurssilla, jota veti Juhani Enckell. Juhani kertoi Enterin toiminnasta ja sitä myöten liityimme Enteriin. Olemme olleet Enterissä jäseninä noin 20 vuotta. Muistan Enterin 5-vuotisjuhlat, joissa julkistettiin Maisa Krokforsin Enterille omistettu sävellys.

Enterin vuosikokouksessa keväällä 2003 Töölön kirjastossa Maisa ja minut valittiin hallitukseen: Maisa puheenjohtajaksi ja minä toimin sihteerinä. Olin vuoden hallituksen jäsenenä myös seuraavan puheenjohtajan, Sakari Eräsen kaudella.

Olimme Timon kanssa Kalliolassa Pekka Ronin vetämässä kolmivuotisessa projektissa, johon hän oli saanut apurahan Raha-automaattiyhdistykseltä ikäihmisten vertaistuutoroinnin koulutukseen. Mukana  olivat Marjatta Miettinen, Kaija Ekstam, Kaija Salminen, Leila Onnela, Pirkko Seppälä, Liisa Kosonen, Tauno Olaskari, Mirja Kostiainen ja Rauno Kervinen. Koulutus ja opastukset pidettiin sekä Kalliolassa että Sandelsissa.  

Pekka Roni sanoi projektin päättyessä tämän olleen hänen elämänsä opettavaisin vaihe ja joustavuutensa lisääntyneen, koska olimme olleet niin aktiivisia ja kyselleet paljon asioita. Opetusta oli alkukoulutuksen jälkeen kerran kuukaudessa.  Jokaisen kerran alkuun oli varattu kymmenen minuuttia kysymyksille ennen varsinaiseen aiheeseen siirtymistä. Pekka Roni piti tietoiskuja ja testasi kotitehtävien avulla, mitä olimme oppineet.

Enterillä oli pieni toimistohuone VaTin tiloissa Itäkeskuksessa. Saimme käyttää keittiötä, pitää hallituksen kokouksia neuvotteluhuoneessa ja säilyttää arkistoa siellä. Kun toimistohuoneen käyttö loppui, Enterin arkisto siirrettiin Ilkka Mäkimattilan kellariin, kunnes Enter sai tilat Kaisaniemenkadulta.

Ikinörtti ilmestyi tuolloin paperiversiona ja se painettiin Yliopistopainossa. Hoidimme  Marjatta Miettisen kanssa postituksen: osoitetarrojen liimaus, frankkeeraus ja kuljetus postiin. Myöhemmin Ikinörtti meni nettiin, jolloin jäsenille oli tarjolla sekä paperiversio että nettiversio – kunnes paperiversio lopetettiin.

Vuonna 2004 Tampereella järjestettiin Hyvä ikä -messut, joita Enterin puolesta olin järjestämässä Ilkka Mäkimattilan kanssa. Messuilla toimimme yhteistyössä Tampereen Mukanetin kanssa. Mukana oli sekä tietokoneopastajia että kännykkäluotseja.

kuva Hyvä Ikä -messuilta
Enterin tutorit esittelivät Hyvä Ikä -messuilla 2004
tietotekniikan mahdollisuuksia.

Alussa Enterin opastustoiminta oli kovin toisenlaista kuin nykyisin. Hiiri oli hukassa, harjoiteltiin ohjelmien lataamista ja poistamista sekä tietoturvaohjelmien lataamista. Ei ollut älypuhelimia, eikä kokoonnuttu Zoomin välityksellä. Tietokonemaailma on muuttunut hirveästi näiden vuosien aikana, jolloin olemme olleet Enterissä.

Ritva ja Timo:

2000-luvun puolivälissä enteriläiset alkoivat opastaa kirjastoissa. Timo otti yhteyttä tuntemaansa Helsingin kirjastotoimenjohtaja Maija Berndtsoniin, joka pani toimeksi ja järjesti enteriläisille mahdollisuuden  tulla opastamaan kirjastoihin. Aloitimme opastuksen Lasipalatsissa noin vuonna 2006. Lasipalatsi oli Enterille keskeinen paikka silloin, kun meillä ei ollut varsinaista toimistoa. Siellä vietettiin myös pikkujouluja ja pidettiin hallituksen kokouksia.

Vuosikokouksia pidettiin Kalliolan auditoriossa. Opastus alkoi Kalliolan toisen kerroksen tietokoneluokassa ja on jatkunut tähän päivään asti, nykyään katutason Naapuruustilassa. Alkuun oltiin kalliolaisia opastajia, nyt enteriläisiä.

Timo on valittu Enterin vuosikokousten puheenjohtajaksi 2000-luvun alusta tähän päivään asti.

Timo kokouksen pj
Timo johtaa puhetta syyskokouksessa 2013

Vuonna 2004 olimme mukana  TV1:n opetusohjelmien sarjassa, jossa esitettiin ikäihmisiä käytännön tilanteissa tietokoneiden ja kännyköiden kanssa. Sarjaa kuvattiin Senioritalo Sandelsissa. Kuningaskuluttaja-ohjelmassa vuonna 2006 esittelimme kolmen tietoturvaohjelman asentamista ja testasimme niiden käytettävyyttä. Toimittaja Lauri Miettinen tuli kotiimme kuvaamaan.

Ritva ja Timo Kuningaskuluttajassa
Ritva ja Timo Kuningaskuluttajassa 2006
Kuvakaappaus Ylen sivulta

Mitä Enter on merkinnyt meille?

Enter on merkinnyt meille sosiaalisia suhteita ja tunnetta, että tehdään tärkeää työtä.
Yhteiset koulutukset, retket ja tapaamiset tuovat elämään sisältöä. Enterissä olemme harrastaneet myös kulttuuria kuten teatterissa ja musikaaleissa käyntejä sekä kiinnostaviin kohteisiin tutustumista mm.  Tampereella, Lahdessa, Tallinnassa ja Tartossa.

Tällä hetkellä meillä on Kalliolassa tiivis opastajaryhmä. Kun sama porukka on toiminut siellä pitkään, olemme tavanneet vapaa-ajallakin ja jakaneet kuulumisia yhteisessä WhatsApp-ryhmässä. Mukana ovat meidän lisäksemme Matti Pihkala, Kirsti Malm, Riitta Järvinen ja Kari Ruija. Tiistaisin käymme Kalliolassa, ja joka toinen torstai Sandelsissa Matti Pihkalan ja Heikki Rautavan kanssa. Lisäksi osallistumme Kampissa Lea Grönlundin vetämään "älypiiriin", jotta pysyisimme ajantasalla uusista tietotekniikka-alan asioista.

Ritvaa ja Timoa haastatteli Eija Kalliala, Enterin vapaaehtoinen

Enter 25 -logo
Tämä teksti on osa ENTER ry:n 25-vuotishistoriikkiä, joka koostuu Ikinörtti-blogissa juhlavuoden aikana julkaistavista jutuista 

Sarjan aloitusosa  Juhlavuosi 2022 — Enter 25 vuotta senioreiden tukena tietotekniikassa
Osa 2 Ikäihmisten ATK-yhdistys ENTER ry:n synty — Muistoja 25 vuoden takaa
Osa 3 Kännykkäluotsit mukaan Enterin toimintaan
Osa 4 Vuosi 2012: Enter tuli murrosikään ja haki suuntaansa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.