maanantai 28. maaliskuuta 2022

Kokemuksia ja oppia yli rajojen

ENTER ry:n 25-vuotishistoriikin osa 6
@daptation-projekti 2010 - 2012 

matkan varrelta -kuva @daptation-projektista

Perustamisestaan lähtien ENTER ry on herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa ja ollut itse kiinnostunut muissa maissa saaduista kokemuksista ikäihmisten tietotekniikkaopastuksessa.

Kymmenisen vuotta sitten Enter osallistui hankkeeseen, jossa Irlanti, Liettua, Puola ja Suomi löysivät toisensa.  EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelmaan kuuluvan Grundtvig-koulutusohjelman tavoitteena oli kehittää aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä sekä lisätä liikkuvuuksien määrää ja vastata väestön ikääntymisestä aiheutuvaan koulutushaasteeseen.

Tämän haasteen puitteissa neljä järjestöä haki EU-tukea vuosille 2010 - 2012 projektille, joka sai nimekseen @daptation (adaptation -  kymmenen vuotta sitten ät-merkillä saattoi vielä leikitellä näinkin). Mukana projektissa olivat:
Age Action, Irlanti
Seniors Initiatives Centre, Liettua
Lodz 3U, Puola
ENTER ry, Suomi

adaptation-hankkeen logo perustietoa
Suomessa hankkeiden oppimiskumppanuuksia hoiti ja monitoroi Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO. Projektin alkuunpanijana Enterissä oli yhdistyksemme silloinen puheenjohtaja Sakari Eränen.

Tavoitteet

Projektin tavoitteiksi määriteltiin:
  • tutkia ja kokeilla parhaita käytäntöjä tietotekniikan opastamisessa ikäihmisille
  • valmentaa vapaaehtoisia opastamaan tietotekniikkaa ikäihmisille
  • järjestää workshop-työpajoja kumppanimaissa
  • kannustaa ikäihmisiä jakamaan omaa oppimistaan edelleen
Workshopit

Irlanti

kuvakooste tapaamisesta Irlannissa
Ensimmäinen kaksipäiväinen workshop oli maaliskuussa 2011 Dublinissa, Irlannissa.
Päivien yhtenä kokoontumispaikkana oli 
— ei enempää eikä vähempää kuin Googlen Euroopan pääkonttori! Siellä harjoiteltiin muun muassa sähköpostien kääntämistä Googlen Translate-ohjelmalla ja kuvien liittämistä sähköpostiin.

Suomi

kuvakooste tapaamisesta Helsingissä
Kesäkuussa 2011 oli sitten Suomen vuoro. Kumppanit olivat lähettäneet paikalle kolmihenkiset ryhmät ja Suomesta mukana oli 8 henkeä. Helsinkiin kokoonnuttiin ja sitten lähdettiinkin Tallinnaan!  Viking XPRS tarjosi hyvät kokoustilat, jossa menomatkan ajan harjoiteltiin PowerPointia ja Picasaa. Helteinen iltapäivä sujui leppoisasti Tallinnaan tutustuessa ja illalla paluu laivalla Helsinkiin.  
Lasipalatsilla
Seuraavan päivän ohjelmaan kuului useita vierailukohteita: Työväenopisto, Kaupungintalo ja silloinen opastuspaikkamme Lasipalatsi.  Facebookia ja eri maiden opastuskäytäntöjä ehdittiin käydä läpi vilkkaan kokemusten vaihdon lomassa.

Liettua

kuvakooste tapaamisesta Liettuassa
Workshop 3 järjestettiin syyskuussa 2011 Kaunasissa, Liettuassa. 
Tutustumista pankkiohjelmiin
Tietokoneluokka kaupungin tiloissa ja Swedbankin ja SEB-pankin konttorit Vilnassa olivat käyntikohteina.  Verkkokauppa- ja pankkiohjelmia käytiin päivien aikana läpi.

Puola

kuvakooste vierailusta Puolassa
Projektin viimeinen kurssipaikka tammikuussa 2012 oli Lodz, Puola. Paikallisessa tekniikan opistossa harjoiteltiin Skype-puheluita sekä blogin kirjoittamista. Kaupunkiin tutustuminen ja kunkin järjestön opastustoiminnan esittely ja vertailu kuuluivat tärkeänä osana päivien ohjelmiin.


Näissä neljässä workshopissa oli yleensä mukana kolmehenkiset joukkueet kustakin maasta, paikallisia isäntämaan edustajia enemmänkin. Osanottajat vuorottelivat tilanteen mukaan opastajan ja opastettavan roolissa, kukin oman tietotekniikan ja englannin kielen taitonsa pohjalta.  Rohkaisua ja naurua riitti!

Saadut kokemukset

Elinikäistä oppimista, sitähän tämä on.  Parivuotisessa Lifelong Learning -projektissa osanottajat pääsivät tutustumaan ja vertailemaan eri maiden toimintatapoja tietotekniikan opastuksessa. Jo pelkästään taloudelliset resurssit aiheuttivat toki eroja. Kun meillä Suomessa ikäihmiset tulivat omien laitteittensa kanssa vaikkapa Lasipalatsiin hakemaan neuvoja, oli Liettuassa ja Puolassa yleensä tarjolla tietokoneluokka, jossa peruskäyttöä saattoi harjoitella yhteisillä pöytäkoneilla.

Saimme kuitenkin yhdessä todeta, että pienillä resursseilla ja pienin askelin voidaan Euroopassa saavuttaa suuria (with small resources and small steps, big things are done in Europe). Vertaisopastus - ikäihmiseltä ikäihmiselle - se oli kymmenen vuotta sitten ja on edelleenkin Enterin vahvuus, josta saamme olla ylpeitä.  

Jälkipuntarointia

projektilaiset yhteiskuvassa
Hankkeen aikana toistui sitaatti Henry Fordilta:
Coming together is the beginning. Keeping together is progress. Working together is success.”  Yhdessä saavutamme enemmän!

Projektin suurin oppi oli todellakin yhteistyön merkitys. Tietotekniikan opastus koko Euroopassa on toki liian iso palanen haukattavaksi, eikä se ollut tämän projektin tarkoituskaan. Kunkin maan on löydettävä oma tapansa toimia.  

Suomessa pieni pääkaupungin yhdistys ENTER ry yhdessä muiden toimijoiden kanssa voi herättää päättäjiä siihen, että opastustoimintaan tarvitaan resursseja! Laajempi yhteistyö alkoi SeniorSurf -verkoston pohjalta Vanhustyön keskusliiton, VTKL:n, tuella vuonna 2013. Sen jälkeen asiaan on herätty monella taholla. Digi- ja väestövirasto, DVV, koordinoi nyt digitukea Suomessa valtakunnallisesti, Enter yhtenä tärkeänä tekijänä mukana.

Kati Roiha

mukana Helsinki- ja Kaunas-workshopeissa sekä loppuraporttia laadittaessa


Englanninkielinen yhteissivusto @daptation-projektista löytyy liettualaiselta palvelimelta: http://adaptation.senjoru-centras.lt/

Enteriläinen Urho Vuori on myös kertonut Ikinörtissä kokemuksistaan toisesta Grundtvig-työpajasta vuonna 2013:
https://ikinortti.blogspot.com/2013/10/colourful-ageing-workshop-report-from.html


Enter 25 -logo
Tämä teksti on osa ENTER ry:n 25-vuotishistoriikkiä, joka koostuu Ikinörtti-blogissa juhlavuoden aikana julkaistavista jutuista 

Sarjan aloitusosa  Juhlavuosi 2022 — Enter 25 vuotta senioreiden tukena tietotekniikassa
Osa 2 Ikäihmisten ATK-yhdistys ENTER ry:n synty — Muistoja 25 vuoden takaa
Osa 3 Kännykkäluotsit mukaan Enterin toimintaan
Osa 4 Vuosi 2012: Enter tuli murrosikään ja haki suuntaansa
Osa 5 Muistelua: Ritva Wahlsten-Puska ja Timo Puska


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.