perjantai 1. heinäkuuta 2022

Kulttuuria verkossa

Terveisiä Digimuseosta!

Museot ovat kaikki ajat kattavia kulttuuripesiä, uteliaisuuden taattuja turvapaikkoja  ja monelle tavoittamattomissa, joillekin aina. Tätä saavutettavuuden ongelmaa taklaa Digimuseo. Digimuseo tuo näyttelyt sinun luoksesi. Digimuseo on Suomen museoliitto -konserniin kuuluva palvelu, jonka tehtävä on muuntaa museoiden näyttelyitä digitaaliseen muotoon. 

Digimuseon museosisällöistä voi nauttia milloin ja missä tahansa. - Kulttuuria kotisohvalla, tykkäämme sanoa. Noin minuutin matka-ajalla pääset esimerkiksi Tampereelle tutustumaan Vuoden museoon Poliisimuseoon. Vai kiinnostaisiko lähteä kyntämään suomalaisen maatalouden historiaa Loimaalle Sarka-museoon? Ehkäpä haluat herättää henkiin Turun vuoden 1827 kaupunkikuvan ennen kaiken tuhkannutta tulipaloa?

Digimuseon lähes 20 virtuaalinäyttelyä ovat ilmaisia kaikille. Näyttelyt on toteutettu aina yhdessä museoiden asiantuntijoiden ja näyttelyitä digitaalisiksi mallintavien yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Millaisia virtuaalinäyttelyt sitten ovat?

Digimuseossa on pääasiassa kahdenlaisia virtuaalinäyttelyitä: 360°- ja 3D-näyttelyitä. 

360°-näyttelyissä reaalimaailman näyttelytila on kuvattu 360-asteen kuvausteknologialla. Näyttelyissä vierailija näkee ”päätään kääntämällä” ja eri paikkoja klikkailemalla tilan jokaisen nurkan ja teoksen. Esimerkkinä alla olevassa kuvassa ollaan Presidentinlinnassa ja sen Keltaisessa salissa.

Esimerkki 360-näyttelystä: Presidentinlinna. Kuvassa näkyvät pallot ovat teoksiin liittyviä tietosisältöjä.

3D-toteutuksessa näyttelylle sen sijaan on luotu virtuaalinen galleria. Galleriassa on joko jonkin tietyn, olemassa olevan näyttelyn teoksia tai siihen on voitu koostaa yksinomaan virtuaalinäyttelyksi tarkoitettu teosvalikoima. 3D-toteutus eroaa 360°-toteutuksesta siis siten, että 3D-galleria ei ole 360°-tilan tapaan kameralla kuvattu oikea museoympäristö, vaan kokonaan virtuaalisesti mallinnettu näkymä. 

Esimerkki 3D-virtuaalinäyttelystä: 
Wäinö Aaltosen museon näyttely ”WÄINÖ – Minä tahtoisin, että sydämeni olisi kuin kivi”. 
Patsaisiin ja tauluihin voi tutustua tarkemmin niitä klikkaamalla.

Molemmissa näyttelymalleissa näyttelyiden esineisiin, taideteoksiin ja muihin sisältöihin voi tutustua klikkaamalla näyttelyissä olevia tietosisältöjä. Ne ovat selkeästi taustasta erottuvia palleroita ('hotspot') ja ne voivat sisältää tekstiä, kuvia, videoita ja ääntä.

Vinkki: Jos teksti aukeaa näkyviin liian pienenä, kokeile tietokoneen näppäimistöllä suurentaa näkymää painamalla samaan aikaan Ctrl ja + (plus) -näppäimiä. Palauta näkymä vastaavasti pienemmäksi painamalla yhtä aikaa Ctrl ja - (miinus) -näppäimiä.

Liikkuminen 360°-näyttelyissä: voit valita sinua kiinnostavan sisällön valikosta tai huoneen pohjakartasta, liikkua nuolien avulla tai liikuttaa näkymää pyyhkäisemällä ruutua.

Liikkuminen 3D-näyttelyissä: pääset liikkumaan eteenpäin näpäyttämällä hiirellä tai kosketuslevyllä lattiaa. Näkymän vaihtaminen eli ‘pään kääntäminen’ tapahtuu joko pyyhkäisemällä hiirellä tai kosketuslevyllä ruutua, tai tietokoneen näppäimistösi avulla. Huomaa, että jos käytät puhelinta tai tablettia, näyttelynäkymä muuttuu aina käsiesi liikkeen mukaan - älä siis käännä näkymää alaspäin varpaisiisi eli 'lattiaan'.

 

Alati laajeneva näyttelyvalikoima

Palveluun lisätään jatkuvasti uutta sisältöä ja lähiaikoina näyttelyvalikoima kasvaakin jälleen parilla uudella virtuaalinäyttelyllä. Tutustu tämänhetkiseen näyttelyvalikoimaan vaikka heti. Kaikki näyttelyt löydät osoitteesta www.digimuseo.fi/nayttelyt. Klikkaamalla näyttelykuvaketta avautuu sen oma alasivu, jossa kerrotaan lyhyesti tarinoita näyttelyn taustoista. Punaisesta ”Avaa näyttely” -painikkeesta pääset varsinaisen näyttelysisällön pariin!

Virtuaaliopastukselle?

Digimuseon virtuaalinäyttelyihin järjestetään myös museo-oppaiden pitämiä opastuskierroksia. Idea on sama kuin fyysisellä museovierailulla: museo-opas johdattaa osallistujat virtuaalinäyttelyn läpi esitellen teoksia ja kertoen niihin liittyviä tarinoita. Osallistujan ei tarvitse muuta kuin kuunnella ja katsella, mutta halutessaan oppaalle voi esittää myös kysymyksiä. Opastukset järjestetään aina reaaliaikaisesti etänä verkon yli.

Tulevat opastukset löytyvät näyttelyiden omilta alasivuilta. Klikkaamalla punaista ”Varaa”-painiketta pääset opastuksen omalle alasivulle. Täältä edelleen klikkaamalla valkoista ”Varaa opastus” -painiketta pääset maksamaan opastuksen. 

Opastuksia on kahdenlaisia: ryhmäopastuksia ja avoimia opastuskierroksia. Ryhmäopastuksessa paikalla on vain oma ryhmänne ja museo-opas, kun taas avoimeen opastukseen kuka tahansa voi varata itselleen paikan. Opastuksen tyyppi on nähtävissä näyttelyn alasivulta. 




Kuvakaappaus Sarka-museon Maatalouden aika -näyttelyn alasivusta.

Mikäli haluat jonkin Digimuseo-näyttelyn opastuskierrokselle ja palveluun ei ole lisätty näyttelyyn liittyviä tulevia opastuksia, voit myös ehdottaa ryhmällenne sopivaa opastusaikaa erikseen tällä lomakkeella: digimuseo.fi/opastusvaraus. Lomakkeen tiedot ohjautuvat halutun näyttelyn museo-oppaiden sähköpostiin ja keskusteluyhteys opastuksen ajankohdasta avautuu.



Turussa sijaitsevan Forum Marinumin uljas Suomen Joutsen toivottaa lennokasta kesää!

Digimuseon väki toivottaa aurinkoisia kesäpäiviä ja rentouttavaa aikaa museosisältöjen parissa!


Jaakko Vintturi
Projektikoordinaattori



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.