keskiviikko 10. elokuuta 2022

Kulttuuria verkossa 2

Karanteeniteatteri - teatteria juuri siellä missä sinäkin    

Siis mikä Karanteeniteatteri?

Karanteeniteatteri on Suomen ainoa striimaukseen erikoistunut teatteri. Striimaus eli suoratoisto mahdollistaa seuraamisen reaaliaikaisesti etäyhteydellä tai tallenteen katsomisen myöhemmin. Karanteeniteatteri toimii kuten oikea teatteri eli sillä on ohjelmisto, jonka mukaan esityksiä striimataan tiettyinä aikoina. Striimejä on noin 1–3 kuukaudessa, ja ohjelmistossa on vierailemassa Suomen suosituimpia esityksiä.

Karanteeniteatterin syksyn ohjelmistossa mm. Red Nose Company: Don Quijote,
Mielensäpahoittajan poika ja Suomen Hauskinta Improa: Roope Salminen ja Ernest Lawson.

Karanteeniteatteria voit katsoa missä päin maailmaa tahansa kotisohvalta, vailla huolia loppuunmyydyistä esityksistä. Jokainen katsoja pääsee eturiviin, koska esitykset tehdään laadukkailla kameroilla ja monesta eri kuvakulmasta. Esitykset tuotetaan Tiivistämössä, Suvilahdessa ja jokaisessa esityksessä on mukana myös liveyleisö (maksimissaan 200 katsomopaikkaa). Esiintymässä on käynyt useita Suomen eturivin artisteja Martti Suosalosta Jarkko Tammiseen. Kahden vuoden aikana Karanteeniteatteri on kerännyt jo yli 100 000 katsojaa. 

Karanteeniteatterin synty

Kun koronapandemia iski lujaa kulttuurialaan maaliskuussa 2020 ja teatterit sulkivat ovensa, syntyi näyttelijä Tatu Mönttiselle (allekirjoittanut) idea: mitäpä jos alkaisi striimaamaan kotimaisia teatteri-esityksiä ja toisi kulttuurinnälkäisille iloa korona-aikaan? Kaksi viikkoa tämän ajatuksen jälkeen olikin jo ensimmäisen striimauksen vuoro. Striimauskalusto ja tilat löytyivät kuin tilauksesta Helsingin Kaupungin tapahtumapaikka Tiivistämöstä, josta onkin sittemmin tullut Karanteeniteatterin "kotinäyttämö".
 
Karanteeniteatterin ensimmäinen striimaus tapahtui 1.4.2020 ja esityksenä oli Tatu Mönttisen itsensä tekemä Matti Nykänen – hyppy sumuun -monologinäytelmä. Esitys striimattiin ilmaiseksi Facebookiin. Idea otettiin hurjan hyvin vastaan ja heti ensimmäisen kevään aikana saatiin esiintymään Suomen eturivin näyttelijöitä. Striimejäkin tehtiin toistakymmentä. Ensimmäisten ilmaisten striimien jälkeen saatiin keväällä 2020 jo lipunmyyntikin aikaan sekä striimausalusta, jonne vain lipun ostaneet pääsivät koodia käyttämällä katsomaan esityksen.
 
Kaikki tämä oli kovin uutta ja ihmeellistä ihan kaikille, niin katsojille kuin tekijöille, joten ihan ilman ongelmia ei kaikki alussa sujunut. Kun Martti Suosalo esitti monologinsa Palvelija toukokuussa 2020, striimausjärjestelmä kaatui, kun striimin äärelle rynnisti yhtäkkiä 4000 lipunostajaa. Tovi odoteltiin ja lopulta saatiin esitys ja striimi onnistuneesti toimimaan. Aluksi yleisöllä oli hieman vaikeuksia päästä striimien äärelle ja ymmärtää siihen liittyviä teknisiä asioita. Striimit saattoivat pätkiä, jos yleisöä oli paljon. Näitä ongelmia kuitenkin on koko ajan pyritty helpottamaan. Ja kun syksyllä 2020 kaikkien tuntema valtakunnallinen lipunmyyntiyritys Tiketti Oy avasi oman striimialustan ja lipunmyynnin, Karanteeniteatteri on sen jälkeen tehnyt heidän kanssaan tiivistä yhteistyötä.


Joulunajan vuokratallenteina 23.-31.12.2022 nähdään
Tuula ja Pirkko – Meil on aina Toro!, Ilmari Saarelainen: Parasta ennen, Voi luoja! ja Rakkauskirjeitä.

Helppoa ja yksinkertaista

Tiketin striimausalusta on todella yksinkertainen: katsoja ostaa lipun, jossa on 13-numeroinen henkilökohtainen koodi, jolla esityksen pääsee katsomaan Tiketin striimaussivustolla. Kun esitys on alkamassa tai asiakas haluaa katsoa tallenteen, hän menee Tiketin striimaussivustolle, valitsee esityksen, jonka haluaa katsoa ja syöttää koodin. Tämän jälkeen esityksen voi katsoa yhdeltä laitteelta niin monta kertaa kuin haluaa, ohjelmiston aikataulujen mukaisesti.
 
Karanteeniteatteria katsovat niin nuoret kuin ikäihmisetkin. Olenkin ollut erittäin iloinen siitä, että vanhemmatkin ihmiset ovat oppineet hienosti käyttämään striimauspalveluita vailla ongelmia. Ja koska jokainen katsoja on eturivissä, esityksen näkee ja kuulee valtavan hyvin. Väliajallakaan ei tarvitse jonottaa vessaan ja jääkaapilla voi käydä hakemassa juuri sellaiset eväät kuin itse haluaa.
 
Lisäksi karanteeniteatterin striimiliput ovat paljon edullisempia, kuin normaalit teatteriliput: striimilippujen hinnat vaihtelevat 10-15 € välillä. Vaihtoehtoisesti, jos haluaa tulla katsomaan esityksen livenä paikan päälle Tiivistämöön, niin sekin onnistuu helposti. Tiketissä voi valita lippua ostaessa ostaako striimilipun vai katsomolipun. Lisäksi striimilippuihin on myynnissä myös "perhelippu", jos katsojia on useampia kuin yksi.
 
Live-esitys on aina esityksen alkamispäivänä, jonka jälkeen tallenne on vuokralla ilmoitettuun päivään asti ja katsottavissa juuri silloin, kun haluaa. Lisäksi karanteeniteatteri tarjoaa menneiden esitysten tallenteista yksityisstriimejä vaikka yritysjuhliin taikka yksityistilaisuuksiin. Nämä tallenteet ovat saatavana vuokralle juuri silloin kun haluaa.
 
Toivottavasti tulette nauttimaan syksyn hienosta ohjelmistosta! Kaikkea hyvää ja aurinkoa!

Terveisin,
Tatu Mönttinen
Karanteeniteatteri

Lisää karanteeniteatterista, esityksistä ja tallennevuokrista: www.karanteeniteatteri.fi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.