”Kato, mulla on uusi puhelin. Se on mun pojan vanha puhelin. Pari päivää on kulunut ja osaan jo soittaa sillä.”Tämän seniorin tapaus on ehkä aika yleinen esimerkki siitä, miten meille myydään nykyään ylipalvelua kovaan hintaan, kun emme itse oikein ole perillä kaikista hienouksista ja niiden tarpeellisuudesta.
”Mitä sä aiot tehdä sillä ?”
”Soittaa ja tekstailla varmaan, kunhan opin.”
”Aiotko sähköposteilla, surffailla netissä, facebookkailla, jne ??”
” En kyllä viitsi. Mulla on läppäri täällä kotona ja sen kanssa noi tollaset voi kivasti tehdä. En mä halua ratikassa räplätä puhelinta.”
”Paljonko sä maksat sim-kortista ?”
”Noin 30 euroa kuukaudessa.
”Se on aika paljon pelkästä puhumisesta ja tekstailusta.”
Kun lähdemme kauppaan sopimaan kännykkäliittymästä, niin ainakin seuraavat asiat tulisi olla selvillä siitä tavasta, jolla kännykkäämme käytämme tai aiomme käyttää:
Jos vain puhut ja tekstailet esimerkiksi noin 100 puhelua ja 25 viestiä kuukaudessa, niin saat liittymän varmasti alle 15 euron kuukausimaksulla. Parhaassa tapauksessa jopa 10 euron pintaan.
- Paljonko suurinpiirtein puhun puheluita kuukaudessa. - Asia selviää katselemalla muutamaa viimeisintä puhelinlaskua.
- Paljonko tekstailen kuukaudessa. - Selviää myös puhelinlaskuista.
- Aionko käyttää puhelimella nettiä, eli lukea ja lähettää sähköposteja tai muuten vain surffata netissä.
- Aionko latailla netistä musiikkia, kuvia ja muuta mukavaa.
- Onko tärkeätä, että yhteystietoni ja kalenterini päivittyvät automaattisesti netin kautta läppärini/tablettin muistisyövereihin ja päinvastoin.
- Aionko surffailla netissä myös ulkomaanmatkojeni aikana. Jos en, niin ehdottomasti sim-kortille sulku Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuvasta surffailusta eli dataverkkovierailuista.
Jos aiot myös surffailla, niin perussurffailuun riittää tänä päivänä hyvin 3G-verkko. Tällaisen palvelun saa rajoittamattomalla tiedonsiirtomäärällä alle 20 euron kuukausimaksulla.
Hyvä on myös muistaa, että määräaikaisen sopimuksen voi aina muuttaa kattavammaksi ja kalliimmaksi. Siis kannattaa ehkä aina aloittaa halvemmalla ja jos sitten käyttö osoittautuu rankemmaksi, niin ei kun muuttamaan sopimusta.
Varmasti myös 30 euron kuukausimaksun sim-kortti on myös monelle paikallaan, mutta silloin puhelimen käyttö on laajaa ja monipuolista sekä netin palvelujen käyttö voi tapahtua milloin ja missä vain.
Tämä juttu lähti liikkeelle semmoisen vehkeen käytöstä, jota ensisijaisesti ja melkein pelkästään haluaisimme kutsua puhelimeksi, mutta jolla voi myös välittää tekstiviestejä. Lisänä mahdollisesti pientä surffailua netissä. Tässä tapauksessa kuukausiveloitus pyörii 10 – 15 euron paikkeilla.
Jos operaattori ehdottaa kovempaa hintaa, niin kannattaa kysyä, että miksi juuri minun kannattaisi maksaa enemmän. Jos puhut vähän (reilusti alle 100 puhelua kuukaudessa) ja tekstailet myös vähän, niin kannattaa selvittää, mitä maksaa palvelu, jossa jokainen tapahtuma veloitetaan yksikköhinnalla.
Jos sitten haluan surffailla puhelimella ja mahdollisesti yhdistää puhelimen ja läppärini/tablettini operaattoripalvelut, niin asia menee mutkikkaammaksi. Enter ry aikoo kevään 2014 aikana järjestää tätä tilannetta valaisevan tietoiskutilaisuuden.
Alla vielä linkkejä operaattoreiden palvelusivuille ja palveluiden vertailupalveluun:
Operaattoreiden linkkejä (29.11.2013)
Laskuri liittymien vertailuun