perjantai 31. tammikuuta 2014

Win8-piiriläisten kertomaa

En koskaa opeta oppilaitani, yritän luoda olosuhteet, jossa he voivat oppia. Albert Einstein.
Kymmenkunta Enterin opastajaa kokoontui syyskuussa 2013 Kaisaniemeen suunnittelemaan ohjelmaa opintopiirille, jonka tavoitteena oli oppia Windows 8 -käyttöjärjestelmä. Emme kaikki tunteneet toisiamme edes nimeltä. Osalla meistä oli jo Windows 8, osalle se oli vain satunnaisesti tuttu.  Meitä yhdisti halu ottaa selvää Win8:sta; tarve käsittää sen toimintaperiaatteet.

Aloitimme yhteisen opintomatkamme kertomalla itsestämme ja suhteestamme Win8:iin sekä mitä haluamme oppia. Laadimme tapaamisaikataulun ja sijoitimme oppimistavoitteemme tapaamiskertoihin, näin meille syntyi karkea opinto-ohjelma. Talletimme suunnitelman ja tapaamiskohtaiset lyhyet muistiinpanot piiriämme varten perustettuun Google Drive-kansioon. Meillä oli käytössä Win8-laitteita noin joka toiselle henkilölle, osaan niistä saimme kiinni projektorin, joten pystyimme näyttämään toisille, mitä koneella tapahtuu. Meillä oli myös apuna Windows 8 pikaopas, Internet ohjeineen sekä Enterin kokeneempia opastajia - paikalla ja sähköpostin  päässä.

Piirin etenemisestä:
 • Aloitimme opiskelun ohjelmiston asennuksesta ja laitteen käyttöönotosta. Onneksemme Puskan pariskunta osti samoihin aikoihin uuden koneen ja sen avulla pääsimme näkemään koko  asennusvaiheen  tietoturvaa unohtamatta. Selvitimme itsellemme myös Microsoft-tilin olemuksen ja perustimme omia tilejä. 
Asennusprosessi etenee

Sehän onnistui!
 • Seuraavalla kerralla keskityimme Windows8:n tapahtumaruutujen käsittelyyn,  siirtymiseen, nurkkiin ja reunoihin.  Kävimme myös Win8 Kaupassa (uusi tapa hankkia ohjelmia)  ja harjoittelimme oman koneen tapahtumaruutujen asettamisen mieleisiksi.
 • Sitten oli vuorossa Internet-ohjelmat ja sähköposti, niiden parissa vierähti taas pari tuntia. Varsinkin InternetExplorerin erot Windows 7  ja Windows 8 -puolella pistivät päämme pyörälle.
 • Vuoden 2013 viimeinen tapaaminen oli joulukuussa ja sillä kertaa keskityimme Skypen käyttöön, se oli osalle porukasta uusi tuttavuus. Puhelut saatiin toimimaan ja hymiö- viestejä lähetettiin.
 • Tämän vuoden ensimmäisessä tapaamisessa oltiin pilvessä, aineena oli SkyDrive. Asiakirjoja ja valokuvia jaettiin sen kautta ja tämän pilvipalvelun toimintalogiikka alkoi avautua. Päätimme jatkaa tapaamisia kevään ajan, sillä yhdessä opittavaa löytyy, siitä pitävät SkyDrive kaltaiset pilvipalvelut huolen. Päätimme selättää seuraavalla kerralla OneNoten.
Jussi kertoo SkyDrive-pilvipalvelusta

Piiriläisten mietteitä:
 • Minusta oli uutena enterläisenä mukavaa tutustua ihmisiin, toimintaan ja tietysti uuteen käyttöjärjestelmään.
 • Todella hyvä, mukava ja tehokas tapa tutustua uuteen ja oppia - jakaa toisillekin kaikkia suuria ja pieniäkin tiedonhippusia, koska opastustilanteissa eteen voi tulla niin monenlaisia kysymyksiä eikä vinkkejä koskaan ole liikaa - itsekseen kokeilemalla kaikkea ei tule edes mieleen, asiakkaat ovat toisinaan hyvinkin nokkelia :-)
 • Tämä piiri oli/on nimenomaan hyvä oman oppimisen ja kokemusten jakamisen piiri!
 • Vaikeuksiahan meillä oli, milloin mikäkin ei toiminut; Eri laitteilla sama asia näytti erilaiselta, välillä meni arvailuksi, miten oikeasti järjestelmän pitäisi toimia ko tapauksessa. Kovasti taisteltiin, neuvotteluhuoneen wlan ei pelannut kunnolla tai oli hidas jne.
 • Mutta kyllä opittiinkin. Yksikseen käyttöjärjetelmän kanssa kamppaillessa tuskin olisi kaikkia kommervenkkeja "hokannut". Yhdessä oli mukavaa pohtia ja keskustella eri asioista.
 • Jos olisi oma Win8- kone, niin silloin tilanne ja 'hyötysuhde' vielä parempi - tekemällä itse oppii ja jää paremmin mieleen.
 • Tapaamiskerroista laaditut dokumentit  olivat hyvät, sopivat tiedon jatkojakamiseen ja mukaan opastustilanteisiin.
 • Paljon jäi asioita vielä auki, joten Windows 8 salojen ihmettely jatkuu...

  Piirissä voi myös keskittyä harjoittelemaan
Oppeja:
 • Piirillä on hyvä olla suunnitelma tapaamisten teemojen rungoksi. Se kannattaa tehdä yhdessä.
 • Piirillä on hyvä olla vetäjä, joka huolehtii että tapaamisissa edetään eikä rönsyillä liikaa.
 • Vetäjä tai joku muu varmistaa, että tila ja laitteet (PC, tykki, linjayhteydet, ym.) ovat käytettävissä.
 • Piirillä on hyvä olla yhteinen sähköinen muisti (joku pilvipalvelu), jonne kootaan muistiinpanot.
Win8-piiriläisten ajatuksia kokosi Helena Venäläinen

PS. Enter käynnistää pian uuden, lähinnä opastajista koostuvan Windows8-piirin.

1 kommentti:

 1. Onnea ja menestystä vaan W8 -piirille! Meille saa nyt tämä W7 olla viimenen Wee. On niiden kanssa taisteltu tarpeeksi. Kaveri asensi ikäkuluun HP-läppäriin Ubuntun (Linux) ja se on nyt ollut pari vuotta ohjaamassa kotiteatteria. Njet prblems. Tuubi, Areena, Katsomo, Ruutu, Elisaviihde . . . Jättiruudulle upea kuva - ääni myös erinomainen.

  Sattumalta käsiin joutunelle vanhalle ACERille asennutan Ubuntun viimeisimmän version - kaatuneen Ween tilalle en osaa ilman apua tehdä mitään.

  VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.