Erilaisten tietoteknisten laitteiden kirjo on jatkuvasti kasvanut ja samalla niiden käyttötarkoitus on monipuolistunut ja hintahaarukka leventynyt.
Tämä kirjoitus pyrkii osaltaan helpottamaan laitevalintaa. Kokemuksesta tiedämme, että kauppiaiden joukko on kirjavaa. Valitettavasti on myös niitä kauppiaita, jotka pyrkivät käyttämään hyväksi ostajan tietämättömyyttä tai muuten asiakkaan heikkoa asemaa.
Valinnan tulee lähteä tarpeesta
Aina hankintapäätöstä tehtäessä lähtökohtana pitäisi olla se tarve, minkä vuoksi laite ostetaan tai toiminta, mitä hankittavalla laitteella aiotaan tehdä. Kun kysymys on digilaitteesta, pitää ensin pohtia mitkä ovat laitteen tärkeimmät
käyttötavat. Tässä ratkaisevat
käyttötarkoitus,
käyttötapa ja
käyttöpaikka sekä mahdolliset henkilön
käyttörajoitukset. Näiden perusteella voidaan rajata tarjontaa huomattavasti. Tämän kokonaisuuden perusteella tulee aluksi päättää laitetyyppi. Seuraavassa kuvataan laitetyypit ja niiden tyypilliset käyttötavat. Hankinnan yhteydessä on myös syytä pohtia sitä, aiotaanko kaikki tarpeet tyydyttää yhdellä laitteella vai hankitaanko useampi laite.
Tarjolla olevat laiteperheet jakaantuvat seuraaviin pääryhmiin:
1) puhelimet
2) tabletit
3) perinteiset henkilökohtaiset tietokoneet (yleensä kannettava)
Puhelimet halvimmillaan ja yksinkertaisimmillaan ovat näppäimillä varustettuja peruskännyköitä ja hintahaitarin toisessa päässä ovat erittäin monikäyttöiset älypuhelimet. Peruskännykkä toimii kuten tällainen laite jo 90-luvulla. Pääkäyttö on puhelut ja tekstiviestit. Puhelinperheen kalliiman pään laitteet ovat älypuhelimia, joilla peruspuhelintoimintojen lisäksi voi tehdä paljon ja nämä laitteet ovat jo hyvin lähellä tabletteja.
Tabletit ovat siis kosketusnäyttöisiä henkilökohtaisia tietokoneita. Perustableteissa ei ole erillistä näppäimistöä, vaan ns. virtuaalinen näppäimistö ilmestyy kosketusnäyttöön aina kun sitä tarvitaan.
|
Tabletti |
Näiden lisäksi on tabletteja, joiden peruskokoonpanoon kuuluu myös näppäimistö tai näppäimistön voi ostaa erikseen. Tablettien laitekirjo on edellä olevista ryhmistä suppein, mutta ominaisuudet ja hintahaitari on näissäkin jo nykyään aika laaja.
|
Näppäimistöllinen tabletti |
|
Tabletti ja näppäimistö irrallaan |
Nettiyhteyden kohdalla tabletit jakaantuvat kahtia: Kaikissa tableteissa nettiyhteys on langaton lähiverkko eli WLAN ( toiselta nimeltään WiFi). Tätä käytettäessä laitteen täytyy olla lähellä palveluntarjoajaa (korkeintaan 100 m). Toisissa tableteissa on edellisen lisäksi puhelinverkkoa käyttävä SIM-korttipaikka (vaihtoehdot 3G tai 4G) ja täten laitteeseen saa SIM-korttiin perustuvan nettiyhteyden. Tällaisia yhteyttä voidaan käyttää kaikkialla, missä valitun operaattorin vastaavat puhelinyhteydet toimivat. Kannattaa kuitenkin huomata: Mikäli omistaa jo älypuhelimen, jossa on rajoittamaton datapaketti eli nettiyhteys, tämän puhelimen avulla tarvittava WLAN-yhteys voidaan muodostaa myös tablettiin.
Tabletit jakaantuvat kolmeen eri luokkaan: Applen
Ipad-perhe ja useiden eri valmistajien tabletit, jotka käyttävät alustanaan Googlen
Android -käyttöjärjestelmää. Kolmantena ovat Microsoftin
Windows 8 -käyttöjärjestelmää käyttävät laitteet.
Tietokoneet ovat monimuotoisuudeltaan ja hintahaarukaltaan laajin ryhmä. Tämä ryhmän hintahaitarin alapäässä on hyvinkin edullisia laitteita. Tietokoneissa käyttöympäristöjen (käyttöjärjestelmien) vaihtelut ovat laajimmat ja näiden valinnassa saattaa vaikuttaa henkilön aiemmat käyttötottumukset. Tietokoneiden alaryhmiä ovat perinteiset pöytätietokoneet ja kannettavat tietokoneet. Tietokoneiden yleisimmät käyttöympäristöt ovat: Microsoftin Windows-perhe, Applen MAC-perhe, Googlen Chromebook ja Linux-ympäristöt kuten Ubuntu.
Yleisimmin käytössä olevat toiminnat (ehkä tärkeysjärjestyksessä):
Puhelin
1) puhelut
2) tekstiviestit
3) kalenteri
4) muistiinpanot
5) kartat ja navigointi
6) valokuvaus
7) valokuvien lähettäminen
8) musiikin ja radion kuuntelu
Tabletti tai älypuhelin*
1) internetin käyttö: tietojen haku & palveluiden, kuten lippujen osto ja nettipankin käyttö
2) sähköpostien luku ja kirjoitus
3) kalenteri
4) muistiinpanot
5) kartat ja navigointi
6) valokuvaus
7) valokuvien lähettäminen
8) dokumenttien, esitysten laatiminen
9) musiikin ja radion kuuntelu
10) kuvapuheluiden käyttö ( esim. Skype)
11) TV:n ja videoiden katselu
12) pelien pelaaminen
* älypuhelimissa puhelimen perustoiminnot, joillakin tableteilla voi myös soittaa
puheluja
Tietokoneet
1) kaikki tablettien käyttötavat
2) erilaisten dokumenttien luominen, editointi ja arkistointi
3) valokuvien arkistointi ja kuvankäsittely
4) videoiden teko ja editointi
5) valokuvien, esitysten, videoiden ja TV:n esittäminen
Ostoprosessi
Kuten todettiin, hankinnan lähtökohtia ovat tämän hetkinen tilanne ja nyt käytössä olevat laitteet sekä
käyttötarpeet. Tässä vaiheessa on hyvä selvittää myös henkilön
käyttörajoitukset kuten huono näkö, kuulo, käsien vapina tms. Jos esimerkiksi hiiren käyttö osoittautuu hankalaksi vapinan vuoksi, saattaa tabletin kosketusnäytön käyttö onnistua sujuvasti.
Kun nämä on kartoitettu, voidaan siirtyä
päättämään laiteperheestä. Tähän vaikuttavat siis todennäköiset käyttöpaikat ja -tavat. Yllättäen
käyttöpaikalla on merkittävä rooli ostopäätöksessä. Jos esimerkiksi ollaan päätymässä tablettiin ja laitetta tulee voida toistuvasti käyttää mökillä ja autossa - joissa ei ole kiinteää verkkoyhteyttä - ei tabletti ilman SIM-korttipaikkaa tule kyseeseen. Tilanne muuttuu, jos on käytettävissä älypuhelin rajoittamattomalla nettiyhteydellä. Tällaisesta puhelimesta on mahdollista jakaa internetyhteys tabletille.
Tässä kohtaa on hyvä myös muistaa, että puhelindataliikenne on maamme rajojen ulkopuolella hyvin kallista. Välttyäkseen yllätysmaksuilta käyttäjän on ulkomaille matkustaessaan estettävä laitteen asetuksilla ns. dataverkkovierailut. Onneksi sekä hotelleissa että taajamissa ainakin Euroopassa on hyvin tarjolla WiFi-verkkoja, jotka mahdollistavat tietoverkkojen käyttämisen myös matkaillessa.
Kun sitten nämä rajaukset on tehty, on päätettävä laitteen tehosta ja tallennuskapasiteetista. Tässä kohdassa tarvitaan jonkun kokeneen tai asiaan perehtyneen tukea. Yleisesti voidaan sanoa, että mitä enemmän suoritustehoa ja tallennuskapasiteettia sitä enemmän hintaa. Tallennuskapasiteetin suhteen tänä päivänä kannattaa ottaa huomioon pilvipalvelujen mahdollisuus. Esimerkiksi älypuhelimet voidaan asettaa niin, että otettu valokuvat kopioituvat automaattisesti pilveen.
Lopuksi suuntaa antavaa laitetyyppikohtaista
hintahaarukkaa:
teksti ja kuvat
Jukka Tamminen