Siitä on jo kuukausi, kun astelin ensimmäistä kertaa Enterin toimistolle uuden työtehtäväni pariin. Olo on ollut kotoisa alusta asti ja asiaansa omistautuneet ihmiset ovat siivittäneet tutustumisjaksoani. Ihailen sitä osaamista ja intoa, jolla vapaaehtoiset ovat mukana yhdistyksen toiminnassa opastajina, suunnitteluryhmien jäseninä, tiedon jakajina tai tapahtumien suunnittelijoina. En myöskään osaisi kuvitella Juuliaa parempaa perehdyttäjää työtehtäviini!
Näiden viikkojen aikana olen saanut aimo annoksen tietoa Enterin toiminnasta, osallistunut niin yhdistyksen sisäisiin kokouksiin kuin verkostoryhmien tapaamisiin, tavannut enteriläisiä, kuunnellut jäsenten pitämiä luentoja, tutustunut opastuspisteisiin, seurannut opastusta ja päässyt itsekin opastamaan sekä perehdyttänyt uusia vapaaehtoisia.
Uusi työtehtäväni tuntuu todella mielenkiintoiselta ja olen iloinen siitä, miten minut on otettu vastaan. Sosiaalialan koulutukseni ja työkokemukseni yhdistystoiminnasta, opettamisesta ja ikäihmisten kanssa toimimisesta luovat sopivan sekoituksen taitoja, joilla nyt pyrin parhaani mukaan koordinoimaan opastustoimintaa. Korvat avoinna ja tuntoaistit valppaina lähden yhdessä vapaaehtoisten kanssa kehittämään toimintaa entistä monipuolisemmaksi ja vastavuoroisemmaksi. Tietoteknisissä asioissa imen itseeni koko ajan uutta tietoa. Sujuvaksi it-käyttäjäksi nimittäessäni itseäni totean, että on minulla paljon opittavaa!
Maaliskuinen vapaaehtoisten opastajien tapaaminen pidettiin Helsingin kaupungin asukastalossa, Saunabaarissa, Maunulassa. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Maunulan Mediapaja, joka toimii enteriläisten opastuspisteenä keskiviikkoisin.
Ohjelmaan kuului opastajien toiveesta SPR:n luento ensiaputaidoista, joka olikin varsin kattava tietoisku tapaturmaonnettomuuksista ja sairaskohtauksista sekä siitä, millä toimenpiteillä jokainen meistä voi hätätilanteessa auttaa: soittamalla apua paikalle, varoittamalla muita ja ehkäisemällä lisäonnettomuuksien synty, rauhoittelemalla ja keskustelemalla. Myös hätäensiaputietoutta käytiin teoriassa läpi, käytännön harjoitteita sisältävät kurssit kestävät monesti päivän tai kaksi. Rauhallisena pysyminen ja ajatusten selkeänä pitäminen eivät ole itsestään selvyyksiä, mutta niitäkin voi esimerkiksi mielikuvaharjoitteiden avulla tukea. Yleisöstä nousi arvokas vinkki 112 Suomi -sovelluksesta, joka välittää soittajan GPS-sijaintitiedot hätäkeskukseen. Sovelluksen kautta soitettu hätäpuhelu tuo avun nopeasti perille, vaikka oma suuntavaisto pettäisi.
Kahvin ja pullan maku suussa kuuntelimme vielä Enterin vapaaehtoisiin kuuluvan Urho Karjalaisen esityksen Ccleaner-ohjelmasta, jonka avulla tietokoneelta voi puhdistaa turhat tiedostot ja muun "sälän". Näin kone pysyy vetreänä ja toimintakykyisenä. Meidän omaakin suorituskykyä parantaa kummasti se, että muistaa välillä siivota omia ajatuksia, poistaa sieltä "turhan sälän" ja rentoutua.
Minulle musiikki on ollut koko elämän tärkeä asia, kahdeksan vuoden ajan jopa ammattinakin. Soittaminen, erityisesti muiden kanssa, toimii minulla aivojen ccleanerina. Mistä sinä saat uutta virtaa arjen keskellä?
Nina Ziessler
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori