torstai 28. huhtikuuta 2016

Kohtaamisia - Henkilökuvassa Martta MarttilaEnterin opastajat tapaavat paljon ihmisiä erilaisissa opastustilanteissa. Joskus opastajalle tulee tunne, että haluaisi kuulla enemmän opastettavansa elämästä. Eräs opastettavista, Martta Marttila, käy Kampin palvelukeskuksessa Enterin kännykkäopastuksessa. Ikinörtti haastatteli Marttaa hänen 94-vuotissyntymäpäivänsä kynnyksellä.


Kivijalkakauppojen kulta-aika
Martta Marttila työskenteli 14 vuotta Kukkakauppa Nizzassa Museokatu 7:ssä. Liike tuli kuuluisaksi voitettuaan mitalin kukkien sidonnassa vuonna 1954. 

http://tinyurl.com/kahvipurkki-Martta-Marttila
Nizzan asiakkaana oli mm. Paulig, joka pyysi henkilökuntaa suunnittelemaan kukka-aiheisen kahvipurkin. Tehtävä osui Martalle. 
Kukkakauppa-aikana asiakkaat tulivat tutuiksi. Mm. hattukauppiaan kautta järjestyi Martalle asunto, jossa sai asua ilmaiseksi, ja säästöillä hän osti ompelukoneen.

Kun Urho Kekkosesta tuli presidentti, merkitsi se Martalle monien kukkalaitteiden tekemistä. Kukkakaupassa tehtiin mitä upeimpia asetelmia. Kaupan saaman mitalin takia ihmiset jonottivat heidän tekemiään kukkakimppuja.
Kerran eräs sellaisen kimpun saanut oli tullut kauppaan ja pyytänyt saada nähdä henkilön, joka oli tehnyt hänen kimppunsa. Martta luuli saavansa toruja, mutta kehujahan siitä tuli ja mainetta.

Oma liike mielessä
Kukkakaupasta Martta siirtyi Lastenpukimo Tuhkimoon ja perusti sitten oman lahjatavaraliikkeen 70-luvun alkupuolella Cygnaeuksenkadulle. Liikkeen nimeksi tuli Lahja-Vihje, ja siellä hän tapasi myös tulevan miehensä. Avioliitto kesti 12 vuotta, miehen kuolemaan saakka. Martalla on muistissa monenlaisia muistoja lahjatavarakaupan asiakkaista. Niistäkin syntyisi oma tarinansa.

– Martan oli onnistunut välttää kosijoita varsin myöhäiselle iälle, jotta voisi päästä matkustelemaan mahdollisimman paljon. Hän on kiertänyt Euroopan lisäksi mm. Marokossa ja Jordaniassa. ”Olin aina haaveillut matkustamisesta ja siihen minä myös rahani laitoin”, tokaisee Martta.

Martasta on moneksi
Martasta tehtiin Sokoksen lehteen haastattelu hänen täyttäessään 90 vuotta. Hänen osallistumisensa näyttelyihin on kattanut monta eri taiteen ja käsityön alaa; ompelutöitä, maalauksia, posliinimaalausta, silkkimaalausta, mosaiikkitöitä.
Esimerkki Martan näyttelytöistä
Ikonit
Innostus ikoneihin oli muhinut taiteellisen Martan mielessä nuoruudesta saakka,ja se  kulminoitui Rooman matkalla, joka oli hänen 50-vuotismatkansa. Martta osti sieltä ensimmäisen ikoninsa, ja niitä kertyi myöhemmin lisää mm. Pietarista.

Martta epäröi pitkään ikonimaalauksen aloittamista. Nuoruuden haavetta oli estänyt luulo, että ikonimaalarin on oltava harras ortodoksi maalatessaan. Luterilainen Matta uskaltautui aloittamaan ikonien maalaamisen vasta 90-vuotiaana, kun huomasi että ikonimaalarit ovat iloista porukkaa ja kurssilla oli aina hauskaa.  

Martta Marttilan maalaamia ikoneja
NNKY:ssä oli venäläinen opettaja, joka vieraili Suomessa opettamassa. Ikonit siunattiin Ortodoksikirkossa Liisankadulla.

Martta on maalannut kuusi ikonia, joista hän on antanut pois kaksi. Kysymykseen maalaako hän edelleen, vastaus oli kielteinen. Syy on taloudellinen. Yksi maalausalusta maksaa n. 50 €, eikä siihen ole pientä eläkettä saavalla varaa.

Juhlintaa 
Kun Martta täytti 90 vuotta, hän juhli risteilyllä. Huhtikuun lopulla 2016 tulee täyteen 94 vuotta, ja silloin juhlitaan lähimpien ihmisten seurassa, luultavasti ensin hyvän ruoan ääressä ravintolassa, ja sitten siskon luona kahvilla. 

Lapsuus ja nuoruus
Martta on kotoisin Kannelmäeltä Perkjärven lähistöltä. Viisilapsisen perheen isä kuoli varhain. Martta löysi kuitenkin isän korvikkeen uskovaisessa perheessä, jolle hän kävi paimenessa. 
Martan evakkotie suuntasi ensin Imatralle ja sieltä myöhemmin Helsinkiin. Hän oli käynyt kotitalouskoulun ja ompelukursseja. Muihin kouluihin ei taiteellisella Martalla ollut varaa hakeutua. Tärkeämpää oli tienata ruokansa. 
Haastattelussa hän toteaa, että vaikka elämä ennen oli kovaa ja lapset joutuivat tekemään töitä pienestä pitäen, opittiin myös paljon elämässä tarpeellisia asioita. 


Martta Enterissä
Martta käy opettelemassa kännykän käyttöä. Hän kertoo panneensa merkille mukavan ilmapiirin enteriläisten keskuudessa ja aikoo jatkaa opettelua, vaikka se heikentyneen kuulon takia onkin haasteellista.
Hänellä on avoin mieli ja halu oppia – kyllä se kännykkäkin pian tottelee ja avaa mainioita mahdollisuuksia. 

Me enteriläiset kiitämme antoisasta haastattelusta ja lupaamme tukea Marttaa kykyjemme mukaan. Martta on erittäin tervetullut iloiseen joukkoomme, jossa autamme hänet kännykän käytön mestariksi!
 
Onnea Martalle hänen merkkipäivänään!

94-vuotias Martta Marttila
Haastattelimme Marttaa hänen lempipaikassaan Talvipuutarhassa, rakastamiensa kukkien keskellä. Siellä hän on usein istunut maalaamassa.

Haastattelu, teksti ja kuvat Unelma Krakau

2 kommenttia:

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.