lauantai 17. joulukuuta 2016

Anna vanhalle tietokoneellesi lisää pirteitä vuosia
Yhdysvalloissa sadat ellei tuhannet koulut ovat muuttaneet vanhat PC- ja Mac-tietokoneensa ChromeOS:llä toimiviksi ostamatta yhtään uutta laitetta. Vanhojen koneiden elinikää on tällä tavalla onnistuttu lisäämään usealla vuodella. Miten tämä on mahdollista ja miten se koskettaa meitä täällä kaukaisessa Suomessa?

Kaikki alkoi Chromebookista
Google lanseerasi vuonna 2011 Chromebookin, joka on hyvällä akunkestolla varustettu halvan hintaluokan läppäri. Hieman yksinkertaistaen voi sanoa, että Chromebook on tietokone, jonka pääsovelluksena on monelle tuttu Chrome selain.  Lähes kaikki toimintaa tapahtuu sen varassa. Google ilmoittaa, että Chromebook on tietokone, jonka käyttöjärjestelmänä on ChromeOS (=Chrome Operating System).

Chromebook on ollut myynnissä Suomessakin jo useita vuosia mutta ei ole saavuttanut suurta suosiota halvasta hinnastaan huolimatta. Tällä hetkellä Chromebookit maksavat Suomessa 200 eurosta ylöspäin. Arvelen, että vähäinen kiinnostus johtuu siitä, että suurelle käyttäjäjoukolle tuttuja sovelluksia, kuten MSOfficea ei voi käyttää Chromebookilla vaan on tyydyttävä Googlen tarjontaan.

Kaksi seikkaa, jotka tekevät Chromebookista erittäin kiinnostavan
Aivan hiljattain on kuitenkin tapahtunut kaksi asiaa, joiden takia Chromebookille ja ChromeOS:lle voi ennustaa valoisaa tulevaisuutta:

1.      ChromeOS:n avoin versio ChromiumOS on ladattavissa verkosta ja asennettavissa Windows- tai Mac-tietokoneeseen ilmaiseksi.


2.      Googlen Play-kaupan sovellukset ovat vähitellen tulossa mukaan Chrome ja ChromiumOS:n valikoimiin.  Tämä laajentaa huomattavasti ohjelmistotarjontaa.

Mitä menetän kun asennan ChromiumOS:n Windowsin tai MacOS:n tilalle

ChromiumOS asennettuna vanhaan läppäriin tai pöytäkoneeseen on varteenotettava vaihtoehto peruskäyttäjälle, joka arvostaa nopeutta ja mutkattomuutta - tietoturva ja päivitykset hoituvat itsestään. Toisaalta on selvää, että on olemassa käyttäjiä, joille joku tietty sovellus, esim. sukututkimukseen tai valokuvaukseen liittyvä, on niin tärkeä että siitä ei voi luopua.

ChromiumOS on pilvipohjainen järjestelmä eli raskaat tietojenkäsittelytehtävät tapahtuvat Googlen palvelimilla. Siksi laite toimii parhaiten kun se on kytkettynä nettiin. Laitteella voi kuitenkin työskennellä myös paikallisesti ilman nettiyhteyttä.

Tulostaminen ei onnistu kytkemällä laite USB-kaapelilla tulostimeen vaan on käytettävä pilvitulostusta samalla tavalla kuin tabletin tai älypuelimen kohdalla. Pilvitulostus taas edellyttää Wifi-ominaisuudella varustettua tulostinta.

Anna vanhalle läppärillesi piristysruiske

Enterin tuoreessa laitehankintaoppaassa (Seniorin opas tietokoneen, tabletin jaälypuhelimien hankintaan, Enter ry., lokakuu 2016) todetaan sivulla 17 seuraavaa:

“Jos vanhalla koneella on jo ikää yli 5 vuotta ja se toimii kangerrellen, kannattaa harkita uuden tietokoneen hankkimista.

Haluan hieman haastaa tätä väitettä. Olen itse asentanut ChromeOS:n avoimen version ChromiumOS:n noin 10 vuotta vanhaan Vista-koneeseen ja kokemukset ovat erittäin hyvät. Ennen tahmea kone on muuttunut nopeaksi ja mukavaksi käyttää.

Tarkoituksenani on testata useampia laitteita ja hankkia niiden kautta lisää kokemusta Chromiumista. Olen myös vinkannut opastettaville, jotka ovat valittaneet oman koneensa hitautta, että voin tarjota vaihtoehdon uuden hankinnalle. Chromiumin asennus on sen verran nopea ja yksinkertainen toimenpide, että se lienee tehtävissä tunnin opastuksen aikana.

Chromium OS vanhoihin Windows Vista koneisiin

Olemme Enterissä tähän asti tarjonneet Linuxia korvaavaksi käyttöjärjestelmäksi vanhoihin tietokoneisiin. Mielestäni voisimme laajentaa palettiamme ottamalla ChromiumOS mukaan vaihtoehtona. Näen, että ChromiumOS:n etuna on, että se suurelle osalle käyttäjistä näyttää tutulta heti alusta lähtien.

Aivan kaikkissa koneissa ChromiumOS ei toimi, mutta silloin on vielä Linux mahdollisuutena.

Lisätietoja:
www.neverware.com

www.neverware.com/freedownload/

Youtubesta löytyy hakusanalla “cloudready” useita aiheeseen liittyviä videoita.


René Tigerstedt
Enterin opastaja

1 kommentti:

  1. Tämä on melkein yhtä helposti asennettavissa kuten Linux'kin. Mutta, kun kyseessä on pilvipalvelukone, niin tietoliikennekompponenttien vanhoillisuus voi tehdä toiminnan ongelmalliseksi, lue: hitaaksi. No näinhän se on Linuxinkin kanssa. Tosin linuxin prosessien toimiminen paikallisesti lienee nopeampaa kuin pilven kautta mahd. hitaiden tietoliikenneyhteyksien vuoksi.
    Itse tykkään käyttää Linuxin video/audio käyttöön sovellettua versiota. Ja office-tyyppiset ohjelmathan eivät tarvitse verkkoyhteyksiä.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.