keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Podcastit eli verkossa julkaistut äänitallenteet

Olen ollut jo pitkään innokas Yle Areenan radio-ohjelmien kuuntelija. Kuuntelen ohjelmia sekä suorana että suoratoistona arkistosta. Minulla on Yle tunnus ja sen myötä olen luonut pitkän suosikkilistan.

Tarjontaa selaillessa huomasin, että joidenkin ohjelmien yhteydessä yhtenä vaihtoehtona on podcast.

 

En tiennyt, mistä oli kysymys, mutta onneksi Helmetin sivuilta asia selvisi:
Podcastit ovat verkossa julkaistuja äänitallenteita, joita verrataan usein radio-ohjelmiin, vaikka niitä ei lähetetä radiokanavilla. Lähettämisen sijaan podcastjaksot ladataan verkkoon, mistä kuuntelijat voivat ladata ne omalle laitteelleen tai kuunnella suoraan podcastin verkkosivulta silloin, kun heille sopii. Nykyään myös monia radio-ohjelmia tuodaan lähetyksen jälkeen podcastien tapaan verkkoon kuunneltavaksi ja ladattavaksi. Miltei kaikki podcastit ovat ilmaisia tai niistä on ilmainen versio saatavilla.

Podcastien julkaisutahti vaihtelee. Joistakin podcasteista julkaistaan useita jaksoja viikossa, toisista taas vain jakso kuussa tai muutama jakso vuodessa. Tyypillisintä on kuitenkin, että jaksoja tulee noin kerran viikossa tai kahdessa. Osa podcasteista on luonteeltaan jatkuvia, ja niistä tulee jaksoja melko tasaisesti ympäri vuoden. Toisissa podcasteissa taas on selkeitä tuotantokausia, jotka julkaistaan yleensä melko tiiviiseen tahtiin, ja tuotantokausien välissä pidetään julkaisutaukoa.
Puhelimestani löytyi valmiiksi asennettuna podcast-sovellus ja pienen ähräämisen jälkeen onnistuin lataamaan ensimmäisen äänitallenteeni – se taisi olla Politiikkaradio. Ohjelma tulee päivittäin Yle Puheessa päiväsaikaan. Koska olin vielä työelämässä, ei suoran lähetyksen kuuntelu ollut mahdollista, mutta nyt saatoin jo työmatkalla kuunnella viimeisimmän jakson.
Ensi kokeilujen jälkeen on podcast-valikoimani laajentunut huomattavasti. Vaikka olen pääasiassa tyytynyt Yle Areenan tarjontaan, on kuunneltavaa löytynyt yllin kyllin. Olen kiinnostunut politiikasta, historiasta, kulttuurista… Areenasta löytyy vanhoja kuunnelmasarjoja ja myös Ylen kirjaluentasarjat ovat kuunneltavissa ääniohjelmina.

Yle tunnuksen avulla olen tilannut kuukausittaisen Audio-Areena uutiskirjeen, josta saa lisää kuunteluvinkkejä.
Podcastit eroavat sekä suoratoiston arkistosta että yksittäisista ohjelmalatauksista siinä, että kunkin ohjelmasarjan voi tilata, jolloin uusin jakso tulee automaattisesti puhelimeen.
Kuuntelen podcasteja aina kun on tilaisuus: kotitöitä tehdessä, siivotessa, ruokaa laittaessa, lenkillä, bussissa, metrossa, junassa, matkoilla jne. Kotihommat tuntuvat sujuvan paremmin, kun on kiinnostavaa kuunneltavaa. Myös lenkille lähtö helpottuu, kun mukana on ”puheseuraa”.
Kun ohjelma on ladattu laitteeseen, ei kuuntelu edellytä nettiyhteyttä. Tämä on kätevää esimerkiksi junassa ja ennen kaikkea lentokoneessa.

Jos kiinnostuit podcasteista, alkuun pääsee vaikka Ylen ohjeilla Digitreenit podcast sekä Näin pääset alkuun.

Paula Kuusterä​ - Enterin opastaja​

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti