perjantai 11. toukokuuta 2018

Unohda kolikot - pysäköi älypuhelinsovelluksella


Kaupungissa pysäköinti on asia, joka epäilemättä on helpottunut älypuhelinsovellusten myötä. Esimerkiksi Helsingissä autoilijat voivat tällä hetkellä valita kahden eri palveluntarjoajan, Easyparkin ja Parkmanin välillä. Tässä jutussa kerromme Parkman-sovelluksesta, mutta tämä ei ole kannanotto sen paremmuuden puolesta. Sovellukset ovat hyvin samankaltaisia ja kumpikin tuo käyttäjille suunnilleen samat edut.

Parkman-sovellusta kehittää ja hallinnoi suomalaislähtöinen yritys Neligrate Oy, joka perustettiin vuonna 2011. Yritys toimii tällä hetkellä jo useassa Euroopan maassa ja Yhdysvalloissa (Lähde: Wikipedia).

Mitä hyötyä pysäköintisovelluksesta?
Pysäköintisovellus tuo monta kouriintuntuvaa etua. Kolikoita ei enää tarvita. Pysäköintimaksut velotetaan kuukausittain asiakkaan tililtä ja laskun tiedot toimitetaan sähköpostiin. Pysäköinnin maksulaitetta ei myöskään tarvitse etsiä. Sovellus paikantaa auton sijainnin ja osaa sen mukaan hinnoitella pysäköinnin. Ehkä kaikista suurimpana hyötynä voi pitää, että sovellus veloittaa aina vain käytetystä pysäköintiajasta ja että pysäköintiaikaa voi pidentää lennossa.

Mitä siitä ilosta pitää maksaa?
Parkmanin ansainta perustuu siihen, että yhtiö veloittaa asiakkailtaan maksun, joka kaupungin perimän pysäköintimaksun lisäksi sisältää 10%:in provision sekä 35 senttiä per pysäköintikerta.

Miten otan Parkmanin käyttöön?
Parkmanin käyttöönotto alkaa älypuhelimen sovelluskaupasta. Androidin play-kaupasta tai Applen app-storesta asennetaan puhelimeen ParkMan-niminen sovellus. Sovellus johdattelee sitten käyttäjää rekisteröinnin läpi. Siinä yhteydessä luodaan käyttäjätunnus ja salasana sekä annetaan veloitettavan maksukortin numero ja auton rekisterinumero. On tärkeä antaa sovellukselle lupa paikantaa puhelimen sijainti, jotta se pystyy hinnoittelemaan pysäköinnin oikein.

Jotkut kaupungit edellyttävät, ParkMan sovellukseen rekisteröidyn auton ikkunaan kiinnitetään ParkMan-tarra. Tarran voi tilata palveluun rekisteröitymisen yhteydessä.

Tarkempi palvelun käyttöönoton ohje löytyy  osoitteesta; https://www.hel.fi/static/hkr/pysakointi/parkman_ohjeet.pdf 


Koordinaattori Ninan pysäköintitarina elävästä elämästä

 "Olinhan minä siitä jo aiemmin joltain tutulta kuullut - että parkkimaksutkin voisi hoitaa kätevästi älypuhelimeen ladatulla sovelluksella. Ajan kuitenkin varsin vähän autoa ja uuden opettelu on aina vähän työlästä. Niinpä en ollut sovellukseen sen paremmin perehtynyt, kunnes käytännön tilanne antoi siihen sysäyksen.

Helteisenä päivänä viime kesänä olin Tampereella perheen kanssa autoreissulla. Olimme jo kiertäneet Tammelan torin, Pyynikin rannat ja näkötornin, kun kurvasimme Tallipihan tuntumaan suuntana käsityöpuodit ja kahvilan herkullinen lohikeitto. Parkkeerasin auton, mutta pysäköintimittarin edessä totesin, että kolikkopussi ammotti tyhjyyttään. Mikä neuvoksi? Mittarin kyljessä oli ParkMan-tunnus ja hetken tuumittuani totesin, että ehkäpä nyt olisi hyvä hetki testata tätä pysäköintisovellusta. Mainoksessa luvattiin jopa ensimmäinen pysäköinti maksutta!

Latasin sovelluksen sovelluskaupasta ja seurasin rekisteröitymisohjeita: käyttäjän tiedot, luottokortin tiedot ja auton rekisterinumero. Sovellus pyytää käyttää gps-paikanninta, jonka ansiosta se löytää käyttäjän kartalta, näyttää pysäköintipaikat ja ilmoittaa oikean maksuvyöhykkeen. Sitten vain napsautin pysäköinnin alkaneeksi.

Kiersimme Tallipihan ja kiipesimme vielä Näsipuiston laelle. Aikaa kului ajateltua pidempään. Nytkö täytyisi kiiruhtaa takaisin autolle? Ei, sovelluksesta pysäköintiaikaa voi helposti jatkaa. Ja kun lopulta saavuimme autolle, saatoin lopettaa pysäköintiajan eikä yhtään ylimääräistä tarvinnut maksaa."

Ohjeet:
  1. Lataa Play kaupasta tai Appstoresta: ParkMan
  2. Kirjaudu (jos olet jo aiemmin rekisteröitynyt) tai Aseta maksutiedot (uudet asiakkaat)
  3. Anna sähköpostiosoite ja pankki- tai luottokortin numero (Lue myös tarkemmat käyttöehdot) ja Hyväksy
  4. Salli ParkManin käyttää laitteen sijaintia (näin saat sovelluksesta parhaimman hyödyn)
  5. Olet valmis aloittamaan pysäköinnin.
Sovelluksen GPS tunnistaa heti missä olet, näyttää sijainnin kartalla ja kertoo tuntitaksan. Jos siis olet pysäköinnyt autosi ja olet sallinut sovelluksen käyttää sijaintiasi, voit vain klikata “Aloita pysäköinti”. Ensimmäisellä kerralla sovellus kysyy auton rekisterinumeron, joka jää sovelluksen muistiin. Voit tarvittaessa lisätä myös muita rekisterinumeroita.
Näet ruudulla vielä: NNN-111, Kesto 1 tunti, Maksu *1234
Muista klikata vielä “Vahvista tiedot”.

René Tigerstedt - Enterin vertaisopastaja
Nina Ziessler - Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Tämä “Pysäköi älypuhelinsovelluksella”-juttu on osa Enterin vertaisopastajien Ikinörtille laatimaa sarjaa uusista maksutavoista. Aikaisemmin  julkaistut tekstit:
Maksamisen helppous tulevaisuudessa - Pelottaako uusien palvelujen käyttö?
Tuleeko maksamisesta liiankin helppoa? - keskeisiä käytössä olevia maksutapoja tiivistetysti esiteltynä

1 kommentti:

  1. Olen käyttänyt molempia sovelluksia jo aika pitkään. Paikannuksen kanssa kannattaa olla tarkkana, että puhelin ehtii hakea oikean sijainnin. Jos parkkialueita on useita lähekkäin, voi sijainti olla aluksi väärä ja kyseisellä alueella ei toimikaan käyttämäsi sovellus. Asian voi varmistaa lippuautomaatissa olevasta tarrasta, jossa on alueen numero. Sovellus kertoo, mihin alueelle se on puhelimen paikantanut.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.