maanantai 1. huhtikuuta 2019

Seniorin tanssivat sormet

Vasemman käden sormet tanssivat näppäimillä naputellen eteen-, taakse- ja sivuille-komentoja samaan aikaan kun oikealla kädellä liikutellaan hiirtä antaen laukaisukäskyjä…

Minulla oli hieno tilaisuus tutustua Enterin Senior Fighters -pelijoukkueen toimintaan All Digital Week -tapahtumassa keskustakirjasto Oodissa 26.3.  Odotellessamme varsinaisen toiminnan alkua  ja  muita Counter Strike -peliin tutustujia, joukkueen johtaja Kari Lahti  esitteli minulle pelin ja joukkueen paikalla olevat jäsenet. 

  Kuvanottohetkellä paikalla oli vain miespuolisia pelaajia   Kuva: Leena Vainio
Itselläni ei ole tietokoneella pelaamisesta  aiempaa kokemusta, mutta oppia ikä kaikki. Olin jopa vähän skeptinen - eikös se ole junnujen hommaa, eikä eläkeikäisistä ole siihen.

Kari näytti minulle, kuinka peliä pelataan osoittaen samalla, kuinka väärässä olinkaan. Vasemman käden sormet tanssivat näppäimillä komentoja oikean käden antaessa hiirellä laukaisukäskyjä. Samalla piti päättää, mihin suuntaan pelialuetta olisi paras siirtyä ja aavistaa, mistä vihollinen on tulossa.

Kari kertoi joukkueen harjoittelevan useamman kerran viikossa. Pelaajat ovat verkon kautta yhteydessä ja pelaavat peliä omissa kodeissaan. Pelin aikana keskustellaan siitä, kuka liikkuu pelikartalla mihinkin suuntaan. Vaikka taktiikoita suunnitellaankin etukäteen, kaikkea ei voi ennakkoon arvata nopeasti etenevässä pelissä.

Counter Strike on joukkuepeli, jossa pelaajien täytyy toimia tehokkaasti yhdessä ja se vaatii paljon harjoitusta. Pelaaminen ei ole pelkästään vihollisen saamista pelistä pois, vaan joukkueen saumatonta yhteistyötä ja strategista ajattelua. Karin sanoja lainatakseni ”on tämä aivoille hyvää jumppaa verrattuna passiiviseen telkkarin tuijottamiseen”.  Oma sykkeeni nousi pelkästään pelin seuraamisesta, eivätkä sormeni olisi kyenneet ainakaan harjoittelematta niin nopeaan toimintaan.

Sitten alkoi tapahtua.
Ensimmäinen peliin tutustuja Ilkka Kantonen saapui innostuneena ja keveästi askeltaen. Hän oli lukenut tapahtumasta Länsiväylä -lehdestä ja päätti tulla tutustumaan. Kari kertoi heti kättelyssä, että pelaajia kaivataan lisää. Harjoittelu olisi tehokkaampaa, jos kaksi viiden pelaajan ryhmää treenaisi vastakkain Tarkoitus on jatkossa pelata ainakin toista seniorijoukkuetta Grey Gunnersia vastaan. Mahdollisesti kohdataan myös Ruotsin Silver Snipers -seniorijoukkue.

Nuorten joukkueita ja pelaajia on paljon, samoin peliturnauksia  niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Jos saataisi lisää seniorijoukkueita Suomeen eri paikkakunnille, olisi kotimainen turnaus mahdollinen. Ehkäpä Suomen  seniorien esimerkki lisäisi kiinnostusta pelaamiseen myös muissa maissa...

                                                                Kuva: Pentti Heikkinen
Ilkka kokeili peliä ja se sujui niin hyvin, että hän liittyi joukkueeseen saman tien!

Grey Gunnersin pelaaja kävi moikkaamassa ja kertoi että yksi heidän pelaajistaan aloitti 77-vuotiaana ilman aikaisempaa pelikokemusta ja peli sujuu hienosti - ikä ei todellakaan ole este pelaamisen aloittamiseen.

Kolme 10-12 vuotiasta” junnua” tuli utelemaan: "Mitä täällä tapahtuu? Mitä te pelaatte?" Saatuaan vastauksen tuli seuraava kysymys ”Ootteks te hyviä?"
Isovanhemmat, lapset ja lastenlapset voivat pelata samaa peliä yhdessä tai toisiaan vastaan. Jos vaikka sukupolvien välinen kuilu kapenisi samalla tai poistuisi kokonaan.

Joukkueen valmentaja Outi Laitin mukaan joulukuussa 2018 aloittanut joukkue on kehittynyt paljon näinkin lyhyessä ajassa. Hän panostaa ainakin aluksi joukkueen yhteispelin kehittämiseen ja mentaaliseen puoleen.

Silmäni avautuivat ja ennakkoluulot poistuivat. E- urheilu on urheilua ja samalla mukavaa yhdessä tekemistä ja sosiaalista kanssakäymistä. Suosittelen.

Senior Fighters joukkueeseen mahtuu ja tarvitaan lisää pelaajia
yhteydenotot:  info@entersenior.fi


Enterin vertaisopastaja
Pentti Heikkinen

3 kommenttia:

 1. Eikä tässä vielä kaikki, sillä Counter Strike -pelin esittely ja alkeiden opettaminen senioreille jatkuu. Senior Fighters -joukkueen jäsenet toteuttavat peliopastuksia ja -valmennuksia sekä yksittäisille henkilöille että 2...3 henkilön pienryhmille pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Opastusajat ja paikat sovitaan ilmoittautumisen jälkeen jokaisen kanssa erikseen. Ilmoittautumiset Enterin toimistolle sähköpostilla info@entersenior.fi.

  Counter Strike -opastuksen avulla seniorit pääsevät tutustumaan Counter Strike -peliin niin, että pystyvät arvioimaan pelin kiinnostavuutta ja sopivuutta itselleen sekä kiinnostuksen herätessä aloittamaan sen harjoittelun ja pelaamisen joko omatoimisesti tai tulemalla mukaan Senior Fighters -joukkueeseen.

  Counter Strike -opastukset on tarkoitettu yli 60 vuotiaille senioreille. Aikaisempaa digipelikokemusta ei tarvita.

  Counter Strike: Global Offensive on ensimmäisen persoonan taktinen taistelupeli, jossa kaksi viiden pelajan joukkuetta pelaa toisiaan vastaa. Joukkueen keskinäinen yhteistyö ja ryhmänä toimiminen ovat pelissä keskeisellä sijalla. Peliä käytetään myös e-urheilussa, joten siihen tutustuminen parantaa senioreiden edellytyksiä seurata e-urheilua, jossa kyseistä peliä pelataan. E-urheilun alkeiden ymmärtäminen alkaa olla yleissivistystä myös senioreille.

  VastaaPoista
 2. Jutun alussa olevan kuvan ottanut Leena Vainio on mukana Senior Fighters -joukkueessa. Vaikka kuvassa on vain miehiä, niin joukkueessa on jo kaksi naispelaajaa. Kaiken lisäksi toinen heistä on tällä hetkellä joukkueemme paras pelaaja. Tilanne on tietenkin hänellle haastava siinä mielessä, että ykköspaikan säilyttäminen ei ole joukkueessamme helppoa, sillä kaikki kehittävät aktiivisesti pelitaitojaan.

  VastaaPoista
 3. Tanssivat sormet tarvitsevat myös jumppaa. Eläkeliitto on kehittämässä digipelejä pelaaville senioreille sopivaa jumppaohjelmaa, jota voisi nimittää vaikkapa e-jumpaksi.Itse olen jo kokeillut erilaisia jumppaliikkeitä Youtubesta löytämieni ohjeiden perusteella. Olen myös pohtinut tällaisen e-jumppaohjelman sisältöä Senioripelaajat - Senior Gamers -blogissa. https://senioripelaajat.blogspot.com/2019/04/e-jumppaa-digipeleja-pelaaville.html

  VastaaPoista