keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Pilaa nettihuijarin päivä! Hanki tietoa kuinka välttyä nettihuijauksilta


Itseopiskelu ja oman tiedon kartuttaminen parasta ennaltaehkäisyä nettihuijausten välttämisessä


Olen Jaana Savolainen ja toimin Kuluttajaliitossa Huijarit kuriin! -hankkeessa projektikoordinaattorina. Hanke toimii (2019-2021) STEA:n avustuksella ja tavoitteena on nettihuijausten ennaltaehkäisy koulutusten, tiedottamisen ja neuvonnan keinoin.

Uutena toimintamuotona aloitin 1.4.2020 nettihuijausaiheiset webinaarit – Huijausinfon keskiviikkowebinaarit, jotka koulutusten tavoin ovat kaikille maksuttomia ja avoimia. Lisätietoa webinaareista saat Kuluttajaliiton sivuilta https://www.kuluttajaliitto.fi/hankkeet/huijarit-kuriin/keskiviikkowebinaarit/

Tunnistatko digihuijauksen?
Tiedätkö mitä tehdä, jos luottokorttisi tiedot varastetaan?
Kannattaako tarkistamatta osallistua tutun näköisen yrityksen kilpailuun, jossa luvataan palkinnoksi ilmaiseksi vuoden ruuat?
Vaikuttaako verkkokaupan tarjous liian hyvältä ollakseen totta?
Saitko sosiaalisessa mediassa kaveripyynnön täysin vieraalta ulkomaalaiselta henkilöltä?

Netin huijarit käyttävät hyväkseen ihmisten hyväntahtoisuutta ja auttamishalua, yksinäisyyttä ja tietämättömyyttä sekä näinä koronavirusaikoina ihmisten pelkoa ja epätietoisuutta. Huijarille kaikki keinot ovat sallittuja ja tavoite on hyötyä taloudellisesti ja saada uhri luovuttamaan tärkeitä tunnuksia tai lähettämään rahaa välittämättä uhrille aiheutuvasta haitasta.

Digitaidot ja medialukutaito ovat tärkeässä asemassa digihuijausten ennaltaehkäisyssä


Kyky tunnistaa huijaus, huolellisuus, tarkkuus ja maltti ”klikkauspäätöksissä” auttavat hyödyntämään internetin suomia mahdollisuuksia sekä toimimaan turvallisesti ja rohkeasti verkossa.

Netti antaa hyvät mahdollisuudet meille kuluttajille saada tietoa tai hoitaa asioita. Kuinka helppoa onkaan tehdä kotisohvalta verkkokauppaostoksia tai pitää yhteyttä videopuhelun avulla kaukana asuviin sukulaisiin ja ystäviin. Sähköpostilla hoituu monta asiaa ja erilaisia nettiin ”valuneita” palvelujakin voi käyttää itselleen sopivana ajankohtana.

Vaikka netti toimii oivallisena paikkana tehdä ostoksia ja hoitaa asioita niin on hyvä tiedostaa, että siellä ovat myös huijarit. Suurin osa netissä tavaraa ja hyödykkeitä myyvistä yksityishenkilöistä ja yrityksistä ovat rehellisiä. On kuitenkin hyvä tiedostaa huijatuksi tulemisen mahdollisuus ja olla tarkka ja huolellinen. Lankeamme huijauksiin, koska emme tunnista niitä. Mahdollisesti meillä on kiire ja tehdään ”klikkauspäätös” ajattelematta asiaa loppuun asti. Huijarit kehittävät jatkuvasti uusia tapoja, miten saada ihmiset lankaan. Toisin sanoen, huijareilla toimii jatkuva ”tuotekehitys”. Tämän takia meidän tulee olla tarkkana ja tietoisia siitä, miten huijarit toimivat. Ja kannattaa muistaa, että huijarilla on aina kiire!

Kirjastoilla, kylätaloilla, kumppanuuskeskuksissa, palvelutaloissa ja muissa kokoontumispaikoissa vapaaehtoisten digiopastajien tarjoamat opastukset ovat normaalioloissa tärkeässä roolissa. Keväällä 2020 digiopastusta annetaan etävälitteisesti koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolosuhteiden vuoksi. ENTER ry:ltä voi pyytää digitukea jättämällä etäopastuspyynnön, muita Uudenmaan etädigitukitoimijoita löytyy Suomidigi.fi -sivuston listauksesta.

Digiopastajien tuella voi kehittää omia taitoja erilaisten digilaitteiden käytössä kuin myös saada neuvoa ja tietoa, kuinka tunnistaa netissä olevat huijaukset välttyäkseen niiltä mahdollisimman hyvin. Lisäksi opastajilta saa myös tietoa, kuinka tulee toimia, jos epäilee huijarin saaneen mm. luottokortin tiedot tai on menettänyt huijauksen sattuessa rahaa.
Paras keino itse ennaltaehkäistä huijatuksi tulemista on oman tiedon kartuttaminen, kuinka netissä asioiminen on turvallista. Kuluttajaliiton Huijarit kuriin! -hanke tarjoa mahdollisuuden itseopiskeluun. Olemme koonneet verkkosivuillemme itseopiskelupaketin yleisimmistä netissä tapahtuvista huijauksista sekä ohjeet, miten tunnistat huijauksen ja kuinka toimia, jos tulee huijatuksi . Voit verkossa opetella asioita omassa tahdissa ja juuri silloin kun se sinulle parhaiten sopii.

Lisäksi hanke on tuottanut videon, jossa käydään läpi yleisimmät nettihuijaukset ja annetaan ohjeita, kuinka niiltä voi välttyä. Saat tietoa, miten toimia, jos olet itse tai läheisesi on tullut huijatuksi. Video löytyy Kuluttajaliiton huijausinfon sivulta https://www.kuluttajaliitto.fi/hankkeet/huijarit-kuriin/tietoa-digihuijauksista/

Lopuksi kertaus:
  • Ole huolellinen ja tarkka
  • www-osoite tulee olla muotoa https://...
  • Älä mene mukaan huijarin kiireeseen
  • Tarkista asioita, terve epäily on itsesuojelua
  • Hälytyskellojen pitää soida, jos nettirakas pyytää rahaa!
  • Jos joku kuulostaa liian hyvältä tai pahalta ollakseen totta, se ei yleensä ole totta
  • Vahingon sattuessa, älä jää yksin! Soita Kuluttajaliiton neuvontapuhelimeen https://www.kuluttajaliitto.fi/neuvontapalvelut/huijaukset/

Turvallista ja antoisaa nettisurffailua ja ollaan kuulolla! Jaa tietoa kaverillekin!
Kunhan koronavirusepidemia on selätetty, tavataan taas koulutuksissa ja siihen asti keskiviikkowebinaareissa!

Hyvää kevättä kaikille!
Ystävällisin terveisin, Jaana Savolainen



perjantai 24. huhtikuuta 2020

Enteriläisten blogeja 2020


Wikipedian mukaan: “Blogi (engl. blog, sanasta weblog) on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi henkilö tuottaa sisältöä enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit, videot, diat tai muu sisältö ovat helposti löydettävissä (yleensä sivun yläreunassa), ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta. Blogin kirjoittaja on bloggari, bloggaaja tai blogisti.


Blogit ovat tämän päivän tiedonjakokanavia, päiväkirjoja, ohjeiden kotipaikkoja ja mitä ikinä halutaankin. Blogeja kirjoitetaan kaikesta mahdollisesta maan ja avaruuden välillä. Joku kertoo kokemuksistaan putkiremontista, toinen jakaa matkakertomuksia ja kolmas keskittyy kulttuurielämyksiin. Myös erilaisiin sairauksiin voi saada vertaistukea blogeja lukemalla. Tekstiblogien lisäksi julkaistaan video-, kuva- ja musiikkiblogeja, jopa koodiblogeja.

Jotkut seuraavat säännöllisesti monia blogeja ja tilaavat uudet postaukset sähköpostiinsa. Hekin jotka eivät tietoisesti lue blogijuttuja, ajautuvat joskus silmäilemään somessa suositeltuja tekstejä tai avaavat vahingossa blogin etsiessään hakukoneilla tietoa tarpeeseen. Blogi saattaa saada näistä satunnaisista vierailijoista seuraajia.

Bloggaaminen ei ole pelkästään nuorten tai keski-ikäisten touhua. Myös monet seniorit bloggaavat - joillakin on nimissään useampi blogi.

Enterin blogipiiri pyysi kevättalvella enteriläisiä ilmoittamaan bloginsa Ikinörtissä julkaistavaan koosteeseen. Saimme tiedot 16 blogista - muutaman enemmän kuin neljä vuotta aiemmin julkaistussa koosteessa. Jotkut bloggaajat ovat jatkaneet aktiivisesti julkaisemista, muutamia blogeja on hiipunut ja uusia on tullut tilalle. Tämä kuvaa bloggaamisen hetkessä elävää luonnetta.

Kooste enteriläisten ilmoittamista blogeista kuvattuna bloggaajien omin sanoin

-listalle lisätty  26.4. Putket tulee...-blogi

Elämää ja kokemuksia
Jukka Tamminen - Asiaa muinaisesta megaliittisista kivitöistä ja sen tarkkusteknologiasta

ENTER ry:n videoblogi
julkaistaan YouTubessa Enterin kanavalla
Enterin videoblogi on säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestyvä senioreille suunnattu sarja.

IT arvioita
Jukka Tamminen - Juttuja tietotekniikasta

IT-Dinosaurus Blog
Jukka Tamminen -Englanniksi juttuja oliopohjaisesta sovellustan kehittämisestä

Kirjala
Ilta-Kanerva Kankaanrinta - Kirjallisuusblogi sykähdyttävistä tietokirjoista, osallistuvaa havainnointia reaali- ja digimaailman menosta.

Kolmas ikä - eläkettä ja eliksiiriä
Hopeasurffari - Kirjoitan asioista, jotka ilahduttavat eläkeläisiä tai saavat verenpaineen nousemaan.

Kulttuuri- ja ict-poimintoja
Eija Kalliala - Artikkeleja erilaisista tapahtumista. Joka artikkelin alussa on muutama tekstin sisällöstä muokattu haiku tai muu runo.

Putket tulee...
Psalo -  Lähestyvä putkiremontti huolestuttaa, naurattaa ja saattaa sivuta tietotekniikkaakin.

Ristiin rastiin maailmaa
Jukka Tamminen - Matkakertomuksia

Rödbergsbubblan
tomjohan - Riktar sig till personer som antingen är på väg att pensioneras eller som redan gått i pension.

Tapsan tablettitarinoita
Tapio Hietamäki - Tarinoita ja mietteitä arjen digimaailmasta ja tapahtumista sekä harrastuksistani.

Tigerbloggen
bert - progressiv kultur

Tietotekniikka
Jukka Tamminen - Juttuja tietotekniikasta

Vallaton mummeli

Vallaton mummeli - Kulttuuri, harrastukset, puutarha, matkat, jopa ruokaohjeita ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä, elämästä. Vanha blogigi Hallitua kaaosta, jossa myös lastenlasten juttuja yms. Sitä en enää päivitä, mutta lukijoita käy yllättäen edelleen.

Vanhus Stadissa   
Vanhus Stadissa - Kirjoitan purskahdellen menneistä, ajankohtaisista, tulevista ja hyvin sekalaisista aiheista. Blogilta puuttuu totaalisesti johtoajatus. Enimmäkseen puran postauksissa kirjoittamisen angstiani.

Ikinörtti
ENTER ry:n blogikokoelma on mukana seniorien digimaailmassa ja
tarkastelee muutakin menoa ikäihmisten vinkkelistä. Ikinörtissä julkaistaan enteriläisten ja kumppaneidemme juttuja.
                                     

Seniorien blogimaailmaan on tullut jäädäkseen blogi Seniorin silmin -Seniorin blogi senioreille
Bloggaaja kokoaa omien juttujensa ohella senioriblogeista listaa, jolle sinäkin voit ilmoittaa oman blogisi. Listalta löytyy mielenkiintoista luettavaa - Enterin blogipiiriltä vahva suositus tutustua niihin. 

Hyödynnä myös laajaa Blogit.fi-listaa, jolta voit hakea blogeja aihealueittain tai noukkia luettavaa Suomen blogien Top10-listalta.

jutun kokosi
Enterin blogipiiri

lauantai 18. huhtikuuta 2020

Digivinkki: Internetsivu kuvakkeeksi - osa 2 iPhone

kuvitettu otsikko
Mobiililaitteella monien sivustojen tai ohjelmien (esim. HS, Yle Areena, sähköposti) käyttö onnistuu parhaiten mobiilisovelluksilla, jotka ladataan iPhone- ja  iPad-laitteille AppStoresta. Sovellukset näkyvät laitteen näytöllä erilaisina kuvakkeina. Jos käytettävissä ei ole sovellusta, voidaan sivustolle siirtyä haku-toiminnolla, Sirin avulla tai nettiselaimen (Safari) kautta. Usein käytetyt sivustot voi tallentaa selaimen kirjanmerkkeihin tai niistä on mahdollista tehdä verkko-osoitteeseen johtava pikakuvake mobiililaitteen aloitusnäytölle. Ikinörtin digivinkki osa1 ohjeistaa kuvakkeen lisäämisen  Android-laitteelle ja tämä osa 2 neuvoo vastaavan asian Applen laittille - Iphonelle ja iPadille.

Kuvakkeita iPhonen Koti-valikossa

Internetsivu kuvakkeeksi Koti-valikkoon

1.     Mene Safari-selaimella nettiin.
2.     Kirjoita haluamasi verkkosivu osoitekenttään esim. entersenior.fi
3.     Napauta  Jaa -kuvaketta näytön alalaidasta (Kuva 1).
4.     Selaa valikkoa ja valitse Lisää Koti-valikkoon + (Kuva 2).

Kuva 3. Lisää Koti-valikkoon

5.     Valitse vielä  Lisää (Kuva3).

Kuvake tuli viimeiseksi näytölle, josta voit sen siirtää haluamaasi paikkaan.
Kokeile, viekö kuvake Enterin etusivulle.

Digivinkin laati Enterin vertaisopastaja
Lea Grönlund

Digivinkki: Internetsivu kuvakkeeksi - osa 1 Android-laite

otsikko grafiikkkana
Android-puhelimia ovat muun muassa Samsung, Huawei, Honor, Nokia, Sony ja OnePlus. Puhlinvalmistajat ovat räätälöineet  Android-järjestelmiään, joten niiden toiminnoissa ja nimityksissä on eroavuuksia. Lisäksi saattaa olla malli- ja Android-versiokohtaisia eroja.

Mobiililaitteella monien sivustojen tai ohjelmien (esim. HS, Yle Areena, sähköposti) käyttö onnistuu parhaiten mobiilisovelluksilla, jotka ladataan Android-laitteella Google Play -kaupasta. Sovellukset näkyvät laitteen näytöllä erilaisina kuvakkeina. Jos käytettävissä ei ole sovellusta, voidaan sivusto tai palvelu hakea Google-haun tai nettiselaimen (esim. Chrome) kautta. Usein käytetyt sivustot voi tallentaa selaimen kirjanmerkkeihin tai niistä on mahdollista tehdä verkko-osoitteeseen johtava pikakuvake mobiililaitteen aloitusnäytölle. Digivinkki neuvoo, miten sivustosta ja yhteystiedosta tehdään kuvakkeet.  Ikinörtti on julkaissut vastaavan ohjeen iPhonelle.


Kuvakkeita


Kuva1.   Kuvakkeita mobiililaittteen näytöllä
Kun tarkastelet yllä olevaa kuvaa, huomaat, että kolmessa oikean puoleisessa kuvakkeessa on Chrome-selaimen logo. Tämä tarkoittaa sitä, että kuvake johtaa internetsivulle. Muut kaksi kuvaketta vievät tavalliseen tapaan sovelluksiin.

Internetsivun  lisääminen kuvakkeeksi Android-laitteelle

Käytä Samsungissa kuvakkeen lisäämiseen Chrome- tai Firefox-selainta puhelimen oman selaimen sijaan.
  1. Mene Android-älypuhelimella tai tabletilla ENTERry:n sivustolle kirjoittamalla Googlen hakupalkkiin entersenior.fi
ohje kuvamuodossa
  1. Kun näytölle avautuu Enterin pääsivu, napauta oikean yläreunan kolmen päällekkäisen pisteen valikkokuvaketta eli hampurilaista (Kuva 2).
  2. Valitse avautuneesta valikosta Lisää aloitusnäyttöön (Kuva3).
  3. Näytölle aukeaa valintaikkuna, jossa on vielä vahvistukseksi teksti "Lisää aloitusnäyttöön" sekä oranssi kuvake ja teksti ENTER ry.
  4. Napauta valintaa Lisää, jolloin voit vielä valita "Lisää automaattisesti" tai "Sijoita manuaalisesti koskettamalla pitkään".
  5. Lisää automaattisesti, jolloin kuvake sijoittuu aloitusnäyttöön vapaana olevaan tilaan.
  6. Testaa, viekö näytölle asettunut kuvake Enterin etusivulle.

Lisää näytölle Ikinörtti-blogin kuvake

Toistaminen tehostaa oppimista, joten harjoittele lisäämällä Enterin Ikinörtti-blogin kuvake.

kuvake-esimerkki
  1. Hae blogin osoite nyt äänikomennolla: Napauta Googlen hakupalkissa mikrofonin kuvaa. Kun näytölle tulee teksti ...kuunnellaan..., sano puhelimelle: ikinörtti.
  2. Valittavaksesi tulee useita Ikinörtti-versioita, jotka kaikki vievät blogiin, mutta mahdollisesti eri juttuihin. 
  3. Valitse ylin  tai esimerkiksi blogin osoite https://ikinortti.blogspot.com/.
  4. Kun olet blogin sivulla, napauta hampurilaista ja Lisää aloitusnäyttöön.
  5. Testaa kuvakkeen toimivuus.
  6. Jos haluat siirtää kuvaketta parempaan kohtaan näytöllä, “nojaa” siihen eli paina sitä pitkään. Nyt saat kuvakkeen “leijumaan” eli voit siirtää sitä sormea nostamatta paikasta toiseen. Pudota kuvake haluamaasi kohtaan nostamalla sormi.
  7. Kokeile, kunnes oivallat - nojaa, leijuta, pudota... Tai raahaa kuvake halutessasi roskakoriin.

Lisää näytölle Reittiopas-kuvake

HSL:llä on toimivat mobiilisovellukset, mutta meistä moni tykkää käyttää kännykällä Reittioppaan selainversiota.

Reittiopas-kuvake
  1. Kirjoita tai puhu Googlen hakukenttään Reittiopas. Sinulle tarjotaan sivua https://reittiopas.hsl.fi, jonka HSL- symboli on vaaleanpunaisella pohjalla.
  2. Siirry tälle sivulle, valitse hampurilaisesta Lisää aloitusvalikkoon. Saat näytöllesi yllä olevan kaltaisen kuvakkeen.

Lisää yhteystieto pikavalinnaksi

Edellä kuvatulla tavalla voit lisätä myös yhteystiedon pikakuvakkeeksi näytölle muilla kuin Samsung-puhelimella (katso tämän jutun perässä oleva kommentti aiheesta). 
  1. Valitse Yhteystiedoista henkilö, jonka numeron haluat pikavalinnaksi.
  2. Avaa osoitetieto näytölle.
    ohje kuvamuodossa
  3. Napauta hampurilaisesta Luo pikakuvake tai Lisää aloitusnäytölle. 
    Huaweissa: Luo oikopolku - Luo pikakuvake yhteystiedolle.
  4. Kuvakkeessa näkyy yhteystiedon merkki ja alla henkilön nimi
    kuvake
  5. Testaa yhdistääkö pikakuvake oikeaan puhelinnumeroon.
Tällä tavoin voit lisätä älypuhelimesi alotusnäyttöön pikakuvakkeita haluamillesi sivuille ja yhteystietoihin.
Enter julkaisee digivinkkinä vastaavankaltaisen ohjeen myös iOS- eli Applen mobiililaitteille.

Digivinkin laati Enterin vertaisopastaja
Aulikki Uusitalo-Kasvio
- vinkkiä  muokattu 19.4.  kommentin pohjalta