keskiviikko 8. kesäkuuta 2022

Miksi digiopastajaksi?

Mitä saat itsellesi tästä? Tämän kysymyksen esitti opastettava, joka oli erityisen tyytyväinen saamaansa apuun älypuhelimensa ja tablettinsa pulmissa.
 
Minusta on mukava ratkaista ihmisten ongelmia, oli spontaani vastaukseni.
 
Asiakastani oli jännittänyt tulla opastukseen. Kotona puolison tietäväiset ja vähän äreästi annetut neuvot olivat saaneet hänet tuntemaan itsensä täysin tumpeloksi.
 
Enterin digiopastuksessa sellaista tunnetta ei tule, vakuutin. Me etenemme rauhallisesti, kuuntelemme ja yritämme yhdessä löytää vastaukset ongelmiin ja auttaa käyttämään digilaitteita hyödyksi ja iloksi.

Helppo tulla mukaan

Olen melko tuore opastaja, sillä aloitin lähiopastuksen Porvoon Kevätkummussa syyskuussa 2021. Innostuin mukaan entisen työkaverini Liisan esimerkistä. Syksyn valmennuskurssit olivat jo ohi, kun tulin mukaan. Opastuskeskustelu Itä-Uudenmaan koordinaattorin Päivi Savolaisen kanssa  antoi kuitenkin perustiedot Enterin toiminnasta ja digiopastajan tehtävistä.
 
Ensimmäinen kerta opastajana jännitti. Osaanko etsiä apua ongelmiin? Mitä jos olenkin enemmän vaivaksi kuin hyödyksi? Ihmisten neuvominen tietoteknisissä pulmissa oli minulle tuttua työelämästä – tosin vähän eri näkökulmasta.
 
Onneksi paikalla oli monta kokenutta opastajaa. Tarkoituksenani oli seurata vierihoidossa toisen opastajan toimintaa, mutta toisin kävi. Ovesta asteli sisään uusi asiakas ja kun kaikki muut opastajat olivat varattuja, ryhdyin kyselemään millaista apua hän tarvitsisi. Hetken päästä olimmekin työn touhussa selvittämässä uuden läppärin käyttöönottoa ja vanhan siivousta.

Oma profiili

Melko nopeasti minulle syntyi oma opastajaprofiili. Laiteyhdistelmääni Mac-läppäri ja -pöytäkone sekä Huawein älypuhelin ei muilla ollut.
 
Visaisimmiksi ratkoa ovat osoittautuneet Facebookiin liittyvät ongelmat kuten vahingossa (tai välillä tarkoituksellakin) syntyneiden päällekkäisten käyttäjätilien poistaminen.
 
Palkitsevinta on nähdä opastettavan omaksuvan asioita, vaikka yksi pieni pala kerrallaan.
 
Enteriläiset ovat osoittautuneet hienoksi ja auliisti tietoja toisilleen jakavaksi yhteisöksi. Sen ansiosta pystyn ylläpitämään ja kehittämään omaa osaamista. Siinä tärkeä osa on Enterin toimiston hyvin toimiva organisointi ja kannustus.
 
Tuntuu kuin olisin tullut kotiin.

Enterin opastukset jäävät sopivasti kesätauolle, kun puutarhassa alkaa kiivain sesonki
 Kuva: Min Fei Kultanen

Leena Kultanen

"Kiinnostaako tietotekniikka sinuakin? Tule mukaan Enterin digiopastajien porukkaan", Leena kannustaa.  
Opastajakoulutusta tulossa syksyllä 2022: https://www.entersenior.fi/uutiset/opastajaksi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.