Kiitokseksi kevään tietotekniikkaopastuksista Enter tarjosi opastajilleen valinnaisen museokierroksen. Vaihtoehtoina olivat fyysinen vierailu Elisan puhelinmuseossa Helsingin Töölössä sekä virtuaalivierailut Loimaalle Suomen Maatalousmuseo Sarkaan tai Turun museokeskuksen digitaaliseen näyttelyyn Turku Åbo 1827, joka esittelee 3D-mallinnoksella Turkua ennen sen paloa.
Lue opastajien kokemuksia museoretkistä:
Vierailu Elisan Puhelinmuseoon 9.5.2022
Maanantaiaamuna pyöräillessäni Espoosta Runeberginkadulle Helsinkiin en osannut aavistaa, kuinka kiinnostavaa oli päästä telefoonien kehityksen aikamatkalle 1920-luvulta 2020-luvulle. Tuumailin polkiessani halki kauniiden merimaisemien, että meille opastajille esiteltäisiin muutamia veivattavia lankapuhelimia ja kerrottaisiin siinä sivussa lyhyesti teletekniikan muutoksista ja lopuksi saisimme vielä nähdä uusimmat älykännyt. Tammikuussa aloittanut vertaisopastaja koki yllätyksen!
Kuva: Anna Suihko |
Kuva: Anna Suihko | |
Museokäynnin jälkeen menimme vielä yhteiselle lounaalle Mamma Rosaan ja nautimme maittavan aterian sekä virkistäydyimme toistemme seurasta.
Kotimatkallani satulan selässä kertasin kaikkea kuulemaani ja näkemääni. Teletekniikka on hurjasti kehittynyt. 5G-verkolla älylaitetta selaileva nykykäyttäjä tuskin voi uskoa, että Suomessa noin 40 vuotta sitten tarvittiin ihmisiä välittämään äänipuheluja. Ihmiset ovat tehneet työtään joskus hyvinkin vaikeissa olosuhteissa, ovat olleet rohkeita ja menneet eteenpäin.
Kiitos retkestä,
Anna Suihko - vertaisopastaja
Vierailu Digimuseon Turku Åbo 1827 -näyttelyyn 2.6. 2022
kuvakaappaus Digimuseon sivulta |
Palon jälkeen esimerkiksi Keisarillinen Turun Akatemia siirrettiin Helsinkiin. Nimi muutettiin Keisarilliseksi Aleksanterin-yliopistoksi ja Engelin suunnittelema nykyinen Helsingin yliopiston päärakennus valmistui 1832. Alunperin Carl Christoffer Gjörwellin suunnittelema Turun Akatemia kunnostettiin niin ikään Engelin ohjeiden mukaan ja se luovutettiin vuonna 1830 Turun hovioikeuden, Turun tuomiokapitulin ja lääninhallituksen käyttöön.
Nykyään Akatemiatalo on juhlasalia lukuunottamatta hovioikeuden käytössä. Juhlasalia hallinnoi Turun yliopisto. (Kuva: Markus Koljonen. Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0) |
Tunnin kierros 360°-näkymää hyödyntäen oli mielenkiintoinen. Oppaan hyvä esitys innosti tutkimaan itsenäisesti ja syventyen tarjolla olevaa materiaalia.
Itse kävin Apteekkimuseossa, Qwenselin talon näyttelyssä. Siellä voi katsella talon historiaa eteisen pottakaapista aina juhlasaliin saakka. Voimme kulkea kaikissa huoneissa, infotekstit kertovat esineistä napin painalluksella.
kuvakaappaus Apteekkimuseon ja Qwenselin talon sisäänkäynniltä |
Virtuaalisia museokäyntejä luodaan lisää ja niiden suosio jatkuu. Meillä ikäihmisillä on jäljellä rakkaus museoihin, mutta monilla alkavat pitkät bussimatkat eri kaupunkien museoihin olla työläitä liikuntarajoitteiden vuoksi. On hienoa voida osallistua esteettömästi museokäynteihin ruudun äärellä.
Virtuaalinen kaupunki on rakennettu Turun vuoden 1808 karttapohjaan.
Tuhoutuneiden osien esille saamiseen on hyödynnetty Lidar-ilmalaserkeílausta.
Inforuudut on laatinut Turun museokeskus.
Digimuseossa on myös Turun museokeskuksen varsin vaikuttava Luostarinmäki 1827-näyttely. Liikkuminen digitaalisen Luostarinmäen kujilla tuntuu lähes todelliselta, sillä 360°tekniikka mahdollistaa vaikutelman korkeuseroista, kuvissa on kasvillisuutta ja materiaalien tuntua.
Kiitollisena retkestä ja uusista ideoista,
Unelma Krakau - vertaisopastaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.