torstai 22. syyskuuta 2022

Enteriläinen esillä: Maarit Fred

Enteriläinen esillä - Maarit Fred 

Enter - unelmieni yhdistys


Kun Siikaranta-opiston tieto-ja viestintätekniikan opettaja Maarit Fred löysi Enterin nettisivut parikymmentä vuotta sitten, hän päätti, että tuohon yhdistykseen liityn, kun jään eläkkeelle.

Enter vaikutti olevan kaikkea sitä, mitä myös yhdistystoimintaa opettanut ihminen saattoi toivoa.

- Kaikki on alusta asti ollut digitaalisessa muodossa. Hyödynnetään modernia tekniikkaa, ei papereita missään, dokumentit tehdään yhdessä Drivessä ja ihmiset osallistuvat aidosti.

- Enterissä tapaan myös ihmisiä, joihin en muussa elämässä ikinä törmäisi.  Myös opastaessa tutustuu kiinnostaviin ihmisiin.

- Lisäksi Enterillä on toimisto, joka varmistaa, että asiat rullaavat. Monissa yhdistyksissä kaikki on vapaaehtoisten varassa. Asioiden hoitaminen on kiinni siitä, että ihmiset ehtivät tai jaksavat tehdä mitä pitää. Myös tietoa voi puuttua. Enterissä toimisto huolehtii kaikesta.

Lihamestareiden sukua

Maarit Fredin koko suku on ollut liha-alalla. Vaari oli lihamestari, tädillä lihakauppa, setä lihanleikkaaja ja isä makkaramestari, jonka mukana perhe muutti Hämeenlinnan, Kouvolan, Helsingin ja Vaasan kautta Jyväskylään.

- Isällä oli omia reseptejä mm. nakeille ja maksamakkaralle. Työntekijöiden lapset saivat  olla mukana töissä ja maistella kaikkea. Metvursti-kiintiö tuli monelle jo silloin täyteen.

Makkaran kulutustavat ovat muuttuneet vuosien saatossa paljon. Nyt valmistetaan ja myydään valtaosin annosmakkaroita, kabanossia ja muita. Silloin nakit olivat suurta herkkua.

Jyväskylässä Maarit Fred harrasti pitkään teatteria. Hän oli mukana Teiniteatterissa, Huoneteatterissa ja Kaupunginteatterissa. Harrastus jatkuu teatteriesitysten monipuolisena seuraamisena.

- Olen mukana teatteriharrastajien ryhmässä, jolle hankitaan lippuja kaikkiin Helsingin teattereihin. Sähköpostissa tulee tiedosto tulevista esityksistä, joista voi valita itseä kiinnostavat. Eikä tarvitse soitella itse teattereihin lippuja saadakseen.

Aikuisopetuksen osaaja

Uutinen vuodelta 1994 Siikararanta-opiston atk-ajokorttikursseista

Maarit Fred työskenteli liki 40 vuotta Rakennusliiton omistamassa Siikaranta-opistossa, joka sijaitsi Espoossa. Se tarjosi monenlaisia opiskelumahdollisuuksia nimenomaan aikuisille.

- 1990-luvun lama tuotti paljon työttömiä, jotka tarvitsivat  lisäkoulutusta. Siikarannassa oli mahdollista täydentää vanha kansa- ja kansalaiskoulu peruskouluksi yhdessä vuodessa. Se oli välttämätöntä, kun kaikkialla alettiin vaatia vähintään peruskoulun suorittamista. Sen jälkeen oli mahdollista jatkaa lukioon tai ammattikouluun.

Rakennusalalla tajuttiin varhain tietotekniikan tärkeys. Mittalaitteiden tuloksia alettiin siirtää tietokoneelle ja ennen paperilla tehty suunnittelu ryhdytiin tekemään niitä varten kehitetyillä M-mies ohjelmistolla. Ensin ihmisten piti kuitenkin oppia tietotekniikan perusasiat. Jokainen suoritti tietokoneen A-kortin. Koulutus jatkuu samalla konseptilla edelleen.

Tutkivan oppimisen projektin vetäjä Maarit Fred
Tutkivan oppimisen projektivetäjä Maarit Fred vuonna 2001

- Itse opetin jo varhain tietotekniikkaa ja yhdessä Otavan opiston kanssa kehitimme 2001 opetusministeriön rahoituksella avoimen atk-ajokorttikoulun, jota hyödynnetään vieläkin. Harjoituksia sivuilla ei enää voi tehdä. Auskultoin tietotekniikan opettajaksi 1990-luvun alussa ja ehdin opiskella mm. kirjanpitoa, markkinointia ja viestintää sekä tietokannan loogista suunnittelua Jyväskylän Yliopistossa.  Olen valmistunut myös työnohjaajaksi Palmeniasta 2008.

Maarit Fred oli yleisön edustajana Julkisen sanan neuvostossa 1990-luvun lopulla, jolloin onnettomuustutkija  Kari Lehtola toimi neuvoston  puheenjohtajana.

- Opettaminen ja oppiminen ovat aina kiinnostaneet minua. Olen perusutelias ja opiskelin kaikkea eteen tulevaa, mutta yhteinen nimittäjä on nimenomaan oppiminen. Pedagogiikka on elämäni punainen lanka ja intohimoni.

Uusi ote yhdistykselle

Yhdistystoimintaa varten Siikarannan ja Otavan opistot kehittivät  avoimen  nettisivuston www.yhdistystoimijat.fi opetustahallituksen rahoituksella. Se on yhdistystoiminnan varsinainen peruspaketti, josta löytyy tietoa  melkein kaikkeen mahdolliseen mitä yhdistyksessä vastaan tulee.

- Halusimme, että yhdistykset alkaisivat tarkastella toimintaansa uudella tavalla. Varsinkin kauan toimineille yhdistyksille on tärkeää pohtia uudestaan, miksi ovat olemassa ja  mikä tehtävä niillä nyt on. Sitä kautta toimintaan löytyy uutta tarkastelukulmaa ja motivaatiota.

- En  ole aktiivisesti mukana, mutta neuvon yhdistyksiä vielä, kun vastaan tulee hankalia asioita. Viimeksi kysyttiin, minne säilöä yhdistyksen vanhat pöytäkirjat, joita ei saa heittää pois. Olen varmaan oikea ”järjestöhai”.

Reikäkortitkin tuttuja

Enterin osaajajoukossa on useita ihmisiä, jotka kantavat mukanaan tietotekniikan kehityshistoriaa reikäkorttiajasta lähtien. Ihan niin pitkälle Maarit Fredin oma historia ei ulotu, vaikka hän on elänyt läpi tietotekniikan kehityksen tärkeät vuosikymmenet.

Enterin opastajaksi Maarit Fred päätyi Espoon Leppävaarassa, missä hän silloin asui.
- Menin katsomaan opastusta ja jäin sinne heti. Pian muutin Helsinkiin ja aloin opastaa Kallion kirjastossa. Nyt teen sitä Oodissa.

Jo Siikarannan aikana Maarit Fred oli järjestämässä tietotekniikkakoulutusta ikäihmisille, vaikka opiston painopiste olivat työssä olevat.

-Tarjosimme mahdollisuutta perehtyä tietotekniikkaan, koska sen merkitys oli koko ajan kasvamassa. Koulutukseen tuli myös  eläkkeellä olevia ja siitä lähti ikäihmisten kouluttaminen.
- Heistä löytyi uusia kouluttajia kun pyysin kurssilaisia opettamaan  seuraavia kurssitettavia.

Modernia eläkeasumista

Muuttaessaan Leppävaarasta Helsinkiin Maarit Fred teki  asumisratkaisun, jolla hän erottuu yksinasuvien eläkeläisten kasvavasta joukosta. Hän osti yhdessä ystävänsä kanssa kahdessa kerroksessa olevan kerrostaloasunnon. Siinä on yhteinen keittiö ja olohuone, mutta kumpikin elää vapaasti omaa elämäänsä.

-  Lapsillekin tämä ratkaisu on hyvä, koska voimme ikääntyä yhdessä ja pitää silmällä toinen toisiamme.

Jatkuvan työnohessa opiskelunsa lomassa Maarit Fred on saanut neljä lasta. Ensin kaksi poikaa ja sitten kaksi tyttöä. Lastenlapsia on viisi, joista vanhin on jo lukiossa.

Maaritia haastatteli Sirkku Nyström

Kooste sarjasssa aiemmin ilmestyneistä esittelyistä
Henkilögalleria Enteriläinen esillä

1 kommentti:

  1. Unelma lähetti kommentin:
    Jälleen hieno juttu hienosta ihmisestä. Enterissä on hyvä henki!

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.