maanantai 27. lokakuuta 2014

Seniorille kiinnostavia sovelluksia tablettilaitteeseen

Pyrin seuraavassa avaaamaan tablettilaitteen parhaita juttuja seniorin näkökulmasta. Kirjoitan tämän pääosin  Applen valmistaman iPadin pohjalta koska itse olen käyttänyt sitä eniten. Vastaavia sovelluksia on olemassa myös mm. Samsungin ja muiden valmistajien tablettilaitteisiin.

Laitteessa käytetään sovelluksia, joita iPadin tapauksessa nimitetään appseiksi. Apps on yksittäinen sovellus, joka auttaa käyttäjää tekemään laitteellaan jotain määrättyä asiaa kuten esim. hankkimaan tietoa, pelaamaan pelejä, tutkimaan karttaa, pitämään yhteyttä, katsomaan tiettyjä tv-ohjelmia, jne. Edellä on ainoastaan muutama esimerkki tablettilaitteen sovellusten tarjoamista mahdollisuuksista.
Sovelluksen lataaminen tapahtuu laitteen omasta sovelluskaupasta. Useimmat sovellukset ovat maksuttomia, mutta vaativimmista sovelluksista saatetaan periä muutama Euro. Hinta selviää aina ennen lataamista. Tavallisista peruskäyttöön tarkoitetuista sovelluksista tarvitsee harvemmin maksaa mitään!
Tablettilaitteen käytöstä perusnettisurffaukseen en puutu tässä kirjoituksessani. Sen vaan voi todeta, että laite toimii samalla tavalla kuin tietokone myös niiltä osin. Kun on olemassa nettiyhteys, niin kaikkea tietoa löytyy esim. googlaamalla.


iPadin aktiivisena käyttäjänä ja Enterin opastajana olen huomannut muutamien sovellusten olevan erityisen kiinnostavia seniorien kannalta. Katsotaanpa muutamia niistä!
SKYPE on ohjelma joka toimii näköpuhelimen lailla. Skype on maksuton käyttää. Sillä voi ”soittaa” toiseen tietolaitteeseen minne päin maailmaa tahansa kunhan vastaanottajalla on myös Skype käytössään. Monelle se on oiva apukeino pitää yhteyttä kauempana asuviin sukulaisiin eikä mikään estä olemasta sillä yhteydessä lähinaapuriinkaan tai muihin ystäviin.
YLE AREENA ja KATSOMO -sovellusten avulla voi katsoa ensin mainitulla Ylen taltioimia tai suoria ohjelmia ja jälkimmäinen on vastaava palvelu MTV3:n ohjelmille. Eli esimerkiksi matkalla ollessa tai sängyssä makoillessa kun televisio ei ole käytettävissä, voi ohjelmia katsella tablettilaitteella.
 ELISA E-KIRJA on sovellus, jonka kautta voi lukea Elisa e-kirjalta netin kautta ostettuja kirjoja. Ostetut kirjat latautuvat omalle laitteelle ja säilyvät siellä niin kauan kuin käyttäjä itse haluaa. Itselläni on laitteella jo lähes 100 kirjaa, jotka olen ostanut Elisa e-kirjan tarjouksista tai normaalihinnalla. Osan olen lukenut ja osaa säästän kunnes lukuhimo taas iskee.
Helsingin kaupunginkirjaston Helmet-kirjasto tarjoaa runsaasti luettavaa, katsottavaa ja kuunneltavaa, mutta se on jo oma juttunsa. Mutta jokainen, jolla on tietokone tai pääsy laitteellaan nettiin voi katsella ja käyttää Helmetin palveluja heidän omilta sivuilta osoitteessa  http://www.helmet.fi/fi-FI/Ekirjasto . Tarkat ohjeet palvelun käyttöön löytyvät samoilta nettisivuilta. Helmetistä oli muuten hyvä juttu Kirkko&Kaupunki-lehden numerossa 36 (24.9.2014) sivuilla 10-11.
OP-MOBIILI on miltei välttämättömyys, ainakin Osuuspankin asiakkaille. Myös Nordealla on omat mobiilipalvelunsa. Pankkiasioinnin siirryttyä lähes täysin nettiin on laskujen maksaminen ja tilien seuraaminen syytä opetella ja näillä tablettilaitteille tehdyillä pankkien sovelluksilla se on tehty kohtuullisen helpoksi.
GOOGLE MAPS on sovelluksena saatavissa myös tablettilaitteille. On olemassa myös muita karttasovelluksia esim. laitteen valmistajan omia kuten Applen iPadilla KARTAT niminen sovellus. Sovelluksen avulla on mahdollista selvittää jonkin osoitteen sijainti kartalla, reitti kohteeseen ja suunnistaa määrättyyn paikkaan.
REITTI GPS on pääkaupunkiseudulla helppo tapa selvittää julkisen liikenteen aikataulut ja reitit kulkuvälineen vaihtoineen. Tämä on erittäin suositeltava sovellus jokaiselle julkisen kulkuvälineen käyttäjälle.
Jo edellä kerrottujen sovellusten määrästä ja niiden tarjoamasta hyödystä voi päätellä, että tarjolla on monenlaisia arkipäivää helpottavia sovelluksia. Niitä lisää löytyy tablettilaitteiden sovelluskaupoista ja voisi melkein sanoa, että ainoastaan mielikuvitus on rajana.
Jos olet tablettilaitteen onnellinen omistaja niin muista, että paras keino oppia sen käyttö, on harjoitteleminen, harjoitteleminen ja harjoitteleminen! Eli rohkeasti vaan käyttämään!
Myös tablettilaitteiden ja sovellusten käytön ongelmiin saat apua Enterin opastajilta!Markku Ukonaho
Enterin opastaja


Ikinörtissä ilmestyy lähiaikoina Markun juttu iPhonen appseista ja odotettavissa on blogeja myös Windows- ja Android-älypuhelimista ja tableteista.

Toive lukijalle: Laita tämän blogin kommenttipalstalle vihje appsista, jota suosittelet muillekin.

5 kommenttia:

 1. Windows-puhelimen omistaja voi Onedrive palvelun avulla siirtää valokuvat iPADille. IPadille saa siis Onedrive Appsin, jolla voi katsella/siirtää kuvia iPadille.

  VastaaPoista
 2. Tänään Kampin kännykkäopastuksen jälkeisessä palaverissa keskustelimme hyödyllisistä älypuhelinsovellutuksista ja mm. seuraavia suositeltiin:

  Radiot.fi
  koko Suomen ohjelmatarjonta

  Yle Uutiset

  TÄSSÄ.FI
  Sovellutuksesta näkee lähimmät pysäkit ja aikataulut, lähimmät kaupat ja paljon muuta.

  Nearhood.net
  Käytössä kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa. Kerää kaikki kaupunginosan kuulumiset samaan osoitteeseen.

  PAGES
  Tehokas tekstinkäsittelyohjelma, vain IOS-laitteille. Tällä voi tehdä tekstiä ja kuvaa sisältäviä asiakirjoja.

  Battery Doctor
  väittävät, että tämän avulla akun käyttöikä pitenee 50%:lla (?).

  Kaikki yllämainitut sovellutukset ovat ladattavissa ilmaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hyviä appseja! Täytyy kokeilla patteritohtoria.

   Poista
 3. Olen käyttänyt Ipad piirustusohjelmia Skethsbook ilmainen, Brushes ilmainen ja Procreate maksullinen. Lisäksi maksullinen iMovie. Tyttäreni mainosti Perfect videota.

  VastaaPoista