torstai 29. lokakuuta 2015

Kirjasto 10:n uusi opastuspiste toimii täysillä!


ENTER ry:n opastuspiste toimi Lasipalatsissa 10 vuotta ja  suljettiin torstaina 28.5.2015.Uusi opastuspisteemme avattiin 1.9.2015 postitalon Kirjasto 10:ssä - tuttavallisemmin Kympissä.

kirjasto10-4f901ae8
Kirjasto 10 löytyy Elielinaukiolta ja sisään mennään
supermarketin ovest
a

Vuoden 2014 aikana Lasipalatsissa tehtiin 700 Enterin vertaisopastusta. Kun Kympin opastus alkoi 1.9.15 jännäsimme, että löydetäänkö meidät sieltä postitalon takaa.  Nyt syys - lokakuussa on ollut 18 kolmen tunnin opastuspäivää ja opastukset lisääntyvät kerta kerralta, viime kerroilla on ollut 13 – 17 opastusta.  Meidät on siis löydetty!


Opaste ryhmätyötilaan jossa Enter opastaa
Kirjasto 10:ssä opastus toimii ryhmätyötilassa joka muutoin sopii hyvin opastustilaksi, mutta on vähän ahdas, joten lisätilana meillä on pyöreän pöydän opastusta kirjaston puolella.









20151020_110619

Ryhmätyötilassa opastusta tehdään ryhmätyönä ja
tablettiopastus on sijoitettu pyöreän pöydän äärelle


Mitä opastetaan ja milloin


Opastusta kysytään kannettaville tietokoneille, joissa on Windowsin tai Applen käyttöjärjestelmä sekä iPadeille ja Android-järjestelmän tabletteille. Windowsin tietokoneissa on nyt vielä enimmäkseen W 8.1 ja W 7 -järjestelmiä mutta W10 -koneitakin on jo usein.  Opastusjoukkueessamme löytyy taitoa kaikkiin näihin ja moneen muuhunkin tietotekniikan opastukseen.  Lisääntyvässä määrin haetaan apua erilaisiin koneiden jumitilanteisiin sekä haittaohjelmien poistamiseen ja niihinkin meiltä kyllä apua löytyy.  

Opastuksemme on avoinna tiistaina ja torstaina klo 11 – 14.
Opastuksen aloitusta tullaan jonottamaan jo 10:30.
Kello 13 saakka onkin opastusta kaikilla noin kuudella opastajalla ja muutamia myös odottamassa vuoroaan. Opastajat merkitsevät opastusvuoronsa yhteiseen opastuskalenteriin, jolla varmistetaan että kaikkina opastuspäivinä on riittävän monta opastajaa. 

Opastettavat otetaan vastaan tervetulotoivotuksin ja ensin heiltä kysytään opastuksen aihe ja mikä on mukana oleva kone, jolla opastusta tehdään. Näin voidaan ohjata opastukset kunkin opastusaiheen osaajalle.  Joskus tulee opastettavia vielä lähellä kello neljäätoista ja kympin ahkerat opastajat pitävät huolta että hekin saavat opastuksen. Opastajien taidoista ja ajankohtaisten asioiden osaamisesta huolehditaan Enterin järjestämillä opinnoilla  sekä opintopiireissä.

Opastustoimintamme tukipiste on  Kaupunkiverstas, jossa Enterin opastusta voidaan tehdä myös pöytäkoneilla. Kaupunkiverstaalla on käytettävissä erilaisia laitteita kuten 3D-tulostin, 3D-skanneri, Grafiikkatyöpiste, Mediatyöpisteet, Vinyylileikkuri, Videoedit , Rintanappikone, Ompelukone ja saumuri, VHS-DVD-muunnin.


Kaupunkiverstaan 3D-tulostin ja ompelukone
Syksyn näkyvin opastus- ja opiskeluaihe on ollut uusi Windows 10 -järjestelmä, johon haetaan neuvoja jokaisena opastuspäivänä. Opastusta tarvitaan uuden järjestelmän päivittämiseksi koneeseen sekä erilaisen järjestelmän käyttöön. W10 -päivityksen tekeminen vie käytettävän verkon nopeudesta riippuen n. 2½ tuntia. 

Muut opastuspisteet Helsingin keskustan kirjastoissa



Kympin ja Rikhardinkadun kirjaston opastuspisteissä on yhteensä 18 opastajaa, Kallion kirjastossa 3 ja Vallilan kirjastossa 1 opastaja. Kirjasto Kympissä opastustoiminta ja enteriläiset on otettu lämpimästi vastaan ja osaksi kirjaston toimintaa. Kymppiin siirtynyt Kaupunkiverstas on meidän tukipisteemme ja hyvä yhteistyö jatkuu Lasipalatsista tuttuun tapaan.


Löydä Enterin opastusksiin

 
Enter opastaa yli 40 pisteessä, useissa kirjastoissa ja palvelukeskuksissa - Helsingin lisäksi myös Espoossa, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla ja Vantaalla.
Katso opastuspisteiden yhteystiedot, opastusajat ja tietoa opastettavista laitteista Enterin sivustolta Enter opastaa/Opastuspisteet

Opastuksesta saamme paljon kiitosta, joka antaa hyvät eväät jatkaa mukavaa harrastusta vapaaehtoistoiminnan parissa!

Opastuksen syksy kuluu ja opastus sujuu -  kuin syysunelma!
Teksti ja kuvat Ritva Vartiainen
Enterin vertaisopastaja



perjantai 23. lokakuuta 2015

Luonto asettuu lepoon

Syksyinen luonto on täynnä hienoja värejä.
Ruskan hehku on puiden ja pensaiden ilotulitusta,
mutta myös ruskeaksi tai harmaaksi haipuneista kasveista voi löytää kauneutta.
Pieninkin höytyvä on suuri ihme, jos sen sellaisena haluaa nähdä.









Marit Henriksson

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Matkailijan pillerit ja tabletit


Pitääkö tabletit ja pillerit ottaa matkalle mukaan?
 Jos aiot matkustaa erityisesti ulkomaille, niin vastaus on kyllä! On aina syytä varautua perusmurheisiin, joista useimmin kohdattavia ovat erilaiset vatsavaivat. Silloin on syytä olla mukana pillerit sekä ummella olevan että löysän vatsan tarpeisiin. Valitettavan usein on tarvetta myös särky-, kurkku- ja allergiapillereille. Jokaisella meillä on vielä omat tarpeelliset lääkkeemme, jotka on aina muistettava ottaa mukaan.
Mutta sitten ovat ne nykyajan tabletit, iPadit, Samsungit ja muut, joiden mukaan ottamista on tarpeen pohtia. Itse olen sitä mieltä, että isollakaan näytöllä varustettu älykännykkä ei korvaa tabletin tarjoamia mahdollisuuksia. Kännykän on kuitenkin aina oltava mukana erityisesti yhteyksien ottamiseen, kun eteen tulee jokin hätätilanne. Ja kännykkään on ehdottomasti tallennettava kohdepaikkakunnan tarpeelliset numerot avun hankkimiseksi.
No mitä ovat sitten tabletin eli tablettilaitteen hyödyt matkalla? Tässä vaiheessa täytyy toki mainita, että samat asiat löytyvät myös kehittyneistä älykännyköistä. Tabletin käyttäminen rajoittuu liki yksinomaan hotellien ja joidenkin julkisten tilojen tarjoamiin langattomiin verkkoihin. Niiden osalta on tietenkin aina syytä huomioida myös tietoturvan riskitekijät. Monissa maissa on mahdollista hankkia paikallisen operaattorin SIM-kortti laitteeseen, jolloin netin käyttö on mahdollista kortin rajoitusten mukaan. Kännykkäkäytössä paikallinen SIM on erittäin hyvä ratkaisu. Puhelut esimerkiksi matkalla olevan seurueen kesken ovat yleensä hyvin toimivia ja edullisia. 
 Tabletin mahdollisuuksia ovat mm. kartta- ja navigointipalvelut, matkakohteen nähtävyyksien tarkastelu ennakkoon, valokuvien ottaminen, valokuvien lähettäminen, sanomalehtien lukeminen, kirjojen lukeminen, kotimaan tv-ohjelmien katsominen, pelien pelaaminen, sähköpostien lukeminen ja lähettäminen, säätietojen tarkastaminen, kielenkäännösohjelmien käyttäminen, matkapäiväkirjan kirjoittaminen, Somen seuraaminen ja päivittäminen, valuuttakurssin laskeminen, herätyskellona käyttäminen, Skype- tai FaceTime-yhteyksien käyttäminen, nettiradion kuunteleminen, lentoaikataulujen seuraaminen ja muistutukset, matkustusasiakirjojen skannaaminen ja tallentaminen, muistiinpanojen saneleminen, hotellien etsiminen jos olet omatoimimatkalla.
Eli onhan noita mahdollisuuksia! Eikä tuossa ole varmaan läheskään kaikki, mutta kohtuullinen määrä kumminkin. Tuota listaa kun tarkastelee niin käy mielessä, että miten sitä pärjättiin ennen kun ei ollut Floor… eikun tablettilaitteita?
Mutta se on syytä vielä huomioida, että nuo ja monet muut tabletin ominaisuudet ovat käytettävissä myös omassa kodissa!
Eli ota laite aktiiviseen käyttöön ja nauti siitä! Ja jos tarvitset apua niin käy Enter ry:n opastuspaikassa saamassa neuvoja!
Tablettiterveisin!
Markku Ukonaho, Enter ry:n vertaisopastaja
PS. Löydät minut myös osoitteista:

torstai 15. lokakuuta 2015

Kiinalaista viestintää

  Pääsin sivusta seuraamaan ns. kadunmiesten viestintää Kiinan kolmessa merkittävässä kaupungissa, Shanghai, Xi’an Ja Peking. Liikkumiseni rajoittuivat pääosin noiden kaupunkien keskusta-alueille sekä turistikohteisiin. Teimme matkaa paikasta toiseen bussilla, jolloin ajoneuvon ikkunasta oli mahdollista seurata mitä kadulla kulkijat puuhailivat.

Elleivät kirjaimet tai pikemminkin kirjoitusmerkit olisi antaneet vihjettä sijaintimaasta, en olisi pystynyt erottamaan missä olimme liikkeellä. Ympäristö, ihmiset ja kulkuneuvot olivat moderneja kuten missä tahansa länsimaisessa suurkaupungissa.
Itse pelkäsin ennakkoon nettiviestinnän toimivuutta luettuani ennen matkaa kiinalaisten netinkäytön rajoituksista. Olin varautunut Suomessa yksityisellä VPN-yhteydellä, jotta saisin Googlenkin ohjelmat toimimaan matkani aikana. Ja niiltä osin yhteydet pelasivatkin aivan mukavasti. Matkan aikana harmittelin, etten tullut ostaneeksi Shanghain lentokentän tuloaulasta prepaid-liittymää. Eli olin pelkästään hotellien Wlan-verkon varassa.
Hotellien nettiyhteyksissä oli isoja eroja. Shanghaissa joutui vuokraamaan reitittimen huoneeseen eikä se sitten toiminutkaan. Sitä vastoin hotellin aulassa netti toimi, mutta yhteysnopeus oli lataus 0,5-1 MB ja lähetys 15 MB. Erikoisen suuntainen tuo tulos eli lataus huono ja lähetys hyvä. Xi’anissa yhteys toimi vaihtelevasti eli välillä toimi ja välillä ei ollenkaan. Pekingissä hotellissa oli tarjolla paras nettiyhteys sekä aulassa että huoneessa.
Kokeilin joka kaupungissa ladata gmail-sähköpostiani myös ilman VPN-yhteyttä. Lataus saattoi toimia puolisen minuuttia, mutta sitten yhteys jumittui kokonaan. VPN-yhteys toimi pääosin hyvin, jos vain nettiyhteys oli saatavilla ja toiminnassa. Ilman VPN:ää minun Googlen ohjelmiin perustuva maailmani olisi ollut aikalailla pimennossa.
No puhelimet sitten! Ihmiset räpläsivät joka paikassa kännyköitään kuten muuallakin maailmassa. Käyttäjät olivat pääosin keski-ikäistä tai nuorta väkeä. Koska olimme maassa Kiinan kansallispäivän aattopäivinä, oli kaupungeissa liikkeellä paljon kiinalaisia turisteja, osa melkoisen iäkkäitä. Heistä monetkaan eivät olleet ikinä käyneet oman kotikylänsä ulkopuolella. Myös heillä oli paljon kännyköitä käytössään. 
 Kännyköitä käytettiin hyvin paljon valokuvien sekä videoiden ottamiseen. Silmiin pistävää oli se, että puhelimet olivat mielestäni pääosin suurella näytöllä varustettuja malleja. Olin näkevinäni Samsungin ja ennen kaikkea iPhonen isoja malleja. Oppaanamme olleet paikalliset neitoset kertoivat, että kiinalaiset, erityisesti nuoret, pyrkivät aina hankkimaan parhaan ja viimeisimmän mallin. Ja erityisesti suosiossa ovat Applen iPhonet. Omat oppaamme tuntuivat viestittävän kännyköillään lähes kaikki hetket kun ei ollut muuta tekemistä.
Satuimmekin olemaan Kiinassa juuri kun Apple julkisti uusimmat mallinsa. Kävin kaikissa kolmessa kaupungissa Applen myymälöissä, jotka olivat joko 2- tai 3-kerroksisia. Niissä oli kaikkia Applen laitteita näytillä ja kokeiltavina pilvin pimein. Myymälöissä oli paljon vartijoita ja myyjä-opastajat juoksivat tukka putkella asiakkaan luota toisen luo. Kysyin tuotteiden hintaa ja sain neuvon katsoa netistä. Kysely ohjautui samoille Applen hintasivuille kuin Suomessakin! Eli samoilla taksoilla mentiin!
Yhden kerran jouduin antamaan puhelimeni käyttöön kun erään seurueemme jäsenen piti ehdottomasti soittaa Suomeen. Puhelu yhdistyi täysin samalla tavalla kuin olisin soittanut Suomessa. Kuuluvuus oli myös aivan huippuluokkaa.
Eli modernia oli ja uutta oli kaikkialla nähtävissä! Koska kehitys on vasta viimeisen 10-20 vuoden aikana lähtenyt rajuun vauhtiin monien asioiden vapautumisen myötä, se näkyy mm. teknisten tuotteiden uusina malleina. Koulutus Kiinassa tuottaa suuret määrät nuorta ja innovatiivista väkeä kehittämään ja käyttämään uutta teknologiaa. Myös tietotekniikan alalle!

 










Pidin Kiinasta ja yllätyin positiivisesti kaikesta näkemästäni!
Kiina-terveisin
Markku Ukonaho
, Enter ry:n vertaisopastaja
PS. Tarinaa Kiinan matkastani voit lukea osoitteesta vanhusreissussa.blogspot.fi

perjantai 9. lokakuuta 2015

Stig framåt!

Helsinki 19.9.2015
Opastajien Syystapaamisen toinen päivä


Sunnuntaipäivän ohjelmassa luki: Muiden yhdistysten majoittuville vapaaehtoisille esitellään Helsinkiä. Tarkan suunnitelman tiesi vain järjestelytoimikunta. Moni olisi halunnut kuulla, mitä vieraiden päänmenoksi oli keksitty, mutta huulemme olivat sinetöidyt. Vieraita ohjeistettiin saapumaan Hotelli Arthurin eteen sunnuntaina klo 9:50 täsmällisesti ja suositeltiin käymään vessassa, koska reilun tunnin kestävällä kierroksella se ei olisi mahdollista.


Alkujaan olen stadin friidu, mutta elämä on vienyt minut Kehätien toiselle puolelle, susirajalle stadilaisen näkökulmasta. Olen toki käyttänyt paljonkin sporaa, mutta koskaan aikaisemmin en ole kierrellyt stadia raitiovaunulla ilman päämäärää. Vieraillemme oli järjestetty Helsingin kiertoajelu kulttuuriraitiovaunulla.

Pirkko Kyttälä

Hopean värinen raitiovaunu odotti meitä Mikonkadun pysäkillä, pienen kävelymatkan päässä Hotelli Arthurista (samassa talossa on muuten myös Enterin pieni toimisto). Vieraat olivat selvästi helpottuneita, kun ohjelma paljastui. Mikäpä siinä oli ratikassa istuessa, kun puheenjohtajamme esitteli kulkureitin nähtävyyksiä stadilaisittain.

Pirkko Kyttälä
Pirkko Kyttälä
Pirkko Kyttälä
Pirkko Kyttälä

Nuoruuden nostalginen tunnelma palautui mieleen tuttuja kaupunginosia kierrellessä.
Mikonkatu – Varsapuisto – Kruunuhaka – Kauppatori - Kaivari – Viisikulma – Bulevardi – Mansku – Postitalo, ensimmäinen työpaikkani - Auroran sairaala, jossa lapsena olin kahdesti tulirokkopotilaana – Eläintarha – Alppila - Linnanmäki. Rakas Kallio, tuttuakin tutumpi Työväenopisto, Kallion kirkko, jossa pääsin ripille - Karhupuisto - Kallion kirjasto, jonka ahkera asiakas olin lapsena - Kallion kansakoulu, kotikatuni Kolmas Linja - Arenantalo, jossa suoritin leikkikoulun :) - Hakaniemen halli – Pitkäsilta, jota pitkin nuorena neitona kävelin päivittäin työpaikalleni - Kaisaniemi. 

Pirkko Kyttälä
Pirkko Kyttälä
Pirkko Kyttälä
Pirkko Kyttälä
Pirkko Kyttälä

Pirkko Kyttälä

Pirkko Kyttälä

Pirkko Kyttälä
Mukava kierros päättyi takaisin Mikonkadulle. Nautin matkasta täysin siemauksin ja tuntui, että kiertoajelu oli vieraillemmekin mieleen.

Tuhannet kiitokset, että pääsin mukaan! 
Se oli kliffaa. 
Pirkko Kyttälä

Ikinörtti-juttu - Opastajien valtakunnallinen Syystapaaminen

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Syystapaamisen ryhmätyöt -kooste

Valtakunnallisessa opastajien syystapaamisessa 19.9.2015 kehitettiin opastustoimintaa Enterin, Joen Severin, Mukanetin ja Savonetin opastajien voimin neljästä eri näkökulmasta:
1. Opastus
2. Opastajien välisen tiedon jakaminen
3. Opastuksessa tarvittavat taidot ja niiden kehittäminen
4. Sähköisen asioinnin nykytilanne ja kehittyminen.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, joten kirjoituksessa tarkoitetaan yhtä ja samaa asiaa, kun puhutaan opastajasta, ohjaajasta, tutorista ja vapaaehtoisesta. Tässä kooste käydyistä keskusteluista:

1. Opastus
Todettiin, että opastus on senioreille suunnattua henkilökohtaista opastusta tietokoneiden, tablettien ja älykännyköiden käytössä eli vertaisopastusta. 

Opastuspaikat ovat eri yhdistyksissä paljolti samanlaisia kuten kirjastot, palvelutalot ja oma toimipiste sekä myös kotikäynnit. Lisäksi tehdään opastusta ryhmille sekä tietoiskutyyppisiä kaikille avoimia tilaisuuksia. Yhdistysten omille jäsenille tehdään tarkennettuja tietoiskuja ajankohtaisista aiheista sekä myös jäsenopastusta varatulla ajalla. Jotkut yhdistyksistä tarjoavat myös kursseja. Mikäli yhdistys ei tarjoa kursseja, asiakkaat ohjataan eteenpäin esim. Työväenopiston kursseille.


Hyviä puolia opastuksessa opastajan kannalta on opastajan omien taitojen kehittyminen ja opastajien keskinäinen vertaistuki. Vapaaehtoistyö lisää tutkitusti onnellisuutta ja pidentää tekijänsä ikää.

Jotkut opastuksen rajat ovat yhdistyksissä hieman erilaisia:
  • Enterin opastuksessa ei tehdä kotikäyntejä, mutta muissa yhdistyksissä tehdään myös kotiopastusta
  • verkkopankin käytön opastusta tehdään muissa yhdistyksissä mutta Enterissä se on rajattu pankkitilin ulkopuolelle niin että opastetaan vain pankkien demo-ohjelmilla
Kaikissa yhdistyksissä on isojen järjestelmä ym. asennuksien tekeminen pyritty rajaamaan ja ohjaamaan ne niitä tekeville toimijoille. Rajauksia tehdään myös turvallisuussyistä esim asiakkaan salasanoja ei katsota, vaan asiakas käyttää niitä itse. Yhtenä rajana opastuksessa on myös opastajien omat taidot.

Ryhmä keskusteli myös opastuksen kehittämisestä niin, että aktivoidaan uusia opastusmenetelmiä kuten etäopastusta tietokoneen näytön jakamisen avulla.
Enterissä on jo hieman kokeiltu Skype:n näytönjakoa ja työpajassa tuli myös esiin Team Weawer -ohjelma, joka antaa etäopastukseen mahdollisuudet.
Palautteen saamisen menetelmiä tulisi kehittää. Mukanetti ja Savonetti ovat mukana RAY- rahoitteisessa ARTSI-projektissa, jossa kehitetään kunkin yhdistyksen arviointia, palutteenkeruuta ja vaikuttavuuden mittaamista. Toivottavasti saamme myös Helsinkiin ja Joensuuhun vinkkejä asiasta projektin jälkeen.  


2. Opastajien välisen tiedon jakaminen 
 
Yhdistyksen sisällä
 
  • Jos opastustilanteessa on paikalla useampia opastajia, niin he käyvät keskustelun tilanteista opastuksen jälkeen. Tavoitteena oppia toisilta uutta sekä lisätä yleensä yhteisöllisyyttä.
  • tuutoriturinat/opastajatapaamiset jotka sisältävät yhteisöllisyyden kasvattamisen lisäksi myös mm. koulutuksellisia elementtejä 
  • yhdistyksen kotisivuilla tutor -sivut, joilla tuetaan tutor-toimintaa 
  • erilaista opetusmateriaalia on saatavilla
  • suljettu Facebook-ryhmä opastajille, jossa voidaan nopeasti välittää uutta tietoa tarvittaessa liittää siihen keskustelua 
  • Twitter (lyhyet uutiset nopeasti) ks. edellinen kohta 
  • aihepiirit, pilleripiirit, opintopiirit - tavoitteena oppiminen ja yhteisöllisyys

Yhdistysten kesken
  • aktiivinen toisten yhdistysten toimintojen seuraaminen ja ahaa-elämysten saaminen sieltä 
  • “Vapaaehtoistyö tietotekniikkaopastajana” -kaltaisten keskustelualustojen luonti ja ylläpito
  •  yhdistykset valmistelevat vuosittain sovituista aiheista tietoisku-tyyppistä materiaalia, joita sitten hyödynnetään kaikissa yhdistyksissä lähinnä koulutuksellisessa mielessä
  • materiaaliaineistojen esilläpito siten, että toiset yhdistykset voivat tarvitessa pyytää niitä käyttöönsä
  • linkit toisten yhdistysten sivuille  
  • vuosittainen tapaaminen

Yhdistysten välinen yhteistyö muuten 
  • toiminnanjohtajien kanssakäyminen
  • vuosittainen tapaaminen syksyisin (ajankohtaiset asiat)
  • tarvittaessa kokoontuminen esim. projektin puitteissa

Yleinen havainto

Sosiaalisen median merkitys ja osuus sekä ihmisten välisessä että tiedotuksellisessa viestinnässä lisääntyy voimakkaasti. Miten tämä asia saadaan asennemielessä upotettua opastajien mieleen ja sitä kautta ohjaamaan opastettaviakin median käyttöön sopivassa ja tarvitaavassa määrin?


3. Opastuksessa tarvittavat taidot ja niiden kehittäminen

Ikäihmisten vertaisopastuksessa tarvittavia taitoja

  • Tarvitaan taitoa kuunnella ja kysyä lisää tarpeen mukaan. Hyviä kysymyssanoja ovat “Mitä, miksi ja miten?”
  • Tilannetaju ja pelisilmä ovat myös hyödyksi. On hyvä ymmärtää millaisen “ihmistyypin” kanssa milloinkin ollaan tekemisissä ja toimia sen mukaisesti. (Kannattaa kuitenkin välttää liian yksioikoista ja pintapuolista luokittelua tai steretypiointia).
  • Ikäihmisten kanssa toimiessa täytyy olla kärsivällinen. On osattava edetä asiakkaan tahtiin ja pidettävä omat sormet poissa näppäimistöltä. Välillä tarvitaan “lehmän hermot”.
  • Sormet pysyvät poissa näppäimistöltä, kun käyttää apuvälinettä. Esimerkiksi noin 30 cm pituinen osoitin (esim. teleskooppikynä) on hyvä antamaan etäisyyttä. Sen avulla on helppo osoittaa paikkaa näytöllä tai tiettyä näppäintä. Oma käsi ei silloin myöskään peitä näkymää opastettavalta.
  • Vertaisopastajan on osattava tehdä yhteistyötä sekä asiakkaiden että muiden opastajien kanssa.
  • Ohjaajuustaito yleisesti on myös tarpeen, on mahdollisuuksien mukaan osattava ohjata opastettava myös itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan. Hyödyksi on, jos on taitoa auttaa opastettavaa omien ohjeiden ja muistiinpanojen teossa.
  • Kaikki opastettavat eivät tule asiakkaiksi pelkästään oppimisen takia vaan joskus myös hankkiakseen välttämättömiä sosiaalisia kontakteja. Tällaisen tilanteen ymmärtäminen ja sen asiallinen käsittely vaatii myös osaamista.
  • Tekninen kehitys edellyttää opastajilta jatkuvaa uusien asioiden omaksumista, esim. nyt, Win10 ja tabletit. (Pohdittavaksi missä menee raja teknisten ongelmien selvittämisessä, mikä oikeastaan kuuluisi alan ammattilaisille?) Myös verkkopalveluita tulee enenevässä määrin lisää, esim. pankit, Kela, terveydenhoitopalvelut, ne pitää useimmiten osata, jotta voi opastaa.
  • Hyvä tapa pysyä kartalla, on kysyä opastukseen ilmoittautumisen yhteydessä opastuksen aihetta. Näin opastaja voi etukäteen orientoitua opastustilanteeseen. Esimerkiksi pilvessä oleva excel-ilmoittautumislomake koko kaudelle on kirjaston ja opastajien käytössä:


  • Opastustilanteen lopuksi kerätään palautetta. Hyväksi havaittu keino on pitää toisella (esim. kirjaston) koneella palautelomake auki. Opastaja kirjaa siihen käsitellyt aiheet ja opastettava täyttää mielipideosiot. Näin saadaan palaute heti eikä se jää opastettavan aktiivisuuden varaan. Yhdistys saa myös arvokasta tietoa opastustarpeista ja voi suunnata koulutustaan kysytyimpiin aiheisiin.


Miten tarvittavia taitoja opitaan?


Itseopiskelu


  • Oppimisen edellytyksenä ovat omat kiinnostukset ja uteliaisuus uusille asioille, halu oppia ja rohkeus kokeilla. Taitojen oppimisen edellytyksenä on toistaminen, toistaminen, toistaminen.
  • Tiedon hakeminen verkosta (Google) on yksi keino oppia, asioiden kokeileminen toinen.
  • Vertaistuki FB-ryhmässä on hyödyllistä, voit esittää kysymyksen ja saat siihen apua. Tai auttaessasi toisia voit oppia lisää itsekin.
  • Lastenlasten vinkki: Youtubesta löytyy ohjeita melkein mihin vain. Lastenlapsien kanssa keskustellessa voi muutenkin oppia uusia tietoteknisiä asioita.
  • Oppiminen edellyttää myös avointa kuuntelemista ja keskustelukykyä - oman mielipiteen muuttuminen tai uudenlainen tapa toimia on yleensä merkki siitä, että on oppinut jotain.
  • Omaan oppimiseen (esim. kaverilta kädestä pitäen oppia saadessa) pätee sama mikä opastettavienkin kanssa toimimiseen: opastetaan vain tarvittava asia, ts. ei turhia hienouksia,  aloitetaan helposta ja edetään pienin askelin eteenpäin.
  • Tuttuja asioita kannattaa käyttää apuna/pohjana uuden oppimisessa. Teknisistä ratkaisuista saattaa löytyä vertailukohtia aiempiin teknisiin apuvälineisiin tai jopa fyysisiin esineisiin (esim. videon katseluohjelman ja nauhurien ohjauspainikkeet).
  • Yhdistys voi hankkia lisenssejä Edu-tv:stä ja saada näin pääsyn verkko-opiskelumateriaaliin.
  • Erilaiset materiaalipankit ovat oivia tiedon lähteitä.


Ryhmässä opiskelu


  • Aloittavan opastajan on hyvä osallistua ennen opastuksen aloittamista opastustaitoja kehittävälle kurssille, jossa pitää olla mukana sosiaalisten taitojen osuus.
  • Opastuksen aloittaminen kokeneemman opastajan rinnalla on myös hyvä ratkaisu.
  • Tuutoriturinat (kuten Joen Severillä 1 kerta/viikko) tai opastustilaisuuden jälkeen pidettävät opastajapalverit (esim. Enterin kännykkäopastajilla) mahdollistavat epäselvien asioiden läpikäynnin kollegoiden kesken sekä uuden oppimisen keskustelemalla.
  • Yhdessä tekeminen ja keskustelu (esim. Enterin opintopiirit), joissa erilaisia osaamisia omaavat henkilöt pystyvät jakamaan osaamistaan muille, luovat oppimistilanteen jossa erilaisuus voi muodostua vahvuudeksi.
  • Oppimisrauha on tarpeen, jotta voidaan keskittyä kunnolla. Rauhallinen, ulkopuolisilta ääniltä ja henkilöiltä eristetty tila olisi paras ratkaisu.
  • Tietoiskut ja luennot ovat hyvä tapa kertoa yhdestä asiasta kerrallaan.
  • Akuutin aiheen ympärille voi myös perustaa työryhmän, joka tekee aiheesta selvityksen. Raportti esitellään sitten muille tietoiskuna tai kerhossa.
  • Skype on hyvä väline videoneuvotteluun ja se ratkaisee etäisyyksien tuomia haasteita.
  • Yhdistys voi tilata aikuisopistolta/työväenopistosta/kansalaisopistolta kursseja, esim. sovellettuja tietokoneen ajokorttikoulutuksia uusille opastajille.

Oppia myös yhdistyksen ulkopuolelta

  • Palveluntuottajia ja järjestelmätoimittajia kannattaa hyödyntää heidän palvelu-  ja tuoteosaamisen hankinnassa.  


4. Sähköisen asioinnin nykytilanne ja kehittyminen

Opastustarve poikkeaa jonkun verran eri opastuspaikoissa ja alueilla. Joissakin pisteissä opastus painottuu laitteiden ominaisuuksiin ja laiteongelmiin, laiteasetuksiin ja ohjelmiston lataamiseen, vähemmän varsinaisiin palveluihin ja sähköiseen asiointiin. Vr:n lippuvaraukset, Kelan ja verottajan palvelut sekä kirjastopalvelut ovat yleisimpiä sähköisen asioinnin opastuksista.

Oltiin yhtä mieltä siitä, että tulevaisuudessa opastuksen tarve vähenee tai ainakin painottuu enemmän julkisen hallinnon palveluihin ja terveyspalveluihin, koska yhteiskunnan digitalisointi etenee. Rohkein arvaus työryhmässä oli, että opastuksen tarve poistuu kymmenessä vuodessa, koska nuoremmat ikäluokat ovat entistä osaavampia tietotekniikan suhteen. Toisaalta uusia laitteita ja käyttöjärjestelmiä tulee koko ajan, joten opastustarpeen poistuminen kokonaan on epätodennäköistä.

Pankkipalveluiden opastuksesta keskusteltiin paljon. Jotkut sanoivat, että he eivät opasta niitä ollenkaan vaan pankkien tulisi hoitaa asia. Joensuussa pankit järjestävät yhteistyössä paikallisen yhdistyksen kanssa verkkopankkipalvelujen opastustilaisuuksia. Kuultiin eräästä tapauksesta, jossa opastajaa syytettiin rahojen siirrosta omalle tilille, kun hän oli opastanut kansalaista tämän oman tilin käytössä. Pankkipalvelujen opastuksessa on syytä olla varovainen, käyttää mieluummin pankin demotunnuksia kuin asiakkaan omia. Jos jostain syystä joudutaan käyttämään kansalaisen omia tunnuksia, kansalainen yksin käyttää näppäimistöä ja hiirtä. Pankkipalvelujen suhteen opastajalla tulee olla tilannetajua ja pelisilmää. Opastuksen tulevaisuuden tarpeista ei tullut esiin mitään uutta tai järisyttävää.

Vaikuttamisen ja lobbaamisen suhteen oltiin yksimielisiä siitä, että tarvetta olisi. Pankkeihin pitäisi vaikuttaa niin, että saadaan kaikista pankeista demotunnukset ja että ne järjestäisivät tarvittaessa opastusta paikallisesti pankkipalveluihin. Vaikuttamistarvetta olisi viranomaisten tietojärjestelmiin sekä laitevalmistajiin. Esimerkkinä kuntiin vaikuttamistarpeesta mainittiin vanhuspalvelulain 3 §, jota kunnat eivät noudata. Vaikuttamisen pitäisi olla keskitetysti ohjattua.

Opastuksen alueellisen kattavuuden lisäämisestä oltiin yhtä mieltä. SeniorSurf, LähiVerkko ja Verkosta virtaa -projektit tekevät töitä opastuksen valtakunnallistamisen edistämiseksi, viemällä opastuksia mm. valtakunnallisten eläkeläisyhdistysten alayhdistyksiin.

Työryhmien jäsenet suhtautuivat yleensä kielteisesti opastusyhdistysten roolin laajentamisesta kuluttaja-asioihin, vaikka useilla oli kokemuksia senioreilla ostatetuista ylihienoista ja ylikalliista laitteista.

Kooste: työryhmien vetäjät 
  

Juttu opastajien valtakunnallisesta Syystapaamisesta