torstai 29. lokakuuta 2015

Kirjasto 10:n uusi opastuspiste toimii täysillä!


ENTER ry:n opastuspiste toimi Lasipalatsissa 10 vuotta ja  suljettiin torstaina 28.5.2015.Uusi opastuspisteemme avattiin 1.9.2015 postitalon Kirjasto 10:ssä - tuttavallisemmin Kympissä.

kirjasto10-4f901ae8
Kirjasto 10 löytyy Elielinaukiolta ja sisään mennään
supermarketin ovest
a

Vuoden 2014 aikana Lasipalatsissa tehtiin 700 Enterin vertaisopastusta. Kun Kympin opastus alkoi 1.9.15 jännäsimme, että löydetäänkö meidät sieltä postitalon takaa.  Nyt syys - lokakuussa on ollut 18 kolmen tunnin opastuspäivää ja opastukset lisääntyvät kerta kerralta, viime kerroilla on ollut 13 – 17 opastusta.  Meidät on siis löydetty!


Opaste ryhmätyötilaan jossa Enter opastaa
Kirjasto 10:ssä opastus toimii ryhmätyötilassa joka muutoin sopii hyvin opastustilaksi, mutta on vähän ahdas, joten lisätilana meillä on pyöreän pöydän opastusta kirjaston puolella.

20151020_110619

Ryhmätyötilassa opastusta tehdään ryhmätyönä ja
tablettiopastus on sijoitettu pyöreän pöydän äärelle


Mitä opastetaan ja milloin


Opastusta kysytään kannettaville tietokoneille, joissa on Windowsin tai Applen käyttöjärjestelmä sekä iPadeille ja Android-järjestelmän tabletteille. Windowsin tietokoneissa on nyt vielä enimmäkseen W 8.1 ja W 7 -järjestelmiä mutta W10 -koneitakin on jo usein.  Opastusjoukkueessamme löytyy taitoa kaikkiin näihin ja moneen muuhunkin tietotekniikan opastukseen.  Lisääntyvässä määrin haetaan apua erilaisiin koneiden jumitilanteisiin sekä haittaohjelmien poistamiseen ja niihinkin meiltä kyllä apua löytyy.  

Opastuksemme on avoinna tiistaina ja torstaina klo 11 – 14.
Opastuksen aloitusta tullaan jonottamaan jo 10:30.
Kello 13 saakka onkin opastusta kaikilla noin kuudella opastajalla ja muutamia myös odottamassa vuoroaan. Opastajat merkitsevät opastusvuoronsa yhteiseen opastuskalenteriin, jolla varmistetaan että kaikkina opastuspäivinä on riittävän monta opastajaa. 

Opastettavat otetaan vastaan tervetulotoivotuksin ja ensin heiltä kysytään opastuksen aihe ja mikä on mukana oleva kone, jolla opastusta tehdään. Näin voidaan ohjata opastukset kunkin opastusaiheen osaajalle.  Joskus tulee opastettavia vielä lähellä kello neljäätoista ja kympin ahkerat opastajat pitävät huolta että hekin saavat opastuksen. Opastajien taidoista ja ajankohtaisten asioiden osaamisesta huolehditaan Enterin järjestämillä opinnoilla  sekä opintopiireissä.

Opastustoimintamme tukipiste on  Kaupunkiverstas, jossa Enterin opastusta voidaan tehdä myös pöytäkoneilla. Kaupunkiverstaalla on käytettävissä erilaisia laitteita kuten 3D-tulostin, 3D-skanneri, Grafiikkatyöpiste, Mediatyöpisteet, Vinyylileikkuri, Videoedit , Rintanappikone, Ompelukone ja saumuri, VHS-DVD-muunnin.


Kaupunkiverstaan 3D-tulostin ja ompelukone
Syksyn näkyvin opastus- ja opiskeluaihe on ollut uusi Windows 10 -järjestelmä, johon haetaan neuvoja jokaisena opastuspäivänä. Opastusta tarvitaan uuden järjestelmän päivittämiseksi koneeseen sekä erilaisen järjestelmän käyttöön. W10 -päivityksen tekeminen vie käytettävän verkon nopeudesta riippuen n. 2½ tuntia. 

Muut opastuspisteet Helsingin keskustan kirjastoissaKympin ja Rikhardinkadun kirjaston opastuspisteissä on yhteensä 18 opastajaa, Kallion kirjastossa 3 ja Vallilan kirjastossa 1 opastaja. Kirjasto Kympissä opastustoiminta ja enteriläiset on otettu lämpimästi vastaan ja osaksi kirjaston toimintaa. Kymppiin siirtynyt Kaupunkiverstas on meidän tukipisteemme ja hyvä yhteistyö jatkuu Lasipalatsista tuttuun tapaan.


Löydä Enterin opastusksiin

 
Enter opastaa yli 40 pisteessä, useissa kirjastoissa ja palvelukeskuksissa - Helsingin lisäksi myös Espoossa, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla ja Vantaalla.
Katso opastuspisteiden yhteystiedot, opastusajat ja tietoa opastettavista laitteista Enterin sivustolta Enter opastaa/Opastuspisteet

Opastuksesta saamme paljon kiitosta, joka antaa hyvät eväät jatkaa mukavaa harrastusta vapaaehtoistoiminnan parissa!

Opastuksen syksy kuluu ja opastus sujuu -  kuin syysunelma!
Teksti ja kuvat Ritva Vartiainen
Enterin vertaisopastaja1 kommentti:

  1. Hyvä te, varmaan opastusta tarvitsevista ei tule olemaan puutetta!

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.