keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Tapahtumarikkaan syksyn päätteeksi toivotus hyvän joulun



Syksy Enterissä oli tapahtumarikas: järjestimme ennätyksellisen määrän erilaisia tapahtumia, kaikille avoimia tietoiskuja, retkiä ja jäsentilaisuuksia. Tämän lisäksi henkilökohtaista vertaisopastustoimintaa pyöritettiin 54 pisteessä 7 eri kaupungin alueella. Syksyn osalta opastusten tarkat laskelmat ovat vielä kesken, mutta todennäköisesti koko vuoden osalta Enteriin tehtyjen opastuskäyntien määräksi tulee hieman vajaa 6000 (vrt. vuonna 2015 opastuskertoja oli n. 4600)


Enterin tietoiskuja on syksyllä tallennettu ensimmäistä kertaa Helsinkikanavalle, jonka kautta suosituimpia tietoiskuja on katseltu yli 250 kertaa - näin olemme saaneet entistä laajemman kuulijakunnan. Pelkästään kännykkätietoiskuissa kuulijoita on ollut läsnä vuoden aikana 850 ja yhteensä kaikkien tietoiskujen läsnäolleiden kuulijoiden määrä vuoden aikana on noin 4000.   

Haluamme kiittää kaikkia Enterin uusia ja vanhoja jäseniä. Olette käyneet ahkerasti tilaisuuksissamme ja retkillä. Vuoden 2015 lopulla enteriläisiä oli 654 ja nyt meitä on jo päälle 800. Eiköhän se 1000 jäsenen raja ensi vuoden lopulla ala häämöttää.

Iso kiitos myös teille Enterin vapaaehtoisille, jotka omalla panoksellanne olette olleet viemässä toimintaamme eteenpäin ja helpottaneet lukuisten seniorien elämää tietotekniikan kanssa. Kiitämme myös Ikinörtti-blogin kirjoittajia, jotka ovat vuoden varrella tarjonneet meille monipuolista ja virkistävää luettavaa.  

Syksyn aikana enteriläiset ovat olleet useamman kerran näkyvissä mediassa, mm. Helsingin Sanomissa, Helsingin Uutisissa, Iltalehdessä, Radio Suomessa ja YLEPuheessa. Tällainen yhdistyksen toiminnan mainonta on meille ensiarvoisen tärkeää, jotta mahdollisimman moni seniori saa tiedon tietotekniikkaopastuksemme olemassaolosta.

Enterin yhteistyökumppaneiden lista on pitkä, kun jo pelkästään opastuspaikkoja on yli 50! Kiitos, että tarjoatte tilojanne opastuskäyttöön ja voimme yhdessä tehdä tuloksellista toimintaa senioreiden hyväksi! Meillä on myös paljon yhteistyökumppaneita, joiden kanssa vaihdamme kokemuksia, kehitämme työtämme ja pidämme huolta, että äänemme kuuluu myös yhteiskunnassa. Kiitos innostavasta yhteistyöstä, yhdessä olemme enemmän!  

Hyvää joulua ja iloista uutta vuotta!

ENTER ry:n hallitus,
toiminnanjohtaja Juulia Andersson ja
vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Nina Ziessler

lauantai 17. joulukuuta 2016

Anna vanhalle tietokoneellesi lisää pirteitä vuosia




Yhdysvalloissa sadat ellei tuhannet koulut ovat muuttaneet vanhat PC- ja Mac-tietokoneensa ChromeOS:llä toimiviksi ostamatta yhtään uutta laitetta. Vanhojen koneiden elinikää on tällä tavalla onnistuttu lisäämään usealla vuodella. Miten tämä on mahdollista ja miten se koskettaa meitä täällä kaukaisessa Suomessa?

Kaikki alkoi Chromebookista
Google lanseerasi vuonna 2011 Chromebookin, joka on hyvällä akunkestolla varustettu halvan hintaluokan läppäri. Hieman yksinkertaistaen voi sanoa, että Chromebook on tietokone, jonka pääsovelluksena on monelle tuttu Chrome selain.  Lähes kaikki toimintaa tapahtuu sen varassa. Google ilmoittaa, että Chromebook on tietokone, jonka käyttöjärjestelmänä on ChromeOS (=Chrome Operating System).

Chromebook on ollut myynnissä Suomessakin jo useita vuosia mutta ei ole saavuttanut suurta suosiota halvasta hinnastaan huolimatta. Tällä hetkellä Chromebookit maksavat Suomessa 200 eurosta ylöspäin. Arvelen, että vähäinen kiinnostus johtuu siitä, että suurelle käyttäjäjoukolle tuttuja sovelluksia, kuten MSOfficea ei voi käyttää Chromebookilla vaan on tyydyttävä Googlen tarjontaan.

Kaksi seikkaa, jotka tekevät Chromebookista erittäin kiinnostavan
Aivan hiljattain on kuitenkin tapahtunut kaksi asiaa, joiden takia Chromebookille ja ChromeOS:lle voi ennustaa valoisaa tulevaisuutta:

1.      ChromeOS:n avoin versio ChromiumOS on ladattavissa verkosta ja asennettavissa Windows- tai Mac-tietokoneeseen ilmaiseksi.


2.      Googlen Play-kaupan sovellukset ovat vähitellen tulossa mukaan Chrome ja ChromiumOS:n valikoimiin.  Tämä laajentaa huomattavasti ohjelmistotarjontaa.

Mitä menetän kun asennan ChromiumOS:n Windowsin tai MacOS:n tilalle

ChromiumOS asennettuna vanhaan läppäriin tai pöytäkoneeseen on varteenotettava vaihtoehto peruskäyttäjälle, joka arvostaa nopeutta ja mutkattomuutta - tietoturva ja päivitykset hoituvat itsestään. Toisaalta on selvää, että on olemassa käyttäjiä, joille joku tietty sovellus, esim. sukututkimukseen tai valokuvaukseen liittyvä, on niin tärkeä että siitä ei voi luopua.

ChromiumOS on pilvipohjainen järjestelmä eli raskaat tietojenkäsittelytehtävät tapahtuvat Googlen palvelimilla. Siksi laite toimii parhaiten kun se on kytkettynä nettiin. Laitteella voi kuitenkin työskennellä myös paikallisesti ilman nettiyhteyttä.

Tulostaminen ei onnistu kytkemällä laite USB-kaapelilla tulostimeen vaan on käytettävä pilvitulostusta samalla tavalla kuin tabletin tai älypuelimen kohdalla. Pilvitulostus taas edellyttää Wifi-ominaisuudella varustettua tulostinta.

Anna vanhalle läppärillesi piristysruiske

Enterin tuoreessa laitehankintaoppaassa (Seniorin opas tietokoneen, tabletin jaälypuhelimien hankintaan, Enter ry., lokakuu 2016) todetaan sivulla 17 seuraavaa:

“Jos vanhalla koneella on jo ikää yli 5 vuotta ja se toimii kangerrellen, kannattaa harkita uuden tietokoneen hankkimista.

Haluan hieman haastaa tätä väitettä. Olen itse asentanut ChromeOS:n avoimen version ChromiumOS:n noin 10 vuotta vanhaan Vista-koneeseen ja kokemukset ovat erittäin hyvät. Ennen tahmea kone on muuttunut nopeaksi ja mukavaksi käyttää.

Tarkoituksenani on testata useampia laitteita ja hankkia niiden kautta lisää kokemusta Chromiumista. Olen myös vinkannut opastettaville, jotka ovat valittaneet oman koneensa hitautta, että voin tarjota vaihtoehdon uuden hankinnalle. Chromiumin asennus on sen verran nopea ja yksinkertainen toimenpide, että se lienee tehtävissä tunnin opastuksen aikana.

Chromium OS vanhoihin Windows Vista koneisiin

Olemme Enterissä tähän asti tarjonneet Linuxia korvaavaksi käyttöjärjestelmäksi vanhoihin tietokoneisiin. Mielestäni voisimme laajentaa palettiamme ottamalla ChromiumOS mukaan vaihtoehtona. Näen, että ChromiumOS:n etuna on, että se suurelle osalle käyttäjistä näyttää tutulta heti alusta lähtien.

Aivan kaikkissa koneissa ChromiumOS ei toimi, mutta silloin on vielä Linux mahdollisuutena.

Lisätietoja:
www.neverware.com

www.neverware.com/freedownload/

Youtubesta löytyy hakusanalla “cloudready” useita aiheeseen liittyviä videoita.


René Tigerstedt
Enterin opastaja

maanantai 12. joulukuuta 2016

Töölön kirjasto avautui remontin jälkeen


Töölöläiset saivat kärvistellä yli kaksi vuotta ilman omaa kirjastoaan. Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema valkoinen rakennus Topeliuksen puiston laidalla on aikoinaan avattu yleisölle 1970.  44 vuotta ahkeraa käyttöä oli kuluttanut pintoja ja tekniikan vaatimukset olivat muuttuneet niin että kesällä 2014 kirjasto suljettiin perusteellisen remontin vuoksi.  Hienosti kirjaston Facebook-tykkääjät saivat evakkoaikana seurata rakennustöiden edistymistä netissä, pikku-uutisia ja kuvia ilmestyi sopivin väliajoin, ja odotukset uuden valmistumisesta pysyivät mielessä.

Ja kodittomiksihan meistä pari enteriläistäkin tunsi itsensä.  Ennen remonttia oli totuttu opastuskerroilla  jakamaan pieni pyöreä pöytä kirjastosalissa useamman ihmisen ja laitteen kesken.  Hyllyjen välistäkin etsittiin usein vapaita pöytiä opastettavien kanssa.

Ja nyt, syksyllä 2016! Uudet hohtavat pinnat, avaruutta, tekniikkaa, musiikkilaitteita ja jopa ompelukoneita! Oleskeluryhmiä ja hengailupaikkoja.  Mutta toki myös hiljaisia opiskelutiloja, lukusaleja - ja - kirjoja.  
Töölön kirjaston Enter-opastajia: Kati, Ritva, Sirkka, Paula ja Markku

Kirjaston Mika Waltari -salissa Enterin opastajatiimi on pitänyt majaansa syyskuusta lähtien maanantaisin parin tunnin ajan.  Alun etsikkoajan jälkeen "asiakkaamme", digitekniikan kanssa painiskelevat ikäihmiset, ovat löytäneet tukikohtamme.  Tablettien, kannettavien ja kännyköiden asetuksissa, sovelluksissa ja muissa kommervenkeissa riittää meille kaikille selviteltävää. Rauhalliset tilat ja tilavat työpöydät antavat tähän erinomaiset puitteet.


Hyvä yhteishenki on tärkeä.  Jos yksi ei tunne asiaa, toinen tulee avuksi. Ja kirjaston henkilökunta on aivan loistavaa. Apua tulee aina kysyttäessä.  Yhteyshenkilömme Mariliis Panov kirjastosta puolestaan toteaa, että he ovat iloisia ja kiitollisia Enter-opastajista.  He ovat saaneet paljon positiivista palautetta asiakkailtaan. "On hienoa, että opastus on juuri vertaisohjausta, näin asiakas saa täsmäapua häntä askarruttaviin kysymyksiin."
Syyskaudella pääsimme alkuun.  Nyt kelpaa odotella valon lisääntymistä kevään myötä - ja ehkäpä joskus voidaan istuskella kirjaston terassillakin auringossa.  Vai häikäiseeköhän se sitten liikaa näytölle?
Kati Roiha

torstai 8. joulukuuta 2016

Kiinnostavia ja hyödyllisiä Android-sovelluksia


Ikinörtti esittelee joukon mukavia ja osin hyödyllisiä Android sovelluksia, joita kannattaa kokeilla jos aihe kiinnostaa. Sovellukset ladataan Google Play –sovelluskaupasta.



https://lh4.googleusercontent.com/m8ny3C8LZ--q8fBsvNv0Z8kUGzkjx-FXip_KUgUeiWifXjbJf3kmngr5n87Ws2O-JVCKUHXz-r4aF5PD-_tBA5pHaqsvJXV8fRS0QIs6NosA6CoeX558h-dhoG-cKsTG-GE276yh
EasyPark pysäköinnin mobiilipalvelu Pohjoismaissa ja Euroopassa
Ei enää kolikkosouvia!

Android-laitteenhallinta
Ohjelman avulla omistaja voi hallita kaikki mobiililaitteitaan: paikantaa Google-tiliin liitetyt Android-laittteet ja tyhjentää niiden sisältämät tiedot, puhelimiin voi myös soittaa.



Speedtest
Ohjelmistolla voi tarkistaa oman laitteensa siirtonopeudet molempiin suuntiin
Kääntäjä
Google-sovellus kääntää useita kieliä, sekä sanoja että lauseita.
Kääntäjä myös puhuu useita kääntämiään kieliä.

Google Earth
Googlen maapallo-ohjelma, jossa on myös Street View –katunäkymät
(jota Androidin mobiilimap-ohjelmassa ei ole).

HEL Airport
Sovellus  näyttää lähtevät ja saapuvat lennot. Ohjelmassa voidaan määrittää oma lento, jolloin ohjelma seuraa sen lennon valmistelujen etenemistä.

Äänitallennin
Äänitallentimella voi nauhoittaa esim. tärkeitä keskusteluja, luentoja ja lyhyitä muistutusviestejä.  


QR-koodien lukija
QR on eräänlainen viivakoodinlukija. Ohjelmisto muuttaa graafisen neliön tekstiksi.

Track ID
Äänitteiden tunnistussovellus. Tunnistuspalvelulla voit tunnistaa soivan kappaleen. Palvelu ilmoittaa ääninäytteen perusteella artistin, nimikkeen ja albumin.

Stellarium Mobile Sky Map
Aktiivinen tähtikartta. Ohjelma määrittää GPS:n avulla katselijan paikan ja pyytää kellonajan. Tämän pohjalta näytetään taivaankansi juuri niin kuin se sillä hetkellä on.

Star Walk 2 - Night Sky Map
Toinen tähtikarttasovellus


Taskulamppu
Motto “valoa kansalle”
Sporst Tracker        
Liikunnan seurantaohjelma. Ohjelma seuraa ja rekisteröi lajin suoritusta. Valmiita urheilulajeja on vähintään 25. Harjoitus käynnistetään ja puhelin seuraa suoritusta GPS:n avulla. Lopussa on sitten nähtävissä: reitti, suoritusaika, nopeus eri reittipisteissä ja maaston korkeus.

Periscope
Tällä ohjelmalla voi lähettää suoraa videolähetystä joko julkisesti tai suljetulle ryhmälle. Vastaava toiminta on myös YouTube Livessä.


Instagram
 Sovellus kuvien jakamiseen Facebookin tapaisessa sosiaalisessa verkostossa.
Pinterest
Sovellusta kuvataan: visuaalinen kirjanmerkkityökalu, jolla on helppo ottaa löydöt talteen. Siinä on kyse kuvien jakamisesta ja omien kiinnostuksen kohteiden keräämisestä visuaalisiksi kokoelmiksi.

Pokemon GO
Suursuosion saavuttanut peli


Jukka Tamminen