perjantai 27. lokakuuta 2017

Nettiopastajan on oltava mediasivistäjä


Opastustilanne: Opastettava on avannut Facebook-profiilinsa ja näyttää uutisvirrasta näkyvää päivitystä. Päivityksessä iloinen lapsi heittelee keltaisia lehtiä ja tekstissä pyydetään osallistumaan kilpailuun. Opastettava kysyy vertaisohjaajalta: ”Mitä nämä sponsoroidut jutut ovat ja kuinka saan ne pois?”  


Opastettavan kysymys kuulostaa yksinkertaiselta ja helpolta, mutta vertaisohjaajalle siinä on monta asiaa selitettävänä. Opastaja voi aloittaa selittämällä yksinkertaisesti sponsoroitujen juttujen olevan mainoksia. Sitten pitäisi selittää, miten Facebookin rahoitus tulee mainostuloista. Kolmantena voi kertoa, kuinka Facebookissa voi kohdentaa mainoksia eli kuinka juuri opastettavalle on tullut tämä mainos.  Neljäntenä olisi hyvä tarkastella vielä koko päivitystä:  mistä asioista se muodostuu ja mitä sillä tavoitellaan. Eli miten opastettavan toivotaan käyttäytyvän sponsoroidun päivityksen nähdessään.  (Halutessaan voi vielä keskustella siitä, milloin voi osallistua somessa vastaan tuleviin kilpailuihin ja milloin ei.)
Vaikka opastettavan kysymys koski vain tietoa siitä mitä sponsoroidut materiaalit ovat ja miten ne saa pois, on vastaus laajempi ja äärimmäisen merkityksellinen opastettavan kannalta. Opastajan vastaus on opastettavan mediasivistyksen lisäämistä. Tämän päivän mediamaailman ymmärtäminen vaatii muutakin kuin teknisiä taitoja. Verkossa toimimiseen tarvitaan ymmärrystä siitä, miten mediamaailma toimii, mitkä tekijät siellä vaikuttavat ja kuinka toimija (opastettava) itse voi olla siellä vahingoittamatta itseään. Avaamalla laajemmin tätä aihepiiriä luo opastaja samalla opastettavalle ymmärrystä tämän päivän mediamaailmasta ja yhteiskunnasta.
Mediasivistys pohjautuu mediakasvatukseen, ihmisen olemassa olevan tiedon syventämiseen ja mediasuhteen kehittämiseen. Vertaisohjaaja pystyy kohtaamistilanteissa korjaamaan väärinymmärryksiä, selittämään syitä ja antamaan tarkentavaa tietoa tämän päivän mediamaailmasta, tekijänoikeuksista, tietoturvasta ja muista mediasivistyksen piiriin kuuluvista teemoista.
Vertaisohjaajilla on paljon tietoa ja taitoja, jotka jäävät usein hiljaiseksi tiedoksi, vaikka ne olisivat käännettävissä opastustilanteissa tapahtuvaksi mediasivistämiseksi.  Jos opastustilanteita ei ole aiemmin tarkastellut mediasivistyksen näkökulmasta, voi kestää hetken ennen kuin teknologian käyttöä koskevissa pulmatilanteissa hahmottaa mediasivistämisen mahdollisuudet.  Olisi kuitenkin tärkeää tarkastella opastustilanteissa esimerkiksi termistöä, ihmisten erilaisia rooleja ja toimintamahdollisuuksia verkossa sekä hyvän verkossa toimijan etikettiä.  Tiedollinen kehittyminen lisää opastettavan varmuutta toimia laitteensa kanssa.  Kun hän ymmärtää mistä muut yhteiskunnan jäsenet puhuvat, tämä vahvistaa hänen kokemustaan osallisuudesta siihen.
Verrtaisohjaajina olemme tukemassa kokonaisvaltaisesti ihmisen teknologian käyttöä, emmekä vain sen fyysistä osaa eli laitteiden ymmärrystä ja palvelujen käyttöä.
Opastustilanne jatkuu: Opastettava sanoo samaa sponsoroitua mainoskuvaa katsellen. ”Tuo on kyllä kaunis kuva. Siitä saisi hienoja postikortteja myyjäisiin myytäväksi. Miten minä sen tulostan?”
Kysymys kuuluu: Miten sinä toimisit tässä opastustilanteessa mediasivistäjänä?
                       kuva: Mirella Mellonmaa
Ida-Maria Tanhua
projektisuunnittelija
LähiVerkko-projekti














Syksyllä 2017 alkaa STEA:n rahoittamana Eläkeliiton toteuttama Netikäs-hanke. Sen yhtenä tehtävänä on parantaa nettiopastajien valmiuksia mediasivistäjinä. Hankkeesta ja sen tarjoamista materiaaleista ja koulutuksista tulee lisätietoa myöhemmin syksyllä osoitteeseen www.netikäs.fi.

                                         Netikäs-kuvat: Salla Vasenius

perjantai 13. lokakuuta 2017

Enterin perinteinen digipelitapahtuma 30.10.

Digitaitojen ja sähköisen asioinnin opettelun vastapainoksi on mukava välillä heittäytyä viihteelle. Enter järjestää lokakuun lopussa jo neljännen kerran senioreiden oman pelitapahtuman. Kampin palvelukeskuksessa pääsee tutustumaan erilaisiin digipelaamisen muotoihin, joita ovat esittelemässä Enterin omat vapaaehtoiset senioriopastajat sekä hyvät yhteistyökumppanit.


Digipelaaminen mielletään monesti nuorten puuhasteluksi. Mutta entäs pasianssit, bridge, shakki, sanaristikot, sudokut ja palapelit? Kyllä pelaaminen kiinnostaa monia senioreitakin ja tässäkin tapauksessa tietotekniikka on vain väline. Oma laite, oli se sitten kännykkä, tabletti tai tietokone, toimii niin yhteydenpidon, sähköisen asioinnin, valokuvien jakamisen kuin pelaamisen välineenä.


Yleensä ihmiset pelaavat ajankuluksi, aivan niin kuin katsovat televisiota tai lukevat lehtiä tai kirjoja. Peleillä voi treenata myös muistia tai näkö- ja havainnointikykyä. Odotustilanteet vaikkapa lääkärin vastaanotolle tai lentokoneessa sujuvat joutuisammin, kun hetken syventyy pelien maailmaan. Lyhytkestoiset pelit, kuten Sanajahti, Candy Crush tai erilaiset pasianssit ovat sopivia tällaisiin tilanteisiin. Joillakin pelaaminen jopa auttaa neulomisen tavoin keskittymään samanaikaisesti kuuntelemaan puheohjelmaa tai musiikkia, toisilla jopa unen saantiin iltaisin.


Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, minkälaisia pelejä myöhään iltaisin pelaa. Vaikka Angry Birds on koukuttava monine tasoineen, saattaa sen jälkeen unissakin lennellä lintuja possuja jahtaamassa.

Tervetuloa tutustumaan erilaisiin peleihin Enterin pelitapahtumaan 30.10.2017 klo14 -16 Kampin palvelukeskukseen (os. Salomonkatu 21)

Lisätietoa tapahtumasta Facebookissa: http://bit.ly/2yg9BvA

ENTER ry:n pelitapahtuman suunnittelutoimikunnan puolesta, Nina Ziessler
Juttuun haastateltu Enterin vapaaehtoisia opastajia ja peliesittelijöitä, Leaa ja Tuulikkia.

maanantai 2. lokakuuta 2017

Opiskele itse


Joku opettajistani on sanonut, että ei ole muunlaisia oppineita kuin itseoppineita. Koulutukset ja tietoiskut ovat vain mahdollisia oppimistilaisuuksia. Tieto ja taito rikastuttavat elämää vasta kun ne on itse omaksunut.


Enter ry haluaa rikastuttaa senioreiden elämää tuomalla tarjolle oppimistilaisuuksia. Uusimpana näistä on julkaistu verkkosivuillemme ”Opiskele itse” -osio. Siihen on koottu linkkejä eri tahoilla tuotettuihin materiaaleihin ja luentotallenteisiin ja se on kaikille avoin.

Laitteet ja tekniikka -osiossa on laitevalintaan ja tarvittavaan tekniikkaan liittyvää materiaalia. Osio keskittyy kysymyksiin, jotka tulevat vastaan uutta tietoteknistä laitetta hankittaessa. Mikä laite vastaa parhaiten tarpeisiini, mikä käyttöjärjestelmä olisi hyvä ja miten se liitetään nettiin. Mistä saan ladattavat sovellukset ja miten tietoturva pitää huomioida.
Opiskele perustietoja tietotekniikasta -osiossa on linkkejä eri tahoilla tuotettuihin oppaisiin. Kun laite on jo olemassa ja alkuun on päästy, niin on aika opiskella nettisurffailua ja muita perustaitoja.
Seniorin digipalvelut -osioon on koottu tietoa tavallisimmista ja käytetyimmistä palveluista. Täältä saa vinkkejä palveluista, jotka voivat helpottaa omaa arkeasi ja tuoda siihen uutta virikettä.
”Opiskele itse” sivustoa ylläpidetään jatkuvasti ja sieltä löytyy myös julkisten tietoiskujen sekä luentojen tallenteet.
Surffaile sivuilla ja tee digitaito-löytöjä: https://www.entersenior.fi/opiskele-itse/

Tuulikki Paturi
hallituksen puheenjohtaja
Enter ry