perjantai 16. maaliskuuta 2018

Apuja tietotekniikan hankintaan


Enter on jo useamman vuoden julkaissut ohjeita tietotekniikkalaitteiden hankintaan. Työryhmämme Heikki Aulio, Jukka Hanhinen, Tuulikki Paturi ja Jukka Tamminen on ajantasaistanut tämän materiaalin nimeltään Seniorin opas tietokoneen, tabletin ja älypuhelimien hankintaan.
https://docs.google.com/document/d/1-hs2aiFvPmbtgDO4eELBoN86KfQVqLyZdgUKoxpKMHI/edit

Asia sinänsä ei ole paljoa muuttunut parin vuoden aikana. Lähtökohtina säilyvät:
1) hanki tarpeeseen 2) mieti käyttötilanteiden vaatimuksia.

Viime aikoina älypuhelinten osuus kaikista laitteista on nopeasti lisääntynyt ja nämä laitteet ovat kehittyneet todella paljon. Parhaiden puhelinten ominaisuudet ja toiminnallisuus ovat nykyään häikäiseviä. Varsinkin kamerat, kuvankäsittely ja tallennus ovat kehittyneet ja ne ohittavat suorituskyvyltään jo pokkarikamerat. Kehitystä on tapahtunut sekä huippumalleissa että keskihintaisissa. Kovin edullista älypuhelinta ei kannata ilman pakottavia syitä hankkia, sillä niiden käyttöä varjostavat monenlaiset pulmat ja rajoitteet.

Puhelinten rinnalla myös tabletit ovat vieneet tilaa kannettavilta tietokoneilta. Opastettavieni pohtiessa, mihin he tietokonetta oikein tarvitsevat, olen vastannut: Jos ei tee monimutkaisia tehoa vaativia asioita - kuten pelaa tehoa vaativia graafisesti näyttäviä pelejä, editoi pitkiä videoita tai tee vaativaa kuvanmuokkausta - tabletilla voi tehdä saman kuin tietokoneella. Pitkien tekstien - kuten tämän - kirjoittamiseen on hyvä olla näppäimistö, mutta tabletteihin saa Bluetooth-näppäimistöjä. Nykyaikaisia monitoimikirjoittimia voi käyttää myös langattomasti pilvikirjoittimina tai suoraan Wifin tai Bluetoothin kautta Direct-kirjoittimina. Tämä vaatii kuitenkin hiukan enemmän asiaan perehtymistä kuin kaapelilla liitetty kirjoitin, mutta tehtävä ei ole ylivoimainen.

Käytä laitehankinnassa apuna opastamme Seniorin opas tietokoneen, tabletin ja älypuhelimien hankintaan   (14-sivuinen tiedosto) ja vinkkaa siitä muillekin.

Jukka Tamminen
- Enterin opastaja

Jos tarvitset opastusta laitteiden käytön oppimiseen ja sähköiseen asiointiin tai haluat keskustella laitteenvalinnasta, ENTER ry:n verkkosivuilta www.entersenior.fi löydät tiedot opastuspaikoistamme. Sivustolla on myös osio Opiskele itse, joka on suunniteltu tukemaan senioreiden itsenäistä tietotekniikkaan ja sähköiseen asiointiin tutustumista.

5 kommenttia:

  1. Älypuhelin tablettiyhdistelmän voisi kyseenalaistaa älypuhelin pöytätietokone riittävän suurella näytöllä- yhdistelmällä. Asioiden hoito pöytätietokoneilla lienee seniorille paras vaihtoehto varsinkin kun tietokonetta ei koko ajan kuskailla paikasta toiseen.

    VastaaPoista
  2. Käytettävyydessä kannattaa huomioida käyttäjän näkökyvyn mukainen tekstikoko. Olisi hyvä että koko asiointinäyttö tai lomake näkyy kerralla näytöllä riittävän suurella fontilla. Oppaassa on asiointi-käytettävyys unohdettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan molempiin kommenttiin. Tekstin alussa on todettu, että laitetta hankittaessa tulee huomioida käyttörajoitukset, kuten kuulo, näkö ja motoriikka.Pöytäkoneissa on nykyään todella iso näytöt, mutta resolution takia oletusasetuksilla esimerkiksi teksti on varsin pientä. PC:n käyttöön liittyy paljon enemmän perustaito vaatimuksia kuin Android-tablettiin. Viime kädessä nämä ovat aina mielipide- ja mieltymys kysymyksiä ei oppaassa olekaan mitään ehdotonta vaan tavoitteena on kertoa perusasioista ja avata näkökohtia ja niiden taustalla olevia argumentteja. EN tunne termiä asiointi-käytettävyys enkä ymmärrä mitkä laitteet "kuiskailee paikasta toiseen

      Poista
  3. Olen opettanut vanhuksia Helsingin aikuisopistossa -- mm Photoshoppia. Siellä oli silloin Win koneet.
    Minun ohjeeni on:
    1. Näppäimmistö ratkaisee, syöttölaite on oleellinen..., vanhus ei tee juuri mitään tabletin tai puhelimen näppäimmistöllä iän runteemilla sormillaan.. Hiiri toimii mac puolella pehmeämmin, se on helpommin hallittavissa. Tämä on kokemuspohjaista. Sinällään minulle on aivan sama millä koneella ihmiset hommansa tekevät.
    2. Kiinteä pöytäkone on turvallinen ja turvallisuus ja muuttumattomuus ovat oleellisia vanhalle ihmiselle, olen muuten 65 itse ja atk maailmassa vuodesta 1990.
    3. Kun esittelen ikätovereille Mac koneitani he siirtyvät yleensä heti pois win maailmasta, tämä nyt on niinkuin se on. Äärimmäisen harva vanhus pelaa wowia uskokaa pois. Mac os nyt vaan on helpompi esimerkiksi opettaa. Klikkausten määrä tehtävää kohti on pienempi ja tiedostojen haku kovon uumenista on helpompaa vanhukselle. Ja minulle ei paljoa merkitse mitä 15 vuotias koneellaan tekee.
    4. Macin helppokäyttöominaisuudet rajoitetuille näkö ym kyvylle ...ovat nopeasti ja aukottomasti saatavilla käyttöön.

    ..ja tuhat muuta asiaa. vanhuksille voi mielestäni kertoa parhaiten tietokoneista toinen vanhus, yhteinen kosketuspinta on suurempi.

    VastaaPoista
  4. plus --"mutta resolution takia oletusasetuksilla esimerkiksi teksti on varsin pientä.jne"..
    nononono..eipäs nyt sentään. CTRL (komento) ja plusmerkki on helppo opettaa. Tässä mac ---informaation helppolukuisuuden saavuttamisessa on muutenkin varsin ylivoimainen. Ja kun näyttö on PDF pohjalla ja oikea wysiwyg - on helppo saavuttaa nautittava lukutila.
    PC on varmaan hyvä exel- ja pelikone mutta meille vanhuksille tää toinen tsydeemi sopii paremmin. Ei konesotaa...edeltävä vaan on satojen opetustuntien kokemuksesta 😃 Peace.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.