torstai 14. kesäkuuta 2018

Sovelluksia loma- & kaukomatkailuuun

Edellisessä Ikinörtti-jutussani kerroin matkustamisen mobiilisovelluksista näkökulmana liikkuminen pääkaupunkiseudulla. Tässä jutussa annan lyhyesti vihjeitä sovellusten hyödyntämiseen lomamatkan eri vaiheissa sektorilla lomasta unelmoiminen - matkan muisteleminen.

Lomamatkoja suunniteltaessa ensimmäisenä pitää valita matkan kohde. Apuja tähän saa TripAdvisor-sovelluksella. Se tarjoaa laajan valikoiman matkustukseen liittyviä asioita: Matkakohteiden kuvauksia ja arviointeja, riippumattomia hotellikuvauksia ja -arvioita ympäri maailmaa sekä ravintoloiden kuvauksia ja arvioita tarkasteltavalta alueelta. Lopuksi sovellus tarjoaa tietoja ja arvioita myös nähtävyyksistä ja aktiviteeteista. Itse asiassa tämä yksi sovellus antaa hyvin kattavan tuen kaikkeen matkaan liittyvässä suunnittelussa ja toteutuksessa.

Seuraavat  kuvakaappaukset havainnollistavat sovelluksen monipuolisuutta: Lomakohde Mauritius, hotellitarjonta Mauritiuksella, valitun hotellin kuvaus ja arviot, nähtävyyksiä ja toimintaa Mauritiuksella ja lopuksi lentolippuja.

Kun matkakohde on löytynyt ja ajankohdasta on päätetty, alkaa yksityiskohtaisen toteutuksen suunnittelu ja toteutus. Riippuu kohteesta, omista prioriteetista ja ajankohdasta pitääkö aloittaa majoituksen vai lentojen varaamisesta. No joka tapauksessa molemmat pitää hoitaa.

Nykyään useimmat lentomatkustaja ostavat lennot verkkokaupoista. Lentoja myyvät lentoyhtiöiden lisäksi lukuisat agentit, kuten Ebookers. Myös hotelliagenteja on paljon: Hotels.com, Booking.com,  Ebookers.fi jne.

Majoitusta varattaessa on todella syytä käyttää TripAdvisor-, Hotels.com- tai Booking.com -sovellusten matkustaja-arvioita. Vaikka niihin tulee aina suhtautua kriittisesti,  ne antavat hyvää yleiskuvaa ja paljastavat hotellien puutteita. Silti kannattaa muistaa, että osa ihmisistä antaa aina huonoja arvioita ja valittaa täysin mitättömistä asioista.

 
Jos haluaa majoituksessa päästä halvemmalla ja tehdä aamiaiset itse, on nykyään lähes kaikkialla AirBnB-asuntovuokraus vaihtoehto. Tämä vaatii kuitenkin vähän enemmän seikkailuhenkeä ja lähes aina riittävää englannin kielen taitoa.

Lopuksi vielä kannattaa katsella kohteen nähtävyyksiä ja erilaisia toimintamahdollisuuksista. Kattava luettelo löytyy - mistä muusta kuin - TripAdvisorista.

Verkkojen käyttökustannukset ulkomailla
Matkalla kannattaa muistaa, että EU:n ulkopuolella mobiilidata maksaa maltaita. EU:n alueella maksu on 7,44 €/ Gb, joten jos ei katsele mobiilidatalla videoita, kustannukset jäävät kohtuullisiksi. Eli EU:n alueella voi siis mielestäni  käyttää Mapsin navigaatiota huoletta, koska datamäärät ovat vähäisiä.

EU:n ulkopuolellakin voi Mapsia käyttää, mutta silloin tarvittava kartta kannattaa ladata off-line kartaksi esim. hotellin Wifi-verkossa. Navigointiin off-line -kartan avulla ei tarvita mobiilidata-yhteyttä.

Matkan jälkeen
Matkan jälkeen voi halutessaan auttaa taas uusi matkailijoita kirjoittamalla hotelli- ja ravintola-arvioita TripAdvisoriin. Sovelluksessa on vielä näppärä keino tallettaa omat matkakohteen maailmankartalle. Kun on luonut TripAdvisoriin oman tunnuksen, menemällä profiiliin löytyy sieltä välilehti Matkakartta. Tähän voi lisätä “neulan” niille kohdille, joissa on käynyt. Näin on käytettävissä kätevästi karttamuotoinen yhteenveto kaikista matkoista.

Hyviä matkoja!
Jukka Tamminen - Enterin opastaja

katso myös Mobiilisovelluksia matkustamiseen

1 kommentti:

  1. Jo vain Jukka tempaisit hyvät jutut matkasovelluksista. Tässä viimeisimmässä ei TripAdvisorin hehkutus ollut ollenkaan tyhjää puhetta. Se on sovelluksista ehdottomasti kattavin ja informatiivisin maailmalla kulkiessa. Erittäin suositeltava sovellus!

    VastaaPoista