perjantai 8. kesäkuuta 2018

Mobiilisovelluksia matkustamiseen

Tämä juttu esittelee mobiilisovelluksia,  jotka sujuvoittavat liikkumista pääkaupunkiseudulla.

Olemme asuneet Keravalla vuodesta 1979 lähtien. Koko työurani ovat työnantajani sijainneet joko Helsingissä tai Espoossa.  2000-luvun alusta lähtien työpisteeni ohjelmistotaloissa sijaitsivat eri puolilla Helsingin kantakaupunkia ja Espoota. Näin sekä autoilu että julkinen liikenne ovat tulleet varsin tutuiksi Suur-Helsingin alueella.

Tänä päivänä matkalippujen hankinta ja aikataulut löytyvät verkosta ja ovat kätevästi käytettävissä älypuhelimissa - miksei myös tableteissa.

Ensimmäinen esittelemäni sovellus on Google maps. Sovelluksen saa niin Android- kuin Apple-laitteisiin. Sovelluksen katunäkymillä  käyttäjä voi “ajaa” virtuaalisesti  valitsemillaan kaduilla. Tästä on useasti ollut apua, kun omatoimimatkalla on etukäteen halunnut nähdä esimerkiksi millaisella kadulla valittu hotelli sijaitsee ja missä hotellin sisäänkäynti on.

Sovellusta voi  käyttää myös navigaattorina sekä nykyään reittioppaana autoiluun, julkiseen liikenteeseen, polkupyöräilyyn ja kävelyyn.
Google mapsin julkisen liikenteen reittiopas on todella hyvä ja olen käyttänyt sitä ainakin pääkaupunkiseudulla, Amsterdamissa, Budapestissa ja Lontoossa. Google mapsiin ei liity matkalippusovellusta.
         
HSL-alueella liikkuvien kannattaa ladata uusi sovellus HSL - Liput, Reittiopas ja liikenne, joka yhdistää matkaliput, Reittioppaan ja matkustajalle räätälöityvät liikenneuutiset. Sovelluksen voi ladata maksutta Android- ja iPhone -älypuhelimiin. Kerta- ja vuorokausilippujen lisäksi uudella mobiilisovelluksella voi ostaa aikuisten 30 vuorokauden lippuja. Lue lisää HSL:n infosta. Tutustu sovelluksen ominaisuuksiin osoitteessa https://www.hsl.fi/sovellus, josta voit edetä lataamaan sovelluksen ja katsoa usein kysyttyä.

Kummassakin palvelussa - Reittioppaassa ja Google Mapsissa -  käyttäjä antaa matkan alku- ja loppupisteen ja joko lähtö- tai saapumisajan. Tämän jälkeen palvelu hakee kaikki kohtuulliset reittivaihtoehdot.
Vaihtoehdoista valitaan se, jonka rakenne ja ajat halutaan nähdä yksityiskohtaisesti. 

                       Vertailu: Google Maps - HSL Reittiopas

                
                
Maps-reitti: Kerava - Sibelius Monumentti           Maps valittu reitti

                                    
HSL reittiopaan reitti                                           HSL valittu reitti

HSL:n reittioppaasta löytyy myös erittäin toimiva, joskin maksullinen Applen sovellus ReittiGPS.
Windows-puhelimille ei ole saatavana HSL:n reittiopas-sovellusta, mutta oppaan selainversion voi lisätä aloitusnäyttöön ja käyttää sitä sovelluksen tapaan.

On vielä yksi HSL:n mukava pikkusovellus, joka liittyy HSL:n maksukorttiin. Aiemmin kun käytin maksukorttia satunnaisesti, usein pulmana oli se, että en tiennyt paljonko arvoa kortilla kulloinkin on. HSL:llä on Oma Matkakortti -sovellus Android- ja Windows-laitteille. Tämän avulla kortti voidaan lukea ja näin saa tiedon kortilla olevasta rahamäärästä ja sekä viimeisistä matkoista. Tämä edellyttää kuitenkin puhelimelta NFC -ominaisuutta, joka löytyy uudemmista puhelinmalleista.

      
Seuraava kiintoisa sovellusperhe on VR:n sovellukset. VR-aikataulut sekä lähi- että kaukoliikenteelle saa helposti VR Mobiilin avulla. Sovelluksella voi hakea VR:n aikatauluja ja ostaa lippuja kaukojuniin - ei siis lähiliikenteeseen. Sovellus on yksinkertainen kätevä ja toimiva.


Kun siirrytään pääkaupunkiseudun liikenteeseen, kannattaa asentaa VR Lähijunat. Sen avulla voi ostaa junaliput lähijuniin. Sovelluksen käyttö edellyttää Veturi-tunnusta, mutta sen voi helposti luoda tätä käyttöä varten. Sovellus näyttää aikatauluja ja kun sovellukseen on syöttänyt luottokortitiedot, voi lippuja ostaa yhdellä napinpainalluksella. Perheemme käyttää tätä sovellusta jatkuvasti ja ostamme liput sillä.

Vielä on vuorossa yksi lähiliikenteeseen liittyvä juttu. Taksiliikenne muuttuu dramaattisesti heinäkuun alusta lähtien. Taksiliikenne vapautettiin säännöstelystä ja tästä suurella todennäköisyydellä seuraa sekaannus ja kaaos.
Jotta voin Keravalla liikkua taksilla luotettavasti ja samaan tapaan kuin nyt, olen jo nyt asentanut LähiTaksi-sovelluksen ja tilaan Keravalla autot sillä. Helsingissä on luultavasti toinenkin vaihtoehto: HelsinkiTaksi ja olen asentanut tuonkin sovelluksen. 
Seuraa heinäkuun alussa uutisia taksiliikenteen muutoksista - niissä on taatusti aiheena myös taksin mobiilisovellukset!

Lähipäivinä ilmestyvässä Ikinörtti-jutussa kerron sovelluksista, jotka tukevat  loma- ja kaukomatkailua

Sujuvia matkoja!
Jukka Tamminen - Enterin opastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.