torstai 16. elokuuta 2018

Oodi yhteistyölle - Enter-muistoja Kirjasto10stä

Opastuksia Kirjasto10ssä syykuusta 2015 toukokuuhun 2018


Yksi Enterin merkittävimmistä opastuspisteistä on tullut eräänlaiseen risteyskohtaan, kun Postitalossa sijaitseva Kirjasto10 sulkee ovensa syyskuussa. Kirjasto valmistautuu muuttamaan Kansalaistorille valmistuvaan uuteen keskustakirjasto Oodiin, jonka on määrä avautua joulukuussa 2018.

Uutta ja hienoa on luvassa ja ylpeinä voimme todeta, että Enter on myös Kirjasto Oodin toiminnassa mukana. 

Keskustakirjaston perustuskiveä muuraamassa 24.5.2016, Enterin toiminnanjohtaja Juulia Andersson sekä hallituksen jäsenet Seppo Kurkinen (vas.) ja Raimo Anttila  Kuva: Nina Ziessler

Kari Lämsä esittelemässä Oodi-kirjastoa Enterin opastajille Kuva: Nina Ziessler
Yhteistyö Helsingin kaupunginkirjaston kanssa on muistelemisen arvoinen juttu! Se juontaa juurensa vuoteen 2005, jolloin Lasipalatsin Kohtaamispaikassa ryhdyttiin opastamaan sähköisen asioinnin välineiden käyttöä.1  Kirjastopalveluiden tuottamisessa tehtiin uudenlainen avaus, kun ENTER ry otettiin toimintaan mukaan ja vapaaehtoiset tietokonetuutorit ja kännykkäluotsit ryhtyivät opastamaan senioriasiakkaita kirjaston tiloissa. Tämän tyyppistä kansalaistoimintaa hämmästeltiin kovasti, mutta nykyään kirjastojen arkipäivää ovat erilaiset kielikahvilat, lukupiirit ja harrastekerhot. Enterin vapaaehtoisia vertaisopastajiakin tapaa jo 21 Helsingin kirjastossa. Ja tietysti yhä laajemmin koko Uudellamaan alueella!

Opastukset olivat kysyttyjä jo Lasipalatsin aikana. Opastuspäiviksi vakiintuivat tiistai ja torstai ja opastusta tarjottiin ilman ajanvarausta kolme tuntia kerrallaan. Sama käytäntö jatkui, kun Kaupunkiverstaaksi muuttunut toiminta siirtyi syksyllä 2015 Postitaloon Kirjasto10:n yhteyteen, Enterin tietotekniikkaopastus mukanaan. Keskeinen sijainti, runsas ja osaava opastajakunta sekä pitkät opastusajat ovat olleet tämän opastuspaikan tunnusmerkkejä.

Parasta Kirjasto 10:n opastuksissa on se, että ongelmat saadaan ratkaistua. Monesti ongelmia ratkotaan usean opastajan voimin. Tämä antaa myös opastettaville hyvän ja kannustavan mallin”, kertoo opastajien yhteyshenkilönä toiminut Maarit Fred. “Ihailen opastajien vaatimattomuutta ja kannustavuutta - se luo hyvän ilmapiirin opastettaville. Myös kirjaston henkilökunta on ystävällistä ja auttavaista, siellä on ollut helppo toimia”, Maarit jatkaa.

Kirjasto10n opastukset käynnissä Kuva: Maarit Fred
Kirjasto 10:n ryhmätyötila on mahdollistanut myös monet Enterin vapaaehtoisten, toimintaryhmien ja opintopiirien kokoontumiset keskeisellä paikalla. Kirjaston henkilökunta osastonjohtaja Kari Lämsän ja palvelupäällikkö Lotta Muurisen johdolla on lämpimällä tavalla tukenut toimintaamme kaikki nämä vuodet.

Kiitämme menneistä vuosista ja odotamme innokkain mielin tulevan Oodin avajaisia. Uusi ovi on raollaan - yhteistyö kirjastojen kanssa jatkukoon!

Enterin opastuspisteet Helsingin keskustassa syksyllä 2018

Ilman ajanvarausta:
Rikhardinkadun kirjasto tiistaisin ja torstaisin klo 11-14
Töölön kirjasto maanantaisin klo 11-13
Kallion kirjasto tiistaisin klo 13-15
 Ajanvarauksella:
Kampin palvelukeskus (vain kännykät ja tabletit) tiistaisin klo 10-11.30,
ajanvaraus p. 09 310 44513
Opastukset alkavat pääosin syyskuun alussa.
Katso tarkemmat aikataulut: https://www.entersenior.fi/enter-opastaa/opastuspaikat/

Enter opastaa Oodi-kirjastossa tammikuusta 2019 alkaen.

1Ikinörtti-kirjoitus Opastusta Lasipalatsissa 10 vuotta – eikä suotta! (5.6.2015)

Teksti: Nina Ziessler ENTER ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.