keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Hyi! Pelaavatko seniorit digipelejä?


“Hei, me pelataan digipelejä. Pelaa sinäkin.” -juttusarjan toisessa osassa pohditaan asenteita ja ennakkoluuloja, joita seniorien digipelaamiseen kohdistuu.
Sarjan ensimmäiseen osaan, jossa kerrotaan Enterin Counter Strike -joukkueen perustamisesta, 
pääset tästä linkistä.


Miten seniorien digipelaamiseen suhtaudutaan?


Lapset, nuoret ja nuoret aikuiset suhtautuvat senioreiden digipelaamiseen erittäin myönteisesti. Digipelaamisesta kiinnostuneilla ja niitä pelaavilla senioreilla on tästä runsain määrin omakohtaisia kokemuksia. Parhaat kokemukset syntyvät tilanteissa, joissa seniori pelaa yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Erinomainen tapa aloittaa yhdessä pelaaminen heidän kanssaan on pyytää lapsia ja nuoria esittelemään suosikkipelejään ja opettamaan senioria pelaamaan niitä. 

                      Kuvat:Nina Ziessler                                  Päivi Savolainen
Lasten ja nuorten positiivisesta suhtautumisesta saa erinomaisen käsityksen tutustumalla Shirely Curry -nimisen amerikkailaisen 80-vuotiaan seniorin Youtubessa julkaisemiin pelivideoihin, joissa hän pelaa erilaisi digipelejä. Currylla on yli 404 tuhatta seuraajaa. Kommentit tulevat pääosin lapsilta ja nuorilta ja ovat erittäin myönteisiä. Moni kommentoija esittää, että toivoisi itsellään olevan samanlaisen digipelaamista harrastavan isovanhemman.

Sen sijaan monet seniorit suhtautuvat toisten senioreiden digipelaamiseen kriittisesti ja vähättelevästi. He pitävät digipelaamista lapsellisena, turhana ja hyödyttömänä. Samanaikaisesti he kuitenkin katselevat tuntikausia erilaisia televisiosarjoja kuten esimerkiksi Kauniita ja rohkeita, Napakymppiä ja Onnenpyörää tai Heikoin lenkki ja Haluatko miljonääriksi -ohjelmia. Heiltä voisi hyvällä syyllä kysyä, onko niiden katselemisesta jotain hyötyä vai ovatko ne turhaa ja ajanhukkaa.

Digipelaaminen sekoitetaan rahapeleihin

Yhtenä syynä seniorien kriittisiin asenteisiin digipelaamista kohtaan voi olla myös se, että digipelit ja rahapelit sotketaan keskenään. Paljon julkisuutta saaneet pelaamisen haitat liittyvät pelkästään rahapeleihin. Olisikin tärkeää ymmärtää, että digipelit ja rahapelit ovat kaksi eri asiaa. Seniorien kannalta digipeleillä ei mielestäni ole mitään haittoja tai ne ovat hyvin vähäisiä. Pelin ostamisen jälkeen digipeliä saa lähtökohtaisesti pelata “ilmaiseksi” niin paljon kuin haluaa. Poikkeuksen tekevät pelkästään jotkut kuukausimaksuihin perustuvat verkkopelit. Mahdollinen haitta tai vaara lienee lähinnä ajankäyttö pelaamiseen.  

Digipelaamisella voi olla myönteisiä vaikutuksia seniorien toimintakykyyn

Digipelaamista karsastaville senioreille voisi myös kertoa, että digipelien arvellaan kehittävän ja ylläpitävän monia senioreiden toimintakyvyn kannalta tärkeitä taitoja kuten esimerkiksi keskittymiskykyä, hyvää silmä-käsi-koordinaatiota, hyvää reaktiokykyä, hyviä hoksottimia, taktista ja strategista ajattelukykyä, hyvää ongelmanratkaisukykyä, hyvää tilan hahmotusta ja muistia. Digipelaamisen ansiosta olen voimistellut sormiani niin, että ne toimivat tällä hetkellä paremmin, kuin ennen pelaamisen aloittamista.

Kaikkia edellä mainittuja taitoja ja ominaisuuksia voidaan ylläpitää ja kehittää harjoittelemalla. Digipelaaminen voidaankin nähdä kaikkien näiden taitojen harjoitteluna. Vanhan sanonnan mukaan harjoitus tekee mestarin. Vuosien kuluttua saatetaan julkaista tutkimustuloksia siitä, miten digipelaamista harrastavien senioreiden toimintakyky säilyy  pidempään ja parempana kuin niillä senioreilla, jotka eivät digipelejä ole pelanneet.

Nähtäväksi jää, minkälaisia mestareita meistä kehittyykään, sillä Counter-Strike -pelissä todennäköisesti tarvitaan kaikkia näitä ja ehkä vielä jotain muutakin kuten esimerkiksi taitoa kommunikoida tiimin kanssa, toisten huomioon ottamista ja toiminnan koordinointia.

Ensisijaisesti digipelaaminen on kuitenkin hauskaa, mielenkiintoista ja jännittävää ajanvietettä. Jos sillä sen lisäksi on muita edellä mainittuja myönteisiä vaikutuksia, niin otan ne mielelläni vastaan.

Kari Lahti

Tule Enterin pelitapahtumaan Kampin palvelukeskukseen 7.11.2018 klo 14.30...16.30 tutustumaan digipeleihin ja katsomaan ja kuulemaan, miten Counter Strike -pelin opettelu on Enterin Senior Fighters -joukkueelta sujunut.

2 kommenttia:

  1. Todella innostava juttu,
    poistaa tehokkaasti ennakkoluuloja.

    VastaaPoista
  2. Monelta kannalta mietitty & ajatuksia herättävä artikkeli.
    Nimimerkki: Oppimisputkessa oleva GreyGunners pelaaja "Dirty Harry" 71v.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.