torstai 8. marraskuuta 2018

Omakustanteen ”No jopas sattui! – Hupinovelleja” julkaisutarina lyhyestiJulkaisin kesällä 2018 vuosien varrella pöytälaatikkooni kertyneitä novelleja omakustanteisena kokoelmana. Kerron tässä lyhyesti vaiheet, jotka piti tehdä sen jälkeen, kun novellit oli kirjoitettu. 

Kustannustoimittajan rooli oli merkittävä kirjan painokuntoon saattamisessa. Hänet etsin googlaamalla netistä ja hänen ensimmäinen tehtävänsä oli käsikirjoituksen oikolukeminen. Se oli melkoinen työmäärä, joka poiki minulle runsaasti korjaus-, muutos- ja lisäyskirjoittamista. Hänen määrätietoisella ohjeistuksellaan tekstin määrä kasvoi kirjan vaatimiin mittoihin. Yhdessä keskustellen löysimme kirjalle mitat, paperille järkevän laadun sekä kansille kuvat ja sisällön. 

Kun teksti ja kannet olivat painokelpoisessa muodossa, alkoi kirjapainon etsiminen. Tarjousten hinnat vaihtelivat paljon. Toisilla painotaloilla oli rajoituksia kirjan koon suhteen ja paperilaaduissakin oli eroja. Toimitusaikojen pituudet vaihtelivat jonkin verran. Pohdin jopa kirjan painattamista Virossa, joka olisi ollut melkoisesti edullisempi ratkaisu. Löysimme yhdessä kustannustoimittajan kanssa kuitenkin Lahdesta painotalon kirjalleni. 

Painotalon toimittamien 100:n kirjan markkinointi olikin sitten haasteellisempi tehtävä. Ilmoitin kirjani välittömästi kirjakauppojen tukkukauppana toimivan Kirjavälitys Oy:n valikoimiin. Kirjani tuli heidän listoilleen kirjamyyjien ja kirjastojen tilattavaksi. Heidän uutuuslistansa on yleensä satojen kirjojen mittainen ja ilmestyy suhteellisen harvoin. Eli suurta menestystä ei voinut tuolta suunnalta odottaa. 

Käytännössä omakustannekirjailija joutuu tekemään markkinoinnin omin voimin. On hyödynnettävä somea, lähipiirejä, heiluttava turuilla ja toreilla mainostamassa ja jopa uskottava sattumaan. Perustin jopa oman Holvi-nettikaupankin kirjalleni. Se toi vain muutaman tilauksen. Lopetin kaupan korkeiden kustannusten takia.

Mainostin kirjaani myös Facebookissa ja omassa Vanhus Stadissa-blogissani. Niillä ei ollut juurikaan vaikutusta kirjan menekkiiin. Kävin myös tarjoamassa kirjaani tuloksetta muutamalle kaupalle. Sattuma astui peliin kirjoja välittävän liikkeen, Booky.fi:n myötä. Tieto kirjastani oli mennyt heille Kirjavälityksen uutuusluettelon kautta. Nyt olen saanut heidän kauttaan kaupaksi jonkin verran kirjaani.

Lisäponnistuksena muokkasin kirjaani hieman ja julkaisin sen Books On Demand-kustantamon kautta e-kirjana. Heidän kauttaan e-kirjan julkaiseminen on ilmaista ja kirjailija saa pienen provision jokaisesta myydystä e-kirjasta. E-kirjan kansi on erilainen kuin painetun kirjan, mutta sisältö on sama.

Olen markkinoinut puolet kirjoistani jakamalla niitä ilmaiseksi sukulaisilleni ja myymällä muutaman kappaleen. Kirjani on tällä hetkellä myynnissä painettuna pehmytkantisena sekä  e-kirjana useimmissa nettikirjakaupoissa. Joten kaikki toivo ei ole vielä menetetty. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa siltä, että kyseessä on suhteellisen kallis harrastus.

Kirjoittaminen on kuitenkin mukavaa puuhaa! Suurin harmini koskee laiskuuttani kouluaikaan suomenkielen tunneilla. Jos olisin keskittynyt opiskelemaan äidinkieltä enkä piirtelemään lentokoneita ja autoja oppikirjan sivuille, saattaisin osata oikeinkirjoitus- ja pilkkusäännötkin.

Mutta lukekaa te kirjoja ja kirjoittakaa kirjoja, jos vaan innostusta riittää! On ne vaan molemmat niin mukavaa ajankulua. 

Markku Ukonaho
Enterin vertaisopastaja
 
painetun ja e-kirjan kannet

PS. Jos haluat tutustua painettuun kirjaani, mene Booky.fi:n sivuille ja tilaa kirja pehmytkantisena paperikirjana! 
Jos e-kirja kiinnostaa, niin tilaa se vaikka Adlibriksen tai Elisa Kirjan e-kirjoista!
Molempia löytyy monesta muustakin nettikirjakaupasta. Hinnat vaihtelevat niissä jonkin verran. E-kirja on edullisempi vaihtoehto eli noin 7-8 euron luokkaa. Paperikirjan hinta asettuu jo yli 20 Euron.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti