tiistai 9. lokakuuta 2018

Nettiajan ritari

Erkki Ylitalo, 73, opastaa tietotekniikkaa joka torstai Entressen kirjastossa. Nyt hän saatteli opastettavansa, rollaattorin kanssa liikkuvan rouvan aulaan ja toivotti minut tervetulleeksi haastattelutuokioon. Mitä kaikkea Erkki ehtiikään vapaaehtoisena eläkeläisenä?

Tapaamisemme aluksi kysyn Erkiltä hänen ohjelmastaan tänään ja lähipäivinä.
 • Aamuni alkoi ennen Entresseen tuloani puiden hakkuulla. Illalla on vuorossa vapaaehtoistyön kehitysilta Nihtisillan vastaanottokeskuksessa. Huomenna käyn tapaamassa erästä teknistä apua tarvitsevaa ystävääni. Lauantaina on vuorossa  ryhmätoiminnan käynnistäminen Kauniaisten kirjastossa. Ryhmässä harjoitellaan wordin käyttöä, työhakemuksen ja ansioluettelon kirjoittamista sekä sähköpostin ja internetin käyttöä, Erkki kertoo.

Erkistä on moneksi

Vuonna 2013 Erkkiä pyydettiin mukaan senioreiden tietotekniikkayhdistykseen, ENTER ry:hyn. Hän oli silloin juuri jäänyt eläkkeelle Hewlett-Packardilta, jonne oli siirtynyt Nokialta. Monitaitoiselle insinöörille aukeni mahdollisuus jakaa erityisosaamistaan vapaaehtoisena vertaisopastajana, ensin Lasipalatsin yläkerrassa, missä Enterillä oli monipuolista toimintaa, sitten Leppävaaran Sellossa ja nyt Entressen kirjastossa.
 • Olen asunut Kauniaisissa eli Granissa jo 35 vuotta. Täällä olen osallistunut aktiivisesti yhdistystoimintaan. Kotisivuja on tullut tehtyä muutamalle yhdistykselle.
 • Senior Surf -tapahtuman järjestämiseen osallistuin aikaisempinakin vuosina, ja tänä vuonna teemme sen yhteistyössä Kauniaisten Suomalaiset seniorit ry:n ja Grankulla Svenska Pensionärer rf:n kanssa. Surffit pidetään 9. lokakuuta Villa Junghansissa.

Erkiltä löytyi muutaman vuoden takainen kuva surffaavista senioreista
 • Granin lähiapu ry:ssä vapaaehtoistyötä tehdään yhdessä Kauniaisten kaupungin ja seurakuntien kanssa. Seurakunnat ovat mm. järjestäneet asuntoja kristinuskoon kääntyneille maahanmuuttajille, kertoo Erkki ja lisää, että Folkhälsanilla on toimintaa Kauniaisten teineille tietotekniikan parissa.

Tietotekniikkaa suurella sydämellä

Viime vuosina maahanmuuttajien kohtaaminen on tullut osaksi Erkin vapaaehtoistyötä. Hän keksi ruveta kierrättämään enteriläisiltä käyttämättä jääneitä vanhoja XP ja Vista -koneita, myöhemmin myös Windowsin seiskoja.
 • Kävin noutamassa koneet eri osoitteista, tyhjensin niiden sisällön ja asensin uudelleen. Sitten lahjoitin niitä vastaanottokeskuksiin, joissa kävin myös opastamassa niiden käyttöä. Tällä tavalla olen kunnostanut uusiokäyttöön jo 76 tietokonetta!
Yleensä Enterin opastajat eivät tee yhdistyksen nimissä kotikäyntejä, mutta Erkki on kuitenkin yksityishenkilönä vieraillut maahanmuuttajaperheissä ja paikallisten seniorien luona jopa 100-200 kertaa vuodessa.
 • On suurenmoista tutustua eri maista tulleisiin ihmisiin ja heidän kulttuureihinsa. Monessa perheessä olen tavannut lahjakkaita tietotekniikasta kiinnostuneita ihmisiä. Uskon että heidän taidoistaan on paljon hyötyä yhteiskunnassamme.          

Liikunnallinen luonnon ystävä ja talkoolainen
 • Käyn Kauniaisten kansalaisopiston kuntosalilla kerran viikossa. Seniorien kävelyryhmää vedän keskiviikkoisin noin kaksi tuntia.
 • Lukuisissa Granin tapahtumissa tarvitaan meitä talkoolaisia. Esimerkiksi Nuuksiossa järjestettävässä Classic Marathonissa mukana on 100 talkoolaista. Siellä juostaan 42 km + ultra, eli yhteensä 70 km. Aikaa siihen kuluu yli 11 tuntia. Tapahtuman osallistujamäärä on tarkoin rajattu herkkää luontoa ajatellen.
Eräs yhdistyksistä, joissa Erkki on mukana, on Kauniaisten omaehtoisen liikunnan edistäjät ry KOLE.
 • Yhdistys järjestää porrasjuoksuja niin sanotuilla Granin alpeilla. Siellä on 213 porrasta, jotka yltävät 40 metrin korkeuteen. Portailla juostaan ”vertikaalitonni”, joka sisältää 25 kierrosta, kertoo Erkki
KOLE huolehtii myös talvisin Gallträskin järven luistinradan kunnosta.

Erkki kertoo, että Granin Latu ry aikanaan koulutti muutaman suurimman ja rumimman  järjestysmiehiksi omiin tanssi-iltoihin ja sen jälkeen on tämä ryhmä hoitanut järjestyksenvalvonnan Kauniaisten Musiikkijuhlilla, Jazz Festvaaleilla ja muissakin tapahtumissa, joissa vaaditaan luvallista järjestyksenvalvontaa.

Erkki on innokas lintuharrastaja.
 • Perustin Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi Facebookiin lintuhavaintojen keruulomakkeen. Keräys tuotti havainnot 112 linnusta Granin alueelta. Nyt puhumme siis Suomi 112 -lomakkeesta.
 • Vesilinnuille olen rakentanut pedit Gallträsk-järvelle.
Linnuista puhuessamme Erkki näyttää kännykästään hienon kuvan jalohaikarasta, joka on vielä harvinainen Suomessa. Hän kertoi, että tänä vuonna sen pesintä onnistui ensi kertaa Porvoossa.

Kiitän haastattelusta. Minuun teki voimakkaan vaikutuksen Erkin vilpitön innostus ja rauhallinen olemus. On lohdullista että hänen kaltaisiaan, pyyteettömästi valtavaa osaamistaan jakavia vapaaehtoisia on joukossamme.

Toivon, että Erkki saa lisää kierrätettäviä tietokoneita ja että hän yhä jaksaa tehdä niistä käyttökelpoisia.
Jos haluat antaa oman koneesi kiertoon, voit olla yhteydessä ENTER ry:n toimistoon info(at)entersenior.fi, niin välitämme yhteystietosi Erkille.

Haastattelu Unelma Krakau


Erkki on ehdolla myös Kansalaisareena ry:n järjestässä Vuoden vapaaehtoinen -äänestyksessä, kotipaikkanaan Kauniainen.
Tutustu kaikkiin ehdokkaisiin (http://www.kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen/ehdokkaat/) ja äänestä omaa suosikkiasi Kansalaisareenan verkkosivuilla viimeistään 31.10. (http://www.kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen/).
Äänestyksen päätyttyä arvovaltainen raati valitsee Vuoden vapaaehtoisen kymmenen eniten yleisöääniä saaneen joukosta. Vuoden 2018 vapaaehtoinen palkitaan Vapaaehtoistoiminnan messuilla la 1.12.2018 Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti