keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Tietoiskut oppimispaikkana


Enterissä on monia tapoja ja paikkoja uuden oppimiseen. Monelle seniorille paras ja tärkein tapa ja paikka oppia tietotekniikan ja digitaalisen maailman saloja on henkilökohtainen opastus. Joskus on kuitenkin kiva osallistua myös isompiin tilaisuuksiin ja asioiden yleisempään käsittelyyn. Isommille porukoille suunnatut tietoiskut ovatkin hyvä paikka innostumiseen ja oppimiseen.

Marraskuussa isompana teemana Enterissä on Googlen palvelut. Tarkoituksena ei ole niinkään mainostaa yhden firman palveluita, vaan enemmänkin herätellä ihmisiä erilaisiin pilvipohjaisiin palveluihin. Eli sellaisiin palveluihin, joihin pääsee käsiksi monelta laitteelta maksutta. On mukava päästä samaan kalenteriin käsiksi sekä älypuhelimesta, tabletilta että tietokoneelta ja tarvittaessa vielä jakaa se muille perheenjäsenille. Jos tällaisista mahdollisuuksista ei kuitenkaan tiedä mitään, vaikea niitä on alkaa käyttämään, ennen kuin joku niistä kertoo.

Tietoiskut toimivat parhaiten tiedon jaossa, esimerkkien kertomisessa ja mahdollisuuksien herättelyssä. Siellä voi näyttää esimerkiksi miten tekstitiedosto jaetaan toiselle niin, että kumpikin pääsee sitä muokkaamaan samaan aikaan. Tai kertoa, mihin ja miten kuvia voi tallentaa pilveen ja jakaa sieltä myös muiden saataville. Kun tietää, mikä on mahdollista, voi opetella itsekin tekemään.

Varsinainen laitekohtainen opastus tapahtuu henkilökohtaisessa opastuksessa, sillä tietoiskuissa on jotakuinkin niin monta erilaista laitetta, käyttöjärjestelmää ja taitotasoa kuin on ihmistäkin, jolloin yksityiskohtainen opastaminen menee mahdottomaksi. Henkilökohtaisessa opastuksessa neuvotaan kädestä pitäen, miten joku asia tehdään, juuri opastettavan omalla laitteella. Ja harjoitellaan niin monta kertaa, kuin tarve vaatii. Tietoiskut kuitenkin herättävät ajatuksia ja monet seniorit niiden avulla alkavat itsekin opetella uusien palveluiden käyttöönottoa.

Enterin  vapaaehtoisten pitämät tietoiskut ovat maksuttomia ja suuri osa niistä on avoimia kaikille. Osa on suunnattu vain Enterin jäsenistölle tai opastajille. Tietoiskuja pidetään yleensä kirjastoissa ja palvelukeskuksissa.
Lisätietoa Enterin tietoiskuista: www.entersenior.fi/tapahtumakalenteri

Tiina Etelämäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.