maanantai 4. maaliskuuta 2019

Seniori aktiivisena Facebookissa

Facebook on  tunnetuin ja eniten keskustelua herättänyt sosiaalisen median kanava. Itse liityin Facebookiin vuoden 2008 lopulla. Aluksi pelkästään katselin muiden postauksia, kun en oikein tiennyt, miten sinne kirjoitellaan. Eräs koulukaveri pyysi minut Facebook-kaverikseen ja tein ensimmäisen postauksen vastaamalla tämän kaverin kysymykseen.

Aloin julkaista Facebookissa juttuja kuntoilusuorituksistani, käynneistä mökillä, opiskelustani, vapaaehtoistyöstä jne. Nämä postaukset sisälsivät pelkkää tekstiä. Vasta joulukuussa 2010 julkaisin Facebookissa ensimmäiset videot ja valokuvat Madeiran matkaltani.

Päivitykset


Alkuaikoina julkaisin päivityksiä kuntoilusuorituksistani melkein päivittäin. Ajan mittaan huomasin, että eivät ne jatkuvasti kiinnosta Facebook-kavereitani. Niinpä nykyään olen harventanut julkaisuja ja teen postauksia vain tärkeimmistä kuntoilusuorituksista ja yhteenvetoja tietyin väliajoin. Yhteen aikaan julkaisin säännöllisesti omalla  Facebook-aikajanallani myös linkkejä tietotekniikkauutisiin, mutta nykyisin julkaisen tietotekniikkauutisia pääasiassa Twitterissä.
Kaikkia päivityksiä en tee suoraan Facebookiin. Julkaisen kuviani Instagramissa ja näistä päivityksistä voin lähettää kuvan automaattisesti myös Facebookiin ja Twitteriin.


Instagramiin lataamani kuva julkaistuna automaattisesti Facebookissa
Päivitän silloin tällöin myös Enterin Facebook- ja Twitter-sivuja ja tällöin käytän hyväkseni omaan Twitteriini kirjaamiani twiittejä säästääkseni hieman aikaa muihin harrastuksiini.

Ryhmät
 
Faceebookissa on  mahdollisuus liittyä johonkin ryhmään ja seurata sen toimintaa ja/tai julkaista siellä postauksia. Ryhmä voi olla julkinen, suljettu tai salainen. Itse olen mukana muutamassa ryhmässä.

Osa ryhmistä, joissa olen jäsenenä
Ehkä eniten olen julkaissut ryhmässä SLANGINYT. Nimensä muksisesti siellä keskustellaan mielellään Stadin slangilla - toki tavallinenkin keskustelu sallitaan. Itse osallistun hyvin vähän keskusteluihin. Sen sijaan julkaisen siellä Stadi-aiheisia valokuvia, joihin yleensä laitan kuvatekstin Stadin slangilla. 

Enterin ylläpitämistä ryhmistä seuraan seuraavia: Vapaaehtoistyö tietotekniikkaopastajana, Enterin jäsenjutut ja Enterin opastajat. En osallistu kovin innokkaasti keskusteluihin, mutta silti pidän näitä ryhmiä hyödyllisinä. Sieltä saa paljon hyviä neuvoja tarvittaessa. 

Hiihdon harrastajana saan Paloheinän hiihtoladut-ryhmästä tietoja, milloin siellä pystyy hiihtämään. Tämä siksi, että hiihtokausi Etelä-Suomessa on hyvin epävakaata. 

Uudet toiminnot Facebookissa

Vuonna 2017 Suomessa Facebookiin lisättiin toiminto Marketplace, jossa voi myydä tavaroita. Olen jonkn verran seurannut, mitä siellä myydään. Itse en ole kuitenkaan mitään myynyt enkä ostanut.

Tavaroita lahjoitetaan, vaihdetaan, ostetaan ja myydään myös Facebook-ryhmien kautta. Ilmeisen suosittuja ovat kaupunginosien omat Fb-kirpputorit. 

Vuonna 2018 Facebook otti Suomessa käyttöön toiminnon Watch. Siellä voi katsella Facebookin partnereiden julkaisemia videoita. Tavallinen henkilö ei voi itse lisätä sinne videoita. 

Loppupäätelmiä
 
Minulla on 247 kaveria Facebookissa. Läheskään kaikki heistä eivät ole kuitenkaan aktiivisia Facebookissa. Kukin toimii omalla tavallaan. Facebookia voikin käyttää monella tavalla. Jos ei halua julkaista siellä mitään, voi vain seurata muiden postauksia. Joku voi olla kiinnostunut liittymään Facebookissa vain johonkin ryhmään ja toimimaan siellä. Yritysten ja yhdistysten sivut ovat julkisia ja niistä voi saada hyödyllisiä tietoja. Facebook on hyvä yhteydenpitokanava esimerkiksi sukulaisten kesken. 

Facebook on saanut viime aikoina negatiivista huomiota. Ei tästä pidä kuitenkaan pelästyä. Yksityinen henkilö voi liittyä turvallisesti Facebookiin. Yksi asia tulee mieleen, jota kannattaisi välttää Facebookissa. Facebookissa on kaikenlaisia hömppätestejä. Niihin vastaamista kannattai välttää, koska ne saattavat kerätä henkilöiden yksityistietoja. 

Tapio Hietamäki
Enterin vertaisopastaja

Enter järjestää maaliskuulla 2019 Seniori Facebookissa -aiheisia tietoiskuja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti