perjantai 28. lokakuuta 2016

Valtaavatko Pokemonit puhelimemme?

Puhelinvalmistajien into keksiä jatkuvasti uusia koukuttavia juttuja kuluttajille saattaa hämmentää älypuhelimien käyttäjiä. Erilaisia kuntomittareita, kelloja, 3D-näyttöjä ja -kameroita tai kakkuloita tyrkytetään joka laitteesta ja moni miettii vain mitä ihmeen iloa niistä voi tavalliselle ihmiselle olla. Yksi tällaisista on lisätty todellisuus (ehostettu tai lisätty todellisuus, augmented reality eli AR, enchanced reality eli ER - epämääräisellä asialla on monta nimeä).

Ensimmäisten älypuhelimien menestystä siivitti musiikin kuuntelu ja laadukas kamera. Edelleenkin ajanviete ja viihde saa ihmiset kiinnostumaan laitteiden uusista ominaisuuksista. Nyt ihmiset innostuvat peleistä.

Jos ei viime kesänä ulkona liikkuessaan ole vielä sattunut huomaamaan ympäriinsä vaeltavia mobiilizomibieita, niin luultavasti Pokémon Go -ilmiö on ainakin mediassa tullut vastaan. Alkujaan 90-luvun lopulla, kauan ennen älypuhelimia, kädessä pidettävistä pelikonsoleista alkunsa saaneet Pokémonit ovat sittemmin levinneet myös lasten televisiosarjoiksi ja mm. korttipeliksi, joita on keräilty R-kioskeista. Kesän aikana innostuneista pokémonin metsästäjistä osa on lapsia tai teinejä, mutta on osa lapsuuden muistojaan uudelleenlämmittävät alle kolmekymppiset. Onpa jahtaamisesta innostunut jokunen seniorikin.

Pokémon Go yhdistää monia älypuhelimen edistyneitä ominaisuuksia — paikannustietoa, gyroskooppia, kameraa ja nettiyhteyttä. Pelin ideana on kuljeskella ympäriinsä — joko tarkoituksellisesti tai muun liikkumisen yhteydessä, etsiä puhelimella virtuaalisia otuksia ja napata niitä itselleen. Peli kannustaa liikkumaan, erityisesti kävelemään, mikä onkin saanut monet kesälomalla olevat koululaiset viihtymään yllättävän paljon ulkona ja kävelemään kilometrikaupalla päästäkseen etenemään pelissä. Otusten lisäksi kävelemällä voi etsiä PokéStoppeja, jotka ovat yleensä lähellä jotain kiinnostavaa kohdetta, kuten nähtävyyttä tai tunnettua rakennusta, ja käymällä niissä pelaaja saa hyödyllisiä palkintoja. Myös pokémonien perässä kannattaa kävellä, sillä esim. vesi-aiheisia pokemoneja löytyy luonnollisesti parhaiten vesistöjen ääreltä. Liikunnan lisäksi Pokémon Go siis kannustaa myös havainnoimaan ympäristöä. Tutun reitin varrella voi pokéstopin ansiosta huomata vaikkapa veistoksen, joka on ollut siinä aina, mutta johon ei ole koskaan tullut kiinnitetyksi mitään huomiota. Sen lisäksi peli kannustaa sosiaalisuuteen ja yhteistyöhön, kun samoissa joukkueissa pelaavat kohtaavat stopeilla.


Pokémon Gon ei ole pelinä mitenkään vallankumouksellinen: sen hyödyntämä lisätty todellisuus, jossa fyysisen maailman päälle lisätään jotain virtuaalista, on ollut mahdollista jo kymmenen vuotta, ensimmäisistä kamerakännyköistä alkaen. Tähän asti lisättyä todellisuutta on hyödynnetty mm. taideprojekteissa, joissakin peleissä sekä pienimuotoisesti joissakin hyötysovelluksissa. Varhaisina esimerkkeinä voi mainita sovellukset, joiden läpi on voinut katsoa öiselle taivaalle ja tunnistaa siellä näkyviä tähtiä ja taivaankappaleita.


Vaikka teknologia on ollut jo pitkään käden ulottuvilla, Pokémon Go on ensimmäinen juttu, joka on innostanut suuria ihmisjoukkoja, paria sukupolvea kokeilemaan ja innostumaan sen mahdollisuuksiista.

Pokémon-huuma voi laantua piankin, mutta se tuskin jää viimeiseksi yritykseksi houkutella ihmisiä lisätyllä todellisuudella. Voi jopa olla, että on mobiilinetin tulevaisuus on siinä, mutta ennen kuin alkaa kauhistella sitä, että muutkin kuin lapset kävelisivät ympäriinsä katse liimattuna kännykän tai rilleissä olevaan näyttöön, niin kehityksellä voi olla myös positiivisia seurauksia.

Ehostettua todellisuutta hyödynnetään jo mm. reitin opastuksessa ja sisustuksessa, jossa huonekalun mallin voi kameran näytöllä sijoittaa huoneeseen ennen sen hankkimista.

Yksi näppärä ominaisuus löytyy Googlen-käännössovelluksesta, jossa kameralla voi osoittaa melkeinpä mitä tahansa tekstiä ja kääntää se jollekin toiselle kielelle. Kätevää esim. vieraassa maassa matkustellessa.

Puhelimen merkitys mobiililaitteissa vähenee sitä mukaa, kun nettisovellukset ja applikaatiot kehittyvät ja monipuolistuvat.  Onneksi kaikesta uudesta ei tarvitse innostua, jos ei koe sitä itselleen tarpeelliseksi. Puhelintoiminnot kyllä säilyvät jatkossakin osana perustoimintoja. Uusin jippoihin ei silti kannata suhtautua täysin halveksuen. Monista typeriltä alkujaan typeriltä tuntuvat ominaisuudet ovat ajan myötä kehittyneet erittäin hyödyllisiksi ja hauskoiksi ominaisuuksiksi.

Kimmo Lehtonen

Muita Pokemon-aiheisia juttuja Ikinörtissä:
Vanhojen Pokémon GO -villitys
Enterin poke-kerho kokoontui 


Maanantaina 14.11. Pelitapahtuma senioreille
Kampin palvelukeskuksessa klo 14:30-16:30. 

Esillä paljon erilaisia pelejä sekä Enterin yhteistyökumppaneiden pisteitä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.