maanantai 3. joulukuuta 2018

Kokemuksia ryhmäpuheluista

Kun muutama ihminen rupattelee yhtä aikaa nettiyhteyden avulla, syntyy ryhmäpuhelu. Enterin opastajien muodostama opintopiiri, Älypiiri II päätti kokeilla yhteistyötä verkon avulla tällä tekniikalla neljällä eri sovelluksella. Tarkoitus oli ensisijaisesti selvittää sovellusten toimintaa ja käytettävyyttä sekä oppia samalla ryhmäpuhelutekniikan hyödyntäminen. Tämä on yhteenveto kokeilun tuloksista. 

Kokeilut tehtiin syys- lokakuussa 2018 muutaman hengen ryhmissä. Testiin valittiin IOS- ja Android-puhelimiin ilmaiseksi ladattavat sovellukset  Facebook/Messenger, Google Hangouts ja WhatsApp sekä Skype. Puhelun aikana oli tarkoitus päivittää yhdessä Google Docsiin etukäteen laadittua raporttia kokeilun tuloksista, pitää pieni porukkapalaveri. Jokaista kokeilua varten sovittiin osallistujat, ryhmäpuhelun käynnistäjä sekä kokeiluajankohta.

Havaintoja ja tuloksia 

Kaikki sovellukset piti ennen kokeilua ladata laitteelle ja rekisteröityä käyttäjäksi tai perustaa uusi käyttäjätunnus, mikäli sellaista ei ennestään ollut. FB Messenger käyttää Facebook-tunnusta, Google Hangout toimii Google-tunnuksella, Skype toimii Microsoft-tunnuksella ja myös WhatsApp edellyttää rekisteröitymistä palveluun.  

Kaikki sovellukset ovat ilmaisia ja toimivat yleisimmillä alustoilla. Soittamista varten ei tarvitse tietää henkilöiden puhelinnumeroita, mutta sovelluksen käyttämissä yhteystiedoissa heidän on hyvä olla ennen puhelua. 

Tekstin käsittelyyn samaan aikaan kannattaa käyttää toista laitetta, koska puhelimen ruutu on kovin pieni tekstin muokkaamiseen. Sovelluskohtaiset havainnot ovat taulukossa 1.

Porukkapuheluiden käyttömahdollisuuksia mietittiin ja löydettiin seuraavia mahdollisuuksia:
  • Etäosallistuminen johonkin kokoukseen voisi olla mahdollista.
  • Yhteydenpitoon; jos ollaan eri puolilla maailmaa, voidaan sopia jotain yhdessä, varsinkin jos osallistujia on rajallinen määrä.
  • Se, että kaikki tuttavat eivät ole Facebookissa rajoittaa Messengerin käyttöä, mutta sitä voisi käyttää  FB-lukupiiri tai -käsityöryhmissä, samoin FB -luokkatoverit -ryhmässä.
  • Käyttö esim. tilanteessa, jossa halutaan näyttää toiselle jotain tai muuten ei pääse tapaamaan henkilöä.
  • Joulun aikaan kuulumisten vaihtoon sukulaisten kesken, jos ei olla saman katon alla.
      Piirros: Päivi Savolainen
Yhteenvetona voidaan todeta, että pienimuotoiseen kokouksen pitämiseen tarvittava porukkapuhelu toimii monella sovelluksella ja erilaisilla laitteilla. Koska puheluun osallistujilla pitää olla yhteinen sovellus käytössä, kannattaa tilanteen mukaan valita se, joka osallistujilla on jo asennettuna tai joka on helppo ottaa käyttöön. Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan, yhdessä rupattelu netin avulla voi olla viestien kirjoittamista antoisampaa ja nopeuttaa asioiden selvittämistä.

Älypiiri II -testiryhmäläiset:
Jukka Huhtanen, Riitta Järvinen, Norbert Kruk, Kirsti Malmi, Irene Norrman, Kaino Nummila, Raija Ollikainen, Katri Parantainen, Bertta Sokura, Kalpana Sood, Helena Venäläinen1 kommentti:

  1. Olen aikoinaan käyttänyt Hangoutin ryhmävideopuhelua. Ryhmän oli kansainvälinen: useasta maasta Euroopasta ja pari Euroopan ulkopuolelta. Hangoutin käyttöliittymä on monipuolinen ja puhelun aloittaja voi nostaa kunkin puhunja koko näytölle kaikille osallistujille sen lisksi, että osallistujat nkyvt pienmpinä alalaidassa. Toimi teknisesti hyvin.

    VastaaPoista