ENTER ry:n 25-vuotishistoriikin osa 10
Ne hyvät, pysyvät asiat
Perinteisesti historiikki, kuten Enterin historiikkiblogisarjakin, koostuu teksteistä, joissa kerrotaan, miten asiat olivat ennen ja miten asiat ovat matkan varrella muuttuneet. Vastapainoksi päätin kirjoittaa siitä, mikä Enterissä ei ole mielestäni muuttunut kohta 10-vuotisen Enter-työurani aikana. Luetellut seikat perustuvat myös siihen, mitä tiedän Enterin historiasta siltä ajalta, kun yhdistys toimi pelkkien vapaaehtoisten varassa. Uskallan myös väittää, että listan asiat ovat keskeisiä syitä siihen, että juhlimme nyt yhdistyksen 25-vuotista taivalta.
Vertaisopastus
ENTER ry perustettiin, jotta ikäihmiset saataisiin tasavertaiseen asemaan muun väestön kanssa tietokoneiden ja internetin käytössä sekä palveluiden hyödyntämisessä vertaisopastuksen avulla. Enterissä siis ikäihminen on aina opastanut toista ikäihmistä, opastettava tekee pääosan itse ja opastuksessa edetään opastettavan tahtiin. Utopistinen tilanne olisi se, että Enter olisi joskus tarpeeton, mikä on tietenkin meille kaikille enteriläisille samalla myös järkyttävä dystopia ;)
Yhteisöllisyys
Moni uusi jäsen on sanonut, että Enter imaisee mukaansa: iloiset ja aktiiviset ihmiset ottavat uudet mukaan porukkaan, ja vaikkapa retkillä kaikkien viihtyvyydestä huolehditaan. Käytännön asiat esimerkiksi opastustoiminnan osalta myös mietitään yhdessä toimiviksi. Aikuisena uusien ystävien saaminen ei ole välttämättä helppoa, mutta Enterissä sitä tiedetään tapahtuneen paljon!
Enterin jäsenretki Pellingin saaristoon 10.6.2014. Sää oli sateisen harmaa, mutta tunnelma lämmin. Kuva: Juulia Andersson |
Yhteisöllinen oppiminen ja vertaisoppiminen
Tähän kiteytyy oikeastaan koko Enterin toiminnan ydin. Enterin tilaisuudet pidetään suurimmaksi osaksi omalla väellä, koska osaajaa löytyy jos jonkinlaista. On ilahduttavaa, että omaa osaamista ollaan valmiita jakamaan toisille eli ei pidetä mustasukkaisesti kiinni omista tiedoista. Itselleni parhaita työhetkiä ovat olleet sellaiset, jolloin useamman opastajan porukka on yhdessä ratkonut haastavaa opastustilannetta: yksi ehdottaa jotain, toinen kokeilee ideaa käytännössä, kolmas saa uuden idean kimmokkeena ensimmäisestä ja neljäs googlettaa lisäinformaatiota. Lopputuloksena yleensä koko opastajaporukka on oppinut jotain uutta ja asiakkaan ongelmat on saatu ratkottua.
Opastusta Rikhardinkadun kirjastossa v.2016. Kuva: Nina Ziessler |
Aktiiviset ja luotettavat vapaaehtoiset
Enterin vapaaehtoiset ovat sitoutuneita ja luotettavia, ja mukana on edelleen monia vapaaehtoisia, jotka ovat tulleet taloon jo ennen minua. Vapaaehtoisista huokuu huikea määrä intoa ja osaamista. Enkä tarkoita pelkkiä digiopastajia, sillä meillä on myös useita vapaaehtoisia, jotka tekevät monenlaisia muita asioita.
Halu vaikuttaa
Vapaaehtoiset pystyvät opastustoiminnalla vaikuttamaan sekä omiin että muiden henkilöiden digitaitoihin, ja siten ylipäätään seniorien digiosallisuuteen. Enteriläisiä pyydetään usein erilaisiin haastatteluihin ja projekteihin kertomaan seniorien digitaidoista, sekä kommentoimaan ja arvioimaan erilaisia nettisivustoja ja digipalveluita.
Enterin hallituslaisten vuosituhannen alkupuolella tekemän vaikuttamistyön peruina Enter on ollut pitkään tunnettu esimerkiksi valtionhallinnossa. Tällä hetkellä olemme mukana mm. Valtionvarainministeriön alaisessa Digi arkeen -neuvottelukunnassa, meidät tunnetaan hyvin myös Digi- ja väestötietovirastossa sekä ylipäätään digituen kentällä.
Ketteryys
Pienenä organisaationa Enter pystyy muokkaamaan toimintaansa nopeasti. Tästä ehkäpä paras esimerkki on etäopastuksen avaaminen Uudenmaan senioreille: koronan levittyä Enter polkaisi etäopastuksen käyntiin muutamassa viikossa, minkä jälkeen muut toimijat kopioivat meiltä etäopastuksen käytänteitä sekä ohjeistuksia.
Uutta opastuspaikkaa odotettiin innolla! Seppo Kurkinen, Juulia Andersson ja Raimo Anttila Keskustakirjasto Oodin peruskiveä valamassa. Kuva: ENTER ry |
Yhteistyö
Enterillä ei ole koskaan ollut omia toimitiloja, joissa opastustoimintaa olisi tarjottu vaan ajatus on ollut olla siellä, missä seniorit jo valmiiksi vierailevat. Siksi meillä on valtava kirjo yhteistyökumppaneita, joiden tiloissa opastusta tehdään. Ja vähintään saman verran on yhteistyökumppaneita, joilla on myös opastusta tai joiden kanssa järjestetämme tilaisuuksia tai muutoin vaihdetaan asiantuntijatietoutta. Kollektiivinen kiitos kaikille näistä vuosista!
ENTER ry:n virallinen 25-vuosissyntymäpäivä on tänään sunnuntaina 9.10.
Yhdistyksen jäsenistö juhlii syntymäpäiviä Keskustakirjasto Oodissa marraskuun puolivälissä.
Juulia Andersson
Toiminnanjohtaja
ENTER ry
Sarjan aloitusosa Juhlavuosi 2022 — Enter 25 vuotta senioreiden tukena tietotekniikassa
Osa 2 Ikäihmisten ATK-yhdistys ENTER ry:n synty — Muistoja 25 vuoden takaa
Osa 3 Kännykkäluotsit mukaan Enterin toimintaan
Osa 4 Vuosi 2012: Enter tuli murrosikään ja haki suuntaansa
Osa 5 Muistelua: Ritva Wahlsten-Puska ja Timo Puska
Osa 7 Yhteistyön kulmakivet Helsingin kirjastojen kanssa
Osa 8 Kännykkäilmiön keskiössä—näppäilystä pyyhkäisyihin
Osa 9 SeniorSurfin mainingeissa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.