sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Enter toteutti ikäihmisille luentosarjan nykyaikaisesti


”Enter toimii monessa asiassa modernisti” totesi Helsingin työväenopiston IT-suunnittelija Juhana Mykrä pitäessään yhdessä ENTER ry:n kanssa kolmen luennon sarjan aiheesta Sosiaalinen media. Jo luentojen aiheet - Johdatus sosiaaliseen mediaan, Netin yhteisöpalvelut ja Netin medianjakopalvelut – elävät ajassa ja tuovat seniorit mukaan ajankohtaiseen keskusteluun sosiaalisesta mediasta.

Luentosarja toteutettiin tämän päivän mahdollisuuksin: siihen saattoi osallistua livenä työväenopiston salissa tai seurata webinaarina reaaliajassa omalta tietokoneelta. Luentotallenteet voi katsoa jälkikäteen tai kustakin luennosta voi selata kertauksen vuoksi pelkästään diat.

Enteriläiset osallistuivat aktiivisesti luennoille. Johdantoluento veti noin 60 senioria - opistotalolle 48 ja netin äärelle 10. Toista luentoa seurasi opistolla 56, netissä 14. Kolmannelle luennolle osallistui 31 paikan päällä, 12 netissä. Jälkikäteen webinaariin osallistuneita ei voi tilastoida. Luentosarja on saanut niin hyvää palautetta, että siitä julkaistaan oma kirjoitus. Tässä keskitytään tarkastelemaan luentojen toteuttamista.

Mikä ihmeen webinaari?

Webinaari on verkossa pidettävä seminaari (web seminar), johon kuulijat osallistuvat etänä omalta työpisteeltään. Kuva ja ääni toimitetaan verkon kautta. Webinaarin seuraamiseen tarvitaan tietokone, toimiva verkkoyhteys ja kuulokkeet tai kaiuttimet. Webinaari voidaan järjestää suorana tai se voi olla tallenne jo pidetystä seminaarista. http://www.scky.net/artikkelit.php?id=411

Reaaliaikaisessa webinaarissa kirjaudutaan ilmoittautumisen perusteella saatuun osoitteeseen. Webinaarin näkymä koostuu joukosta ikkunoita. Tyypillisesti näkyvillä on videokuva puhujasta ja hänen esitysgrafiikkansa; puhe kuuluu tietenkin myös. Usein näkösällä on myös osallistujalista ja keskusteluikkuna, jossa osallistujat voivat jutella keskenään. http://www.23asiaa.net/asiat/2009/webinaarit
Tänä syksynä on Hesarin mielipideosastolla herättänyt keskustelua Eva:n johtaja Matti Apusen kannanotto, jossa hän ihannoi amerikkalaisten huippuyliopistojen massiivisia verkkokursseja. Kritisoijat pitävät verkkoluentoja pedagogisesti köyhinä, jos yksi puhuu ja muut seuraavat sitä koneiltaan. Tästähän webinaareissakin on kyse.

Entä webinaari ikäihmisen näkökulmasta?

Entä webinaari ikäihmisen näkökulmasta?

  • Webinaari on  turvallinen - Seniorin ei tarvitse mennä seuraamaan luentoa - liukkaalla kelillä, huonolla säällä...
  • Webinaari on järjestäjälle halpa tapa toteuttaa seminaari, mutta edullinen myös eläkeläiselle, koska siitä ei aiheudu matkakustannuksia. Kiireisten eläkeläisten aikaakin säästyy.
  • Verkkoluentoa seuratessaan ikäihminen voi säätää lähetyksen äänenvoimakkuuden kuuloansa vastaavaksi. 
  • Muistiinpanoja ei tarvitse tehdä, kun diat voi tarvittaessa tulostaa. Luennoitsijan puhetta voi kelata ja asiaan voi palata useita kertoja. 
  • Webinaaria seuratessa voi neuloa ja juoda kahvia. 
  • Webinaarissa pystyy keskittymään – Enteriläisen palautteessa kehuttiin, kuinka mukava on istua kotona mukavasti ja keskittyä asiaan täysillä. Toisaalta – voi olla vaikea virittäytyä tunnelmaan ja kotona saattaa olla muita häiriötekijöitä – vaikkapa tikittävä kello.
  • Verkkoluennon tallenteen voi katsoa ja kuunnella silloin, kun vireystila on sopiva.
Reaaliaikaisen webinaarin aikana voi chattailla kavereiden kanssa ja niin enteriläisetkin tekivät. Seuraavalla kerralla osaamme ottaa paremmin huomioon luennon etäosallistujat, jotta luennosta tulee vuorovaikutteisempi.Chattaileminen webinaarissa ei välttämättä korvaa ystävän, toisen enteriläisen tapaamista luennolla. Lisäksi on otettava huomioon: Etäluennoilla käytetään tekniikkaa ja on kovin inhimillistä, että se pettää joskus. 

Netistä löytyy yhä enenevästi eri toimijoiden webinaareja. Tällä hetkellä niistä suuri osa näyttää liittyvän koulutukseen ja sosiaaliseen mediaan.
Enterin järjestämien luentojen diat ovat verkossa. Linkit esityksiin Enter ry:n jäsenhuoneessa.
Johdatus sosiaaliseen mediaan 
Netin yhteisöpalvelut
Netin medianjakopalvelut

Kehittääksemme tulevia luentojamme toivomme kommentteina vastauksia kysymyksiin:
• Miksi sinä osallistuisit jatkossa verkkoluennolle?
• Miksi pidät parempana osallistumista paikan päällä?


Enter viestintä
Aulikki Uusitalo-Kasvio





3 kommenttia:

  1. Osallistuin seminaareihin kahdesti opistolla ja kolmannella kerralla netin kautta kotoa. Kummassakin on puolensa. Paikan päällä voi ehkä tehdä kysymyksenkin ja muiden osallistujien kanssa voisi ehkä jatkaa keskustelua.
    Ajan säästäminen oli syynä nettikatseluuni.
    Mutta: toiveajattelen sellaista mahdollisuutta, että entistä enemmän tietoa eri muodoissa tulisi netin kautta. Sen jälkeen nettiin järjestetyllä foorumilla (ryhmäblogi!?)jostakin aiheesta enemmän kiinnostuneet voisivat oppia yhdessä toinen toisiltaan. Tai epätietoinen voisi kysyä muilta ja saisi kumppaneilta ohjeita tai mielipiteitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehitettäviä ideoita Epuli,
      Jokin uusi toimintatapa kannattaakin ottaa käyttöön ja harjoitella asiasta innostuneen ryhmän kesken. Ja vetää sitten vähitellen muita mukaan. Pitkäjänteistä, mutta antoisaa puuhaa.

      Poista
  2. Seurasin tuota sosiaalisen median luentoa netistä. Pidin tosi paljon tästä oppimismahdollisuudesta: saatoin valitsemanani aikana, rentoutuneena, seurata luentoa. Pystyi kelaamaan taaksepäinkin ja taas mennä eteenpäin. Aion katsoa loputkin luennot verkoitse, kunhan aikataulu antaa myöten. Ruudulla näkyi muiden osanottajien kommentteja - se toi tunteen, että olisi istunut itsekin luentosalissa. Tämä viestintämuoto mahdollistaa meille huonosti liikkuville mahdollisuuden päästä mukaan luennoille.

    Kiva oli oppia termi "webinaari".

    Kiitos Enterille ja Juhana Mykrälle upeista luennoista!

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.