perjantai 26. huhtikuuta 2013

Pääsenkö rollaattorin kanssa kirjastoon?


Pääkaupunkiseudun Palvelukartasta löytyy monenlaista tietoa eri käyttäjäryhmille - niin senioreille kuin lapsiperheillekin. 

Pääkaupunkiseudun palvelukartta sisältää Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten noin 9000 toimipisteen ja yli 1 100 kunnallisen palvelun perustiedot.

”Palvelu on tuonut kaupungin lähelle kaupunkilaisia. Se helpottaa tuhansien ihmisten elämää joka päivä”, sanoo Helsingin kaupungin projektipäällikkö Mirjam Heikkinen.  Hän kävi esittelemässä palvelukarttaa enteriläisille  24.4., kevätkokouksemme aluksi. 


Pääkaupunkiseudun Palvelukartta on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhteinen karttapalvelu, joka kertoo paljon muutakin kuin millaisia julkisia palveluja on tarjolla ja missä palvelut sijaitsevat. Kartalta selviää, kuinka palvelut tavoittaa julkisilla liikennevälineillä, omalla autolla tai pyörätuolilla. Kartan lähes 9 000 toimipistettä sisältää niin päivähoitopaikat ja kirjastot kuin mattolaiturit ja julkiset veistoksetkin.  Kierrätyspisteet, bussipysäkit, kirjastoautopysäkit - kaikki nämä löytyvät palvelusta.

Kaupungissa kulkemista auttavat suunnittelemaan esteettömyystiedot, jotka kertovat autopaikoista, tasoeroista, hissin saavutettavuudesta, opasteista, valaistuksesta ja wc-­tiloista.

Kaikki kartalla esitetty toimipaikkatieto on kaupunkilaisten arvioitavissa ja kommentoitavissa.  Palautetta voi antaa sitä kautta eri toimipisteille ja meille kerrottiin, että palautteisiin vastaamisessa on ryhtiliike menossa.  Vastaaminen ei saa kestää viikkoja!

Kartta on kaupunkilaisen aarreaitta, mutta on myönnettävä että ainakin harvoin sivustolla käyvälle ei ole ihan helppoa availla eri kohtia ja  löytää hakemaansa.  Käyttöliittymä ei ole kovin käyttäjäystävällinen.

Palvelukartta -sivusto on osoitteessa http://www.hel.fi/palvelukartta.  Käy klikkailemassa ja tutustumassa! Voit aloittaa vaikkapa etsimällä, mitä tietoa löytyy vappuna lakin kutreilleen saavasta Havis Amanda -neidosta.

Hauskaa ja aurinkoista vappua!
 

toivottaa
Enter Viestintä

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Tietoa tarjottimilla


Sosiaalinen media tuo näytölleni tietovirtaa elämän eri alueilta kuin tarjottimilla konsanaan.  Lähes huomaamatta Facebookista on tullut minulle merkittävä tietolähde.  En nyt tarkoita kavereitteni kuulumisia ja sijaintitietoja – vaan artikkeleita, popularisoitua tutkimustietoa, uutisia innovaatioista, tietoa tapahtumista. Näitä minulle jakavat kaverien lisäksi yhteisöt joista olen tykännyt sekä piirit joihin olen hakeutunut.  Iloitsen siitä, että joku on valikoinut uutisia ja johdattaa minut Taloussanomien, Kauppalehden, Tietoviikon, MikroPc:n, mBnetin… sivuille.  Tuskin itse kiertäisin päivittäin tarkistamassa uutistarjontaa näin monipuolisesti.

Kuluneella viikolla olen lukenut Facebookista useita kierrätystä tarkastelevia artikkeleita.  Olen saanut tietoa käytettävyydestä, esteettömyydestä, selkokielisyydestä, oppimisesta ja paljon ikäihmisiin liittyvää asiaa.  Toki sivulleni ilmestyy myös tuotteiden mainoksia tai mainossävytteistä tekstiä.  Sen olen saanut aikaan omalla toiminnallani, sillä olen osallistunut joihinkin kilpailuihin ja tykkäillyt joitakin kaupallisia toimijoita. Ohitan mainosviestit, jotka eivät kiinnosta, mutta seuraan mielelläni puhelinten, tablettien ja muun tieto- ja viestintäteknologian kehitystä kaupallisistakin infoista. Myönnän myös: Tunnen kuuluvani piireihin, kun suosikkiputiikkini lähettää Facebook-sivulleni ennakkotietoa uutuuksista ja alennusmyynnistä.

Suuren osan kuvaamistani asiatiedoista saan Enter ry:n Facebook-päivitysten kautta.  Aktiivinen some-vastaavamme myös tviittaa, lataa videoita YouTubeen ja herättelee kiinnostustamme Google+ -palveluun.  Nykyisin seuraan Nettimuoria, jonka päivityksissä - kuten Enterinkin - on ohjeita järkevään verkossa toimimiseen. Twitteriä seuraan satunnaisesti pääsemättä oikein siihen sisälle, koska en ole itse rohjennut laittaa ilmoille ensimmäistäkään tviittiä.  Blogeja löytyy melkein mistä tahansa aiheesta - käsityö-, muoti-, puutarha-, sisustus-, kirjallisuus-, elokuva-, autot ...  Joihinkin blogeihin syntyy niin kiinteä seuraamissuhde, että ”postaukset” tulee tilattua suoraan sähköpostiin.  Kun sinulla on Facebook-tili, voit etsiä sitä kautta kiinnostavia harrastusryhmiä ja liittyä haluamiisi.  Runsaasta some-tarjonnasta voit valita vain ja juuri ne itseäsi kiinnostavat palat.

Laaja joukko yhteisöjä, projekteja ja järjestöjä toimii ikäihmisten johdattamiseksi tietoverkkojen maailmaan. Ne toimivat aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa – ja haluavat tavoittaa Sinut ja minut – pitää meidät kiinni ajassa.

Enter viestintä – Aulikki Uusitalo-Kasvio

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Toiminnan koordinaattorin silmin


3,5 viikkoa on kulunut siitä, kun aloitin työni Enterin toiminnan koordinaattorina. Jo ensimmäisestä päivästä lähtien olen tuntenut itseni lämpimästi tervetulleeksi ja yhteinen sävel enteriläisten kanssa on tuntunut löytyvän helposti. Olen siitä erittäin hyvilläni, sillä se ei ole itsestään selvyys, kun ikäeroa on useampi vuosikymmen. Mikä sitten saa nuoren naisen innostumaan seniorien tietoteknisten taitojen edistämisestä? Positiiviset kokemukset seniorien parissa tehdystä vapaaehtoistyöstä, kiinnostus tietotekniikkaan ja mediakasvatukseen sekä halu edistää sitä, ettei yksi väestön osa jää sivuun yhteiskuntamme muutoksessa.
En tiedä, olenko koskaan elämässäni oppinut näin lyhyen ajan sisällä näin paljon uutta. Onneksi kasvatustieteilijälle oppiminen on sydämen asia :) Odotan innolla tulevaa ja kaikkea sitä, mitä enteriläisten kanssa tulemme puuhailemaan seuraavaan toimintavuoteen liittyen. Se, mitä toimenkuvaani tulee kuulumaan muotoutuu tämän kevään aikana. Tällä hetkellä tutustun monipuolisesti Enterin toimintaan, olen läsnä kokouksissa, hoidan kirjallisia töitä ja avustan hallitusta heidän toiveidensa mukaan.
Yllä olevassa kuvassa on työhetki Kohtaamispaikalla juuri ennen kuin pääsin itsekin opastamaan.
Työpäiviin saattaa liittyä eri paikoissa käymistä, joten toimistoni on mukana siellä, missä minä olen. Alla olevassa kuvassa toimisto kulkee junan kyydissä Helsinkiin, kuten jokaisen työpäivän aamuna.
Palailen kertomaan kuulumisia tänne Ikinörttiin taas syksyllä. Mukavaa kevään jatkoa kaikille ja nähdään Enterin tapahtumissa!

P.s. Minut tavoittaa sähköpostilla enter.juulia(at)gmail.com sekä puhelimitse 050-3748645.
Juulia Andersson

perjantai 5. huhtikuuta 2013

VERKKOSIVUT UUSIKSI


Yhdistyksemme verkkosivuja  www.entersenior.fi on viime vuosina uusittu pienen pienin askelin.  Tärkeä ja käyttökelpoinen tieto on alkanut hukkua vanhentuneen, varmuuden vuoksi säilytetyn sekaan.  Jo vuosi sitten oli nähtävissä, että mikään pikkupaikkaus ei riitä, vaan sivusto on purettava ja luotava uudelleen. Tämä prosessi on parhaillaan menossa.

Pyrkimyksenä on rakentaa selkeät sivut, joilta haettava tieto löytyy entistä helpommin.  Jäsenhuoneeseen kirjautuminen -  käyttäjätunnuksen ja salasanan kirjoittaminen (saatikka muistaminen!) on aikamoinen kynnys.  Niinpä monia osioita on jo siirretty julkisille sivuille, sieltä löytyy Tapahtumakalenteri, Uutiset ja paljon muuta. 

VeSU-hanke

Enterin uusi esite ja uusi logo julkistettiin viime vuoden puolella ja siitä on ollut tänä keväänä hyvä jatkaa.  Yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun Mediakeskus Valon kanssa Enterin Viestintäryhmä alkoi kartoittaa vaatimuksia uusille sivuille.  Projektille annettiin nimi VeSU (Verkkosivujen suunnittelu) ja tavoitteeksi asetettiin uusien sivujen julkaisukuntoon saattaminen tämän kevään aikana.

Verkkosivujen suunnittelun tukena käytettiin ns. korttilajittelua. Tekniikkaa on kuvattu teoksessa Sinkkonen I. et  al.2009: Helppokäyttöisen verkkopalvelun suunnittelu. Lisätietoa menetelmästä löytyy myös Teemu Pirisen  opinnäytetyöstä (2009). VeSU-projektin vetäjä Helena Venäläinen sovelsi korttilajittelun tarkoitukseemme.

Mitä käyttäjät kaipaavat?

Mitä tietoa verkkosivuilta etsitään ja miten se löytyy?  Saadaksemme vastauksen näihin kysymyksiin  tarvitsimme useamman enteriläisen apua.  Pyysimme neuvoja sekä tavallisten jäsenten että opastajien edustajilta.  Kahteen eri työpajaan tuli kolme kriittistä ja idearikasta silmä- ja käsiparia lajittelemaan ja karsimaan sivujen sisältöä uuteen järjestykseen.
Kiitos Eila, Kaija, Kurt, Tapani, Kaarina ja Sirkka!
 
Verkkosivut joutuvat ankaralle dieetille, se oli molempien työpajojen määräys. 
Turha sisältö ja päällekkäisyydet pois.
Vanha historiatieto piiloon. 
Toki tietoa arkistoidaan niin, että yhdistyksen seuraavat vastuuhenkilöt löytävät tietoa aikaisemmista päätöksistä ja niiden taustoista.

Jäsenhuoneen remontti

Sivut, joiden sisältö ei ole suunnattu vain jäsenille, siirretään julkisille sivuille.  Jäsenhuoneessa säilyy yhdistyksen jäsenkokousten ja hallituksen kokousten pöytäkirjat sekä muut, ei ulkopuolisille tarkoitetut osiot.  Erillinen Opastajat-sivusto jää pois.  Opastajille tarkoitettu materiaali on näin myös muiden kiinnostuneiden jäsenien nähtävissä. 

Linkki kevään kuluessa julkistettavaan materiaalipankkiin tulee selvästi näkyviin, ja siihen toivomme enteriläisten aktiivista osallistumista jatkossa. Hyvät ja hyödylliset linkit muillekin tiedoksi!  Opastajien tuottamaa materiaalia jaetaan sen mukaisesti, miten kunkin tiedoston tekijä haluaa omaa materiaaliaan jaettavaksi.  Tekijänoikeuksia me kaikki kunnioitamme.

Uudet sivut

Sivustomme säilyy Yhdistysavaimen alustalla.  Näin voimme pitää jäsenrekisterimme ja -tiedotteemme edelleen tämän järjestelmän takana, mikä säästää myös kustannuksia.

Ulkonäkö, värimaailma ja kirjasinlajit tulevat muuttumaan, mutta perusteet pysyvät entisinä.  Suunnittelijamme Miia Vallasvuo tekee sivuston uudistamishanketta  opinnäytetyönään ja pyrkii ottamaan huomioon esteettömyysnäkökohdat sivuston rakenteessa.  Kaikkeen uusien oppien mukaiseen ei Yhdistysavain taivu, mutta sivuston käytettävyyttä parannetaan mahdollisuuksien mukaan  ottaen huomioon ikäihmisten vaatimukset.

Kuvassa näkyy luonnos uudesta ilmeestämme.  Tämä ei ole vielä lopullinen versio, vaan ulkoasua hiotaan ja elävöitetään edelleen.  Periaatteet kuitenkin näkyvät: tyhjää tilaa, rauhallisuutta ja selkeyttä.

Enterin uudistetut sivut julkistetaan toukokuussa. Käy siis kevään aikana tarkistamassa www.entersenior.fi!
(Vaihda samalla vielä salasanasi Jäsenhuoneeseen. Näin  tietoliikennegurut kehottavat meitä tekemään säännöllisin väliajoin kaikkiin kirjautumissivuihimme.)


VeSU-työryhmä