perjantai 4. lokakuuta 2013

Valistus on viritetty, vai onko?


Tällä viikolla ENTER ry ilmaisi yhdessä "kollegoidensa" Joen Severin, Mukanetin ja Savonetin kanssa huolensa siitä, miten ikäihmiset unohdetaan nykyisessä tietotekniikan vyöryssä.  Yhteinen julkilausumamme löytyy täältä.

Ne meistä, jotka ovat viime vuosina jääneet eläkkeelle ja pois työelämästä, ovat olleet tekemisissä tietotekniikan kanssa ainakin jollain tavoin.  Mitä nyt aika ajoin tuskailemme IT-tuen puuttumista kotikoneemme temppuillessa.  Toisin on yli 75-vuotiaiden kohdalla.  Tutkimuksen mukaan vain alle 20 %:lla tämänikäisistä on internetyhteys käytössään.  Mene siinä sitten hakemaan www-sivuilta tietoa tai hoitamaan pankkiasioita.


Hennariikka Intosalmi, Jaana Nykänen, Lea Stenberg:
Teknologian käyttö ja asenteet 75–89-vuotiailla
Raportti KÄKÄTE-projektin kyselytutkimuksesta

Tutkimuksen kohderyhmä 75–89-vuotiaat kotona asuvat ikäihmiset.
Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluna kesä-heinäkuussa 2011 ja siinä haastateltiin 802 henkilöä.

Toukokuun Ikinörtti-kirjoituksessa hehkutimme syksyn tulevaa SeniorSurf-päivää. 
Silloin totesimme, että yhteistyö on voimaa.  Sen olemme totisesti saaneet kokea! 
SeniorSurf Suomi -Facebook -sivulle on lisätty tapahtumia ympäri Suomea sitä tahtia, että tapahtumapäivän koordinointijärjestö VTKL ei perässä pysy. Tilaisuusilmoituksia tulee ovista ja ikkunoista, sanoo verkkosivujen ylläpitäjä.

Kaikki tämä osoittaa, että nyt herätään tähän todellisuuteen.  Ikäihmiset eri puolilla Suomea tarvitsevat tieto- ja viestintätaitojen opastusta ja yhteiskunnan täytyy tarjota mahdollisuudet tietotekniikan käyttöön kirjastoissa ja palvelutaloissa ja muissa senioreille tarkoitetuissa paikoissa.  Ja laitevalmistajien ja ohjelmien kehittäjien on tarjottava selkeitä ja helppokäyttöisiä ratkaisuja. Näitä viestejä haluamme SeniorSurf-päivänä taas kerran  painottaa. 

Toistakymmentä vuotta sitten, 2000-luvun alussa, järjestettiin parina vuonna vastaava teemapäivä, mutta silloin se ei vielä kasvanut eikä saanut vauhtia.  Kiitos parin sitkeän enteriläisen SeniorSurf, Ruotsin ja muiden pohjoismaiden malliin, jäi kuitenkin itämään.  Nyt sen aika on meillä, ja saamastaan alusta päätellen päivä ei varmasti jää viimeiseksi.

Edellisessä blogikirjoituksessa kehotimme houkuttelemaan se nettiä pelkäävä ystävä mukaan johonkin SeniorSurf-tapahtumaan tiistaina 8.10.  Helsingin seudun tapahtumat löydät täältä

Ja jos ystäväsi asuu muualla Suomessa, tapahtumia riittää monilla paikkakunnilla, kuten kartasta ja Facebook-sivulta näkyy! 


Tavoitteena on, että SeniorSurf-päivänä ikäihmiset voivat kokeilla internetiä mukavalla ja turvallisella tavalla opastajien seurassa.  Tabletit, kännykät, e-reseptit, verkkopankit, sähköiset kirjastopalvelut ja vaikkapa veroilmoitukset - tule rohkeasti tutustumaan laitteisiin, nettiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin!

Video rohkaisuksi seniorisurffaajille

Enter Viestintä - Kati Roiha

6 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Julkaisette edelleen omilla www-sivuillanne ko.tiedotteen kuin omananne. Ryhtiä nyt.

  VastaaPoista
 3. Kyseessä on Enter ry:n yhdessä "kollegoidensa" Joen Severin, Mukanetin ja Savonetin laatima julkilausuma. Se tieto on selkästi esillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole katso vaikka:
   http://www.entersenior.fi/?x103997=931481

   Poista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.