torstai 29. marraskuuta 2018

Virtuaalinen yhteydenpito - mikä mahtava mahdollisuus meille kaikille!


Oletko kuullut lauseen: “Tekniikka tai laite ei korvaa ihmistä.”? Noh, minä olen useasti. Mielestäni yhteydenpidossa ei ole kyse laitteesta, vaan kohtaamisesta. Se voi tapahtua verkon kautta tai kasvokkain. Olen toitottanut pitkään, että kohtaaminen on arvokas ja aito, tapahtuu se sitten laitteen välityksellä tai fyysisesti naamatusten.

Meillä on paljon ihmisiä, etenkin senioreita, jotka eivät pysty liikkumaan pois kotoaan. Nytkin on liukkaat kelit tulossa, ja esimerkiksi pyörätuolilla tai rollaattorilla voi olla mahdotonta kulkea lumessa. Mitäs tuumit, onko heillä halu kohdata muita? Uskon, että on. Ja se onnistuu verkossa. Tämä on myös tasa-arvoasia. Kaikille on tarjottava mahdollisuus osallistua keskusteluun, ihmettelyyn, asioiden tutkimiseen ja ajatustenvaihtoon.

Mikä ilo onkaan, kun saa viestiä WhatsAppin tai Messengerin kautta. Ystävien ja perheen kuulumiset voi jakaa, jopa isolle ryhmälle yhdellä kertaa. Ei sitä ennen osannut tällaisesta unelmoidakaan. Nyt on lukuisia mahdollisuuksia viestiä tai olla kontaktissa muiden kanssa. Voi viestiä ystävien kanssa tai voi vaihtaa mielipiteitä tuntemattomien kanssa esim. keskustelupalstoilla. Monet virallisetkin asiat voi hoitaa verkossa, ei tarvitse jonotella virastossa. Oijoi tätä mahdollisuuksen määrää!

Tapaaminen verkossa voi yhtä lailla koskettaa ja vähentää yksinäisyyden tunnetta. Pitkät välimatkat eivät haittaa kommunikointia. Se luo myös turvallisuuden tunnetta, kun voi viestillä tai kuvapuhelun avulla kysellä esimerkiksi vanhemman sukulaisen kuulumisia. Pidä sinäkin yhteyttä!


Mielenkiinnolla odotan, mitä mahdollisuuksia ilmaantuu tulevaisuudessa. Ehkäpä älyseinään voi heijastaa kaverin kuvan tai hologrammi-sukulainen tulee viereen sohvalle juttelemaan. Muuten, ei se virtuaalinen yhteydenpito estä lähettämästä sitä perinteistä korttia tai kirjettä silloin tällöin.

Digitä Kylliksi!
Terkuin, DigiKylli

DigiKyllin blogi: digikylli.blogspot.fi
SenioriVerkko: www.senioriverkko.com

keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Tekoälystä senioreille


Espoon työväenopisto Omnia järjestää maksuttomia kursseja tekoälystä senioreille. Kurssit ovat osa Uudenmaanliiton rahoittamaa hanketta: Seniorit tekoälymentoreina; Tekoäly kuuluu kaikille – myös senioreille.
Hankkeessa valmennetaan 100 espoolaista senioria vapaaehtoisiksi tekoälymentoreiksi. Valmennuksen jälkeen mentorit jalkautuvat erilaisiin senioritapahtumiin jakamaan ymmärrystä tekoälystä. Valmennus koostuu kahdesta osasta: Tekoälyn perusteet – 4 x 2,5 tuntia aamupäivisin. Kurssikertojen lisäksi järjestetään kolme erillistä valmennuskertaa, joissa saa lisäeväitä mentorina toimimiseen. Näiden tapaamisten ajankohdat sovitaan ryhmäläisten kanssa. Tekoälyn perusteisiin voi osallistua sitoutumatta mentoritoimintaan.
Osallistuin ystäväni Marjatan kanssa Tekoälyn perusteisiin. Kumpikaan emme ole espoolaisia, mutta se ei ollut este osallistumiselle. Saimme sitä, mitä haimme: perustietoa tekoälystä havainnollisesti esitettynä. Itselleni tuli yllätyksenä se, kuinka paljon sitä on jo käytössä. Esimerkiksi puhelimeni sormenjälkitunnistus sekä puheen tunnistus ovat tekoälyn sovelluksia. Saimme esimerkkejä myös monista muista jo käytössä olevista sovelluksista.
Pohdimme myös terminologiaa. Kuvaisiko termi tukiäly paremmin ilmiötä? Ainakin silloin, kun lääkäri käyttää tekoälysovelluksia tukenaan diagnoosien tekemisessä.  Päädyimme siihen, että tukiäly -termiin seniorikansalaiset suhtautuvat vähemmän pelonsekaisesti ja se onkin yksi tekoälyn alalajeista.

                                kuva: Nina Ziessler
Pääsimme myös ohjelmoimaan Nao-robotteja. Saimme robotin lausumaan haluamamme lauseen ja samalla heiluttamaan kättään. Ohjelmointi oli helppoa eikä edellyttänyt aiempaa kokemusta ohjelmoinnista. Tänään (15.11.18) luin kuitenkin Hesarista, kuinka robotti oppii luonnollisemman näköiset käden liikkeet seuraamalla YouTubessa olevien TED talks luentosarjojen oikeita luennoijia - ei siis ohjelmoimalla.
Kurssin aikana keskusteltiin myös tekoälyn eettisistä kysymyksistä ja siitä, miten eettisyys voidaan varmistaa. Kurssin vetäjä Pauli Isoaho onnistui myös omilla argumenteillaan kumoamaan dystooppisia visioita. Itselleni jäi kurssista hyvä mieli ja sitä tuki myös kahvitarjoilu kaikilla kurssikerroilla.
Sain kurssista kimmokkeen jatkaa tekoälyn tutkimista Helsingin yliopiston ja teknologiayritys Reaktorin Elements of AI ilmaisella suomenkielisellä verkkokurssilla: http://www.elementsofai.com/index.php?p=fi.

Lisätietoja Omnian valmennuksesta saat sivulta: https://tekoalymentorit.fi/

Luentovinkki
Omnian kouluttama tekoälymentori ja Enterin vapaaehtoinen Anne Valsta avaa aihetta käytännön esimerkein
Aika: 10.12.2018 klo 14 - 16

Paikka: Kampin palvelukeskus, juhlasali, Salomonkatu 21 B, 00100 Helsinki
https://www.entersenior.fi/tapahtumakalenteri/?x240878=3027929

Tuulikki Paturi
Enter ry hallituksen puheenjohtaja

sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Mansikoita ja tähtien tuiketta - Maisa Krokfors 80 v



Maisa Krokfors s. Paunu on tehnyt päivätyönsä musiikin parissa pedagogina, laulajana, äänitetuotannossa ja kirjoittajana. Hän on toiminut monen muun ohella myös Enter ry:n puheenjohtajana vuosina 2003 - 2007.
Tänä vuonna Maisa tarttui tilaisuuteen julkaista ilmaiseksi runokirjan. Viime vuosien omaishoitajan tehtävässään hän on tarkkaan hyödyntänyt potilaansa nukkumisajat tekstiensä työstämiseen. Vaikka hoivatyö sitookin elämän suurelta osin kotiin, Enterissä saatujen oppien avulla Maisa on pystynyt ylläpitämään etäyhteyksiä kodin ulkopuolelle.
Maisan haiku- ja tankarunoja on julkaistu aikaisemmin mm Suomalais-Japanilainen Yhdistys ry:n Kokoro-lehdessä. Hänen Facebookissa julkaisemansa runot ovat saaneet niin paljon peukutuksia, että vanhoista runoista ja nykytilanteen huokailuista syntyi vuoden 2018 aikana runo- ja muistelmateos Mansikan rönsyjä. http://www.mediapinta.fi/isbn/978-952-81-0126-0
Lyhyet tunnelmakuvat ja haiku-runot rönsyilevät nuoruuden riemukkaista muistoista kesäpaikan rantaan ja ikääntymisen tuomiin haikeisiin sävyihin.
Makupala Maisan tarjoamista mansikoista:

Rakastan mansikoita
Olen syönyt niitä määrättömästi.
Kerran sanoi mieheni, että
saan syödä niin paljon kuin jaksan
ja hän kyllä maksaa.
Kun neljäs kilo oli menossa
Mies arveli, että on epäterveellistä
ahmia niin paljon.
Musiikki ja lapset ovat kuuluneet ja kuuluvat Maisan elämään.  Lapsen oikeuksien päivänä tiistaina 20.11.2018 Suomen muskaritoiminnan uranuurtaja Maisa täyttää 80 vuotta. Varhaisiän musiikinopettajat ry (VaMO), jonka perustaja ja puheenjohtaja Maisa on ollut, on käynnistänyt onnittelukampanjan hänen kunniakseen.  Lisätietoja sivulta  https://web.facebook.com/events/2248868132015798/


80-vuotiasta Maisaa voi kiittää ja onnitella Suomen jokaisessa kolkassa; päiväkodeissa, kouluissa, musiikkileikkikouluissa, kaikkialla missä laulu raikaa, laulamalla Maisan merkkipäivänä Tuiki, tuiki tähtönen -laulua, johon hän on tehnyt suomenkieliset sanat. 

Kulttuuriareena Gloriassa Helsingissä järjestetään juhlapäivänä tapahtuma ja konsertti, joka suoratoistetaan myös muille katsottavaksi klo 9.30 alkaen. Linkki suoratoistoon tulee sivulle Lastenmusiikkipäivä.

Enteriläiset ovat ylpeitä ja iloisia voidessaan yhtyä onnittelulauluun Maisalle! 

Enter viestintä - Kati ja Aulikki

keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Tietoiskut oppimispaikkana


Enterissä on monia tapoja ja paikkoja uuden oppimiseen. Monelle seniorille paras ja tärkein tapa ja paikka oppia tietotekniikan ja digitaalisen maailman saloja on henkilökohtainen opastus. Joskus on kuitenkin kiva osallistua myös isompiin tilaisuuksiin ja asioiden yleisempään käsittelyyn. Isommille porukoille suunnatut tietoiskut ovatkin hyvä paikka innostumiseen ja oppimiseen.

Marraskuussa isompana teemana Enterissä on Googlen palvelut. Tarkoituksena ei ole niinkään mainostaa yhden firman palveluita, vaan enemmänkin herätellä ihmisiä erilaisiin pilvipohjaisiin palveluihin. Eli sellaisiin palveluihin, joihin pääsee käsiksi monelta laitteelta maksutta. On mukava päästä samaan kalenteriin käsiksi sekä älypuhelimesta, tabletilta että tietokoneelta ja tarvittaessa vielä jakaa se muille perheenjäsenille. Jos tällaisista mahdollisuuksista ei kuitenkaan tiedä mitään, vaikea niitä on alkaa käyttämään, ennen kuin joku niistä kertoo.

Tietoiskut toimivat parhaiten tiedon jaossa, esimerkkien kertomisessa ja mahdollisuuksien herättelyssä. Siellä voi näyttää esimerkiksi miten tekstitiedosto jaetaan toiselle niin, että kumpikin pääsee sitä muokkaamaan samaan aikaan. Tai kertoa, mihin ja miten kuvia voi tallentaa pilveen ja jakaa sieltä myös muiden saataville. Kun tietää, mikä on mahdollista, voi opetella itsekin tekemään.

Varsinainen laitekohtainen opastus tapahtuu henkilökohtaisessa opastuksessa, sillä tietoiskuissa on jotakuinkin niin monta erilaista laitetta, käyttöjärjestelmää ja taitotasoa kuin on ihmistäkin, jolloin yksityiskohtainen opastaminen menee mahdottomaksi. Henkilökohtaisessa opastuksessa neuvotaan kädestä pitäen, miten joku asia tehdään, juuri opastettavan omalla laitteella. Ja harjoitellaan niin monta kertaa, kuin tarve vaatii. Tietoiskut kuitenkin herättävät ajatuksia ja monet seniorit niiden avulla alkavat itsekin opetella uusien palveluiden käyttöönottoa.

Enterin  vapaaehtoisten pitämät tietoiskut ovat maksuttomia ja suuri osa niistä on avoimia kaikille. Osa on suunnattu vain Enterin jäsenistölle tai opastajille. Tietoiskuja pidetään yleensä kirjastoissa ja palvelukeskuksissa.
Lisätietoa Enterin tietoiskuista: www.entersenior.fi/tapahtumakalenteri

Tiina Etelämäki

torstai 8. marraskuuta 2018

Omakustanteen ”No jopas sattui! – Hupinovelleja” julkaisutarina lyhyesti



Julkaisin kesällä 2018 vuosien varrella pöytälaatikkooni kertyneitä novelleja omakustanteisena kokoelmana. Kerron tässä lyhyesti vaiheet, jotka piti tehdä sen jälkeen, kun novellit oli kirjoitettu. 

Kustannustoimittajan rooli oli merkittävä kirjan painokuntoon saattamisessa. Hänet etsin googlaamalla netistä ja hänen ensimmäinen tehtävänsä oli käsikirjoituksen oikolukeminen. Se oli melkoinen työmäärä, joka poiki minulle runsaasti korjaus-, muutos- ja lisäyskirjoittamista. Hänen määrätietoisella ohjeistuksellaan tekstin määrä kasvoi kirjan vaatimiin mittoihin. Yhdessä keskustellen löysimme kirjalle mitat, paperille järkevän laadun sekä kansille kuvat ja sisällön. 

Kun teksti ja kannet olivat painokelpoisessa muodossa, alkoi kirjapainon etsiminen. Tarjousten hinnat vaihtelivat paljon. Toisilla painotaloilla oli rajoituksia kirjan koon suhteen ja paperilaaduissakin oli eroja. Toimitusaikojen pituudet vaihtelivat jonkin verran. Pohdin jopa kirjan painattamista Virossa, joka olisi ollut melkoisesti edullisempi ratkaisu. Löysimme yhdessä kustannustoimittajan kanssa kuitenkin Lahdesta painotalon kirjalleni. 

Painotalon toimittamien 100:n kirjan markkinointi olikin sitten haasteellisempi tehtävä. Ilmoitin kirjani välittömästi kirjakauppojen tukkukauppana toimivan Kirjavälitys Oy:n valikoimiin. Kirjani tuli heidän listoilleen kirjamyyjien ja kirjastojen tilattavaksi. Heidän uutuuslistansa on yleensä satojen kirjojen mittainen ja ilmestyy suhteellisen harvoin. Eli suurta menestystä ei voinut tuolta suunnalta odottaa. 

Käytännössä omakustannekirjailija joutuu tekemään markkinoinnin omin voimin. On hyödynnettävä somea, lähipiirejä, heiluttava turuilla ja toreilla mainostamassa ja jopa uskottava sattumaan. Perustin jopa oman Holvi-nettikaupankin kirjalleni. Se toi vain muutaman tilauksen. Lopetin kaupan korkeiden kustannusten takia.

Mainostin kirjaani myös Facebookissa ja omassa Vanhus Stadissa-blogissani. Niillä ei ollut juurikaan vaikutusta kirjan menekkiiin. Kävin myös tarjoamassa kirjaani tuloksetta muutamalle kaupalle. Sattuma astui peliin kirjoja välittävän liikkeen, Booky.fi:n myötä. Tieto kirjastani oli mennyt heille Kirjavälityksen uutuusluettelon kautta. Nyt olen saanut heidän kauttaan kaupaksi jonkin verran kirjaani.

Lisäponnistuksena muokkasin kirjaani hieman ja julkaisin sen Books On Demand-kustantamon kautta e-kirjana. Heidän kauttaan e-kirjan julkaiseminen on ilmaista ja kirjailija saa pienen provision jokaisesta myydystä e-kirjasta. E-kirjan kansi on erilainen kuin painetun kirjan, mutta sisältö on sama.

Olen markkinoinut puolet kirjoistani jakamalla niitä ilmaiseksi sukulaisilleni ja myymällä muutaman kappaleen. Kirjani on tällä hetkellä myynnissä painettuna pehmytkantisena sekä  e-kirjana useimmissa nettikirjakaupoissa. Joten kaikki toivo ei ole vielä menetetty. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa siltä, että kyseessä on suhteellisen kallis harrastus.

Kirjoittaminen on kuitenkin mukavaa puuhaa! Suurin harmini koskee laiskuuttani kouluaikaan suomenkielen tunneilla. Jos olisin keskittynyt opiskelemaan äidinkieltä enkä piirtelemään lentokoneita ja autoja oppikirjan sivuille, saattaisin osata oikeinkirjoitus- ja pilkkusäännötkin.

Mutta lukekaa te kirjoja ja kirjoittakaa kirjoja, jos vaan innostusta riittää! On ne vaan molemmat niin mukavaa ajankulua. 

Markku Ukonaho
Enterin vertaisopastaja
 
painetun ja e-kirjan kannet

PS. Jos haluat tutustua painettuun kirjaani, mene Booky.fi:n sivuille ja tilaa kirja pehmytkantisena paperikirjana! 
Jos e-kirja kiinnostaa, niin tilaa se vaikka Adlibriksen tai Elisa Kirjan e-kirjoista!
Molempia löytyy monesta muustakin nettikirjakaupasta. Hinnat vaihtelevat niissä jonkin verran. E-kirja on edullisempi vaihtoehto eli noin 7-8 euron luokkaa. Paperikirjan hinta asettuu jo yli 20 Euron.